Lpk:n johtaminen Yleinen Jäsenhankinta

Mikä siinä kasvussa on niin tärkeää?


Kasvu ei ole pelkästään työtä mahdollisimman pitkän paraatiletkan kokoamiseksi. Kasvua tehdään, koska

  • Kasvavat lippukunnat voivat hyvin
  • Hyvinvoivat lippukunnat kasvavat
  • Lippukunnat, joihin tulee säännöllisesti uusia jäseniä tuottavat enemmän laadukasta toimintaa
  • Meidän tehtävämme on tarjota partiokasvatusta, ja haluamme tavoittaa sillä mahdollisimman monta lasta ja nuorta
  • Ilman kasvutyötä jäsenmäärä laskee, ja ennen pitkää toiminta loppuu. Pelkästään ylläpito vaatii siis kasvutyötä.
    Kasvu huomioiden partio on helpompaa, kivempaa ja parempaa

Isommalla jengillä ON paremmat bileet!

Kasvavassa lippukunnassa toimiminen on

Helpompaa – Kun lippukunnassa on tarpeeksi aikuisia ja johtajia, on myös enemmän käsipareja, joille hommia voidaan jakaa. Näin kenenkään ei tarvitse tehdä asioita yksin, eikä nääntyä hommiensa alle.

Kivempaa – Kun on enemmän tekijöitä, löytyy jokaiselle oma porukka, työpari, ryhmä, sparraaja, tuuraaja. Kun voidaan tehdä rennosti, on tekeminen myös kivaa.

Parempaa – Kun on enemmän tekijöitä, ja hommat jaettu useammalle, tehdään rennosti ja hyvällä sykkeellä, ja jokainen tekee ihan vähän enemmän kuin olisi pakko, syntyy hyvää jälkeä. Tätä kutsumme toiminnan laaduksi.

Tärkein kasvuteko on ryhmien perustaminen ja niiden täydentäminen

Tulevaisuus on yllättävän pian. Nykyjohtajistolla on vastuu siitä, miten lippukunta tulevaisuudessa voi. Tänä syksynä mukaan otetuista sudenpennuista joku toimii lippukunnanjohtajana kahdenkymmenen vuoden päästä.

Laskennallisesti homma menee näin: Leikitään, että lippukunta ottaa tämän vuoden aikana 100 uutta sudenpentua.

80 heistä jatkaa seikkailijoihin
57 heistä jatkaa tarpojiin
46 heistä on mukana vielä samoajaikäisinä
36 on mukana, kun vaeltajaikäkausi heilahtaa käyntiin
29 jää aikuisiksi lippukuntaan

Aika harva ottaa oikeasti sata sudaria. Jos ideaalitilanteessa joka ikäluokasta kasvaa vaikkapa 6 aikuista, tarkoittaa tämä vuosittain 20 uutta sudaria, eli kahta laumaa. Kolmella päästään jo varman päälle 10 aikuiseen.

Ja miksi ne sudarit on niin tärkeitä, liittyyhän muunkin ikäisiä?
Ylivoimaisesti suurin osa aikuisista partiolaisista on aloittanut partion sudari- tai seikkailijaikäisenä ja samoin ylivoimaisesti suurin osa partioon liittyneistä on sudenpentuikäisiä. Me voimme tottakai muuttaa tilannetta rekrytoimalla lisää aikuisia, mutta sudarien määrät ovat niin suuria, että he nousevat tärkeydessään aivan ylitse muiden. Tulevaisuudenkin lippukunta tarvitsee vahvan johtajiston, ja niitä, joille jakaa vastuuta. Se jengi ovat tämän syksyn sudarit. Perustamalla säännöllisesti uusia ryhmiä ja täydentämällä olemassa olevia joka vuosi varmistatte, että lippukuntanne on elinvoimainen myös tulevaisuudessa.

Kaava on näennäisen simppeli: pari akelaa + uusia sudareita + oma vuoro kololta

Mitä tapahtuu jos ryhmiä ei perusteta?

Uusien ryhmien säännöllinen perustaminen vaikuttaa lippukunnan jäsenrakenteeseen. Lippukunta, joka tällä hetkellä kamppailee sen kanssa, ettei uusia johtajia ole kasvamassa on todennäköisesti laiminlyönyt uusien laumojen perustamisen 10 vuotta sitten. Silloin jäsenrakenne näyttää esimerkiksi tältä:

Uusien jäsenten säännöllinen ottaminen ja uusien ryhmien perustaminen on satsaus sille, että lippukunta on olemassa vielä kymmenen vuoden päästä. Joku tänä syksynä aloittavista sudareista johtaa lippukuntaasi vuonna 2040!

Lisää esimerkkejä jäsenrakenteesta voit lukea täältä.