Jäsenhankinta

Valmistaudutaan kasvuun!

Monessa lippukunnassa mietitään parhaillaan syksyä, uusia ryhmiä ja ryhmien johtajatarpeita. Uuden ryhmän aloittaminen vuosittain on tärkeää, jotta lippukunnan ikärakenne pysyy tasaisena, eikä jonain vuonna puutu vaikkapa kokonaista samoajaikäkautta.

Poimi tästä Hämeen Partiopiirin Antto Hautamäen kokoamat parhaat vinkit suunnitteluun ja toteutukseen:

1) Rekrytoi aikuisia
Jos lippukuntasi ei ole mukana partioviikon aikuisrekrytointikampanjassa, vielä ei ole liian myöhäistä. Lisätietoa kampanjasta ja aikuisten rekrytoinnista.

Aikuisten rekrytoinnin tueksi on paljon materiaalia ja todistetusti partio harrastuksena kiinnostaa. Tärkeintä onkin tehdä päätös uusien rekrytoinnista ja sitten vain ryhtyä tuumasta toimeen.

2) Innosta lapset ja nuoret mukaan
Partioviikolla kannattaa tehdä vierailu paikalliseen esikouluun, joka on mukana valtakunnallisessa Esikoulujen partioviikossa. ”Lippukunnat tarvitsevat sudenpentuja ja muita uusia jäseniä joka vuosi, se on fakta. Jos on yksikin vuosi, jolloin ei oteta esimerkiksi laumaa, niin se näkyy useita vuosia lippukunnan toiminnassa”, Antto Hautamäki kommentoi.

On olemassa myös lukuisia onnistumistarinoita vanhempien ikäkausien uusista ryhmistä, joten ei ole mahdoton ajatus myöskään perustaa uutta tarpoja-, samoaja- tai vaeltajaryhmää.

3) Varmista ryhmänjohtajien määrä
Kannattaa varmistella syksyn tilannetta ajoissa. Onko kaikille ryhmille johtajat? Jos ei, niin vielä ehtii toimia. Kasvu vaikuttaa myös myöhemmin – jos nyt lippukunnassa aloittaa paljon uusia sudenpentuja, muutaman vuoden päästä saattaa olla tunkua tarpojissa. Kannattaakin aktiivisesti rekrytoida uusia jokaiseen ikäkauteen ja ennen kaikkea ottaa mukaan myös vajaisiin ryhmiin.

4) Pidä porukat mukana hyvällä yhteishengellä ja johtamisella
Partion on oltava mielekäs harrastus myös aikuiselle. Uusien aikuisten perehdytys ja tervetullut olo on tärkeässä osassa uutta harrastusta aloittaessa. Jatkossakin pitää muistaa kiittää ja pitää hauskaa. Ja juhlia onnistumisia!

5) Katso tulevaisuuteen
Aina on hyvä ennakoida tulevaa. Voisiko yhden syksyn sijaan olla suunnitelma pidemmälle? Lippukunnan pitkän tähtäimen suunnitteluun saa apua omasta piiristä ja esimerkiksi omalta valmentajalta.

Psst. Ai miksi lippukunnan pitäisi kasvaa? Koska haluamme jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden partioharrastukseen, ja jäsenmäärä tuo myös eri tavalla laatua ja resursseja lippukunnan toimintaan. Partiossa isommalla joukolla on todella paremmat bileet!

Teksti: Petra Valkonen, Antto Hautamäki
Artikkelikuva: Harri Halmejärvi