Kajo tarjosi ainutlaatuisia elämyksiä

Partiolaisten suureiri Finnjamboree Kajo päättyi haikeissa ja kiitollisissa merkeissä lauantaina 23.7.2022. Tuhannet lapset ja nuoret pääsivät leirillä tapaamaan ystäviään ja rakentamaan uusia ystävyyssuhteita yli rajojen. Aikuiset vapaaehtoiset mahdollistivat leirin nuoremmille ja pääsivät kehittämään itseään ihmisenä toimeen tarttuen.

Kajo kokosi yhteen partiolaiset ympäri Suomen ja ulkomailta. Suomen kesä tarjoili leiriläisille kattavan valikoiman keliolosuhteita viileistä öistä paahtaviin helteisiin. Leirisuora Evon retkeilyalueella oli toisinaan lätäköiden valtaama ja välillä puolestaan pöllysi legendaariseen tapaansa.

Lue leirinjohtajien Kertun ja Jannen kiitokset Kajon verkkosivuilta 

Kuva Evolta Kajo suurleirin leirisuoralta.
Kuva: Oskari Pajunpää

Mikä oli parasta Kajolla?

Kysymykseen löytyy varmasti yhtä monta vastausta kuin oli osallistujiakin. Leirialueella kuultujen sekä sosiaalisen median vastausten perusteella ilahduttavin asia yli muiden oli kavereiden tapaaminen! Uusien kaveruussuhteiden luominen, vanhojen tuttujen tapaaminen ja ihanat uudet muistot.

Kolme partiolaista riippumatoissa.
Kuva: Tytti Juhonen

 

Moni leiriläinen kiitteli myös kokonaisuutta, yleistä leiritunnelmaa, yhteisohjelmia sekä partiomaista tekemisen meininkiä. Osalle puolestaan jäi kirkkampana mieleen bileet, ravet, bändi-ilta ja Antaa kajahtaa -yhteisaulutuokiot. Myös Pinkkipartion sateenkaarikohtaamoa ja Saavutettavuuden Savua kiiteltiin. Ohjelmalaaksoista puolestaan löytyi jokaiselle jotakin (lue artikkeli ohjelmalaaksojen sisällöistä).

Partiolaisia leiriolosuhteisa metsässä.
Kuva: Markus Kuoppala

Kansainvälinen Kajo

Finnjamboreella oli tänä vuonna osallistujia 20 eri maasta. Eri maiden liput ja partioasut värittivät Kajon kangasta leirin aikana. Kansanväliseen partiotoimintaan pääsi tutustumaan leirisuoran pisteissä sekä muun muassa Culture Bash -illassa, jossa leiriläiset tutustuivat erilaisten partiokulttuureiden peleihin ja leikkeihin. Osa innostui swoppailemaan, eli vaihtamaan partiotavaroita muiden leiriläisten kanssa.

Partiomerkkejä pöydällä.
Kuva: Tuomas Jokinen

 

Ryhmä partiolaisia jonossa ja partiolainen maastopyörätuolilla ystäviensä kanssa.
Kuva: Filip Eller

 

Kajon leirilehti T.O.M.U.sta voit lukea lisää kansainvälisyydestä Kajolla

Ryhmä kansainvälisiä partiolaisia Kajolla.
Kuva: Petteri Keskikuru

Kajoa rakennettiin ja purettiin kaatosatessa vapaaehtoisvoimin

13 500 henkilön leiri ei rakennu itsekseen. Kajoa rakennettiin ja purettiin satojen vapaaehtoisten voimin. Kaatosateet tai muutkaan säälosuhteet eivät estäneet ahkeria rakentajia ja purkajia tekemästä tärkeää työtään. On tärkeää huolehtia yhdessä siitä, että leirin päätteeksi Evolla näyttää siltä kuin ennen leiriäkin. Purkuleiri kestää 29.7. asti.

Partion strategian mukaisesti vapaaehtoisista välitetään ja huolehditaan ja heille tarjotaan mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan monipuolisesti. Rakennus- ja purkuleirit ovat osallistujilleen ilmaisia. Vapaaehtoisille tarjotaan maittavaa ja monipuolista ruokaa sekä vaihtelevia tehtäviä. Näissä tehtävissä pääsee näkemään oman käden jälkensä hyvin konkreettisesti.

Iso työkone nostamassa puista Kajo-koju mökkiä rakennusleirillä.
Kuva: Oskari Pajunpää

 

Leirin aikainen toiminta pyöri yhtälailla vapaaehtoisvoimin. Osa partiolaisista oli valinnut pestin, joka tukee esimerkiksi omia opintoja tai ammattia, kun taas osa oli innostunut kokeilemaan jotain aivan uutta ja omasta arjesta poikkeavaa. Vapaaehtoistehtäviä, eli partiotermein pestejä, löytyikin maan ja taivaan väliltä: muonituksesta vessojen tyhjennykseen ja leirilippukuntien johtamisesta samoajien luotsaamiseen, videoiden kuvaamisesta ensiapuun tai vaikka työkoneiden ajamiseen. Pesteissä aikuisetkin pääsivät kokeilemaan rajojaan ja nauttimaan ainutkertaisista elämyksistä.

Rumpali Kajolla päällään Kajo-vaatteita.
Antaa kajahtaa -yhteislauluilta. Kuva: Julia Röyttä

 

Puusta rakennettu maailmanpyörä ja partiolaisia kyydissä.
Maailmanpyörä keskellä metsää. Kuva: Didrik Lundsten

 

Esiintymislava värivaloineen ja tansivia lapsia ja nuoria.
Partiobileiden vauhdikasta tunnelmaa. Kuva: Oskari Pajunpää

 

Ryhmä partiolaisia päällään erilaisia Kajo-neuleita.
Kajo-neuleiden upea kavalkadi. Kuva: Petteri Keskikuru

Leirin tunnelmiin voit uppoutua Kajon kuvapankin kautta. Mikäli jaat kuvia esimerkiksi omissa sosiaalisen median kanavissasi, niin muistathan aina ystävällisesti mainita kuvaajan nimen, jonka löydät kuvatiedoston nimestä.

Kajoa olivat tukemassa kumppanimme:

Lämmin kiitos pääyhteystyökumppaneille Ilmatar, HAMK, Metsähallitus, Puolustusvoimat, Scandinavian Outdoor, Telia, UPM, Uponor, sekä lukuisille muille leiriä tukeneille kumppaneille.

Partiolaisia metsässä
Juhlallisuuksia ja yhteisöllisiä hetkiä. Kuva: Filip Eller

 

Kajo oli Suomen Partiolaisten kahdeksas suurleiri, eli finnjamboree. Leiri järjestettiin Hämeenlinnan Evolla 15.-23.7. Vapaaehtoisvoimin järjestettävä suurleiri kokosi poikkeusaikojen jälkeen yhteen lähes 13 500 osallistujaa Suomesta ja ulkomailta. Finnjamboree-suurleirit ovat ainulaatuisia, sillä niitä järjestetään kuuden vuoden välein.