Partiolaisten määrä on kasvussa

Suomen Partiolaisten jäsenmäärä on kasvanut kolmatta vuotta peräkkäin. Heinäkuussa 2022 jäseniä oli lähes 1500 enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019. Erityisen ilahduttavaa on uusien sudenpentujen määrän kasvu viimeisen vuoden aikana. Kaikkiaan partiotoimintaan osallistuu vuosittain noin 65 000 partiolaista.

Myös tänä syksynä partio kiinnostaa kaikenikäisiä ympäri Suomen. Aikuisille partio tarjoaa merkityksellisyyttä lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistajina. Jotta kaikille kiinnostuneille voidaan tarjota mahdollisuus partioharrastuksen aloittamiseen, partioryhmien vetäjiä rekrytoidaan aktiivisesti koko Suomessa.

– Me partiossa tarjoamme toivon paremmasta huomisesta, jonka rakentamiseen jokainen on kutsuttu. On hienoa nähdä, miten yhä useampi uusi lapsi, nuori ja aikuinen on löytänyt partiosta yhteisön näinä epävarmoina aikoina. Paikalliset lippukunnat toimivat täysin vapaaehtoisvoimin, ja tarjoavat myös aikuisille paikan tarttua yhdessä toimeen yksin jäämisen ja toimettomuuden sijaan, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero kannustaa.

On hienoa nähdä, miten yhä useampi uusi lapsi, nuori ja aikuinen on löytänyt partiosta yhteisön näinä epävarmoina aikoina.

Kuvassa nuoria istumassa riippumatossa Kajo-leirillä

Partioharrastuksen suosio kasvoi pandemia-aikana

Partiolaisten määrä on ollut kasvussa koko pandemian ajan, vaikka uusien partioon liittyneiden määrä laski hieman pahimpina pandemiavuosina. Käytännössä tämä tarkoittaa, että partioharrastuksen parissa on viihdytty ja lopettaneita on ollut aiempia vuosia vähemmän.

Nyt uusien partioharrastajien aloittaminen on palautunut pandemiavuosia edeltävälle tasolle. Partioon liittyi kevätkaudella 2022 ennätysmäärä jäseniä ja syyskaudella harrastuksen on aloittanut jo 1500 uutta partiolaista.

Myös poikkeusoloissa harrastustoiminnan ylläpito ja kiinnostavan tekemisen tarjoaminen osoittautui todella tärkeäksi, erityisesti lapsille ja nuorille.

– Joustavasti ulkoillen ja osin etänä järjestetty partiotoiminta on ollut tärkeä kiintopiste aikana, jolloin maailma ympärillä on ollut täynnä epävarmuutta. Myös partion keskeiset sisällöt – yhdessä tekeminen, luonnossa toimiminen ja toimeen tarttumisen asenne – ovat ajankohtaisia, oli kyseessä sitten pandemia, sota tai ilmastokriisin ratkaiseminen, Somerkero kertoo.

Koronan aikana lasten ja nuorten yksinäisyys ja mielenterveyden haasteet ovat kasvaneet merkittävästi.

– Näistä asioista olemme toki olleet huolissamme jo ennen pandemiaa, mutta nyt mielekkään harrastustoiminnan tarjoaminen ja harrastamisen tukeminen on entistäkin tärkeämpää, Somerkero painottaa.