Ilmastonmuutos puhuttaa lapsia ja nuoria ympäri maailman, ja nuorten keskuudesta noussut ilmastoliike on saanut näkyvyyttä. Ilmastoasioista olisi hyvä puhua myös partiossa.  

  1. Päivitä tietosi ajan tasalle, ja jaa vain luotettavaa tietoa. Luotettavaa tietoa tarjoaa esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämä Ilmasto-opas. Kysy ilmastosta –sivulta löytyy tutkijoiden vastauksia kansalaisten kysymyksin. Saman sivuston kautta voitte lähettää myös oman kysymyksenne ryhmän kanssa.
  2.  Sosiaalisessa mediassa voi sekä oppia että vaikuttaa ilmastonmuutoksesta. Yhdessä partioryhmänne kanssa voitte selata esimerkiksi Instagramista tai Twitteristä #ilmastonmuutos-avainsanalla merkittyjä julkaisuja. Myös #ilmastokasvatus– tai #ilmastoteko-avainsanat voivat olla hedelmällisiä keskustelunavaajia ryhmässä. On tärkeää muistaa sosiaalisen median turvasäännöt ja osata arvioida lähteen luotettavuus.
  3. Maailman luonnonsäätiö WWF on julkaissut ympäristöystävällisen ruuan oppaan.  Keskustelkaa ryhmänne kanssa siitä, miten voisitte partiossa ottaa ilmastoasiat huomioon myös lautasella. Kuka tahansa voi vähentää omaa ruokahävikkiään tai ostaa satokauden tuotteita. Lihaa, kalaa ja maitotuotteita kannattaa kuluttaa WWF:n suositusten mukaisesti. 
  4. Mikäli ryhmässä koetaan ilmastoahdistusta, oltukena. Ketään ei saa jättää yksin. Ilmastonmuutosta ehkäistään monilla tavoin ympäri maailman, ja myös myönteisiä uutisia on syytä seurata ja korostaa. Lasten tai nuorten ei tarvitse syyllistyä siitä, mitä aikuiset tekevät tai jättävät tekemättä. Lisäksi on hyvä pitää välillä taukoa myös ilmastoasioista.
  5. Jokaisen yksittäisen ihmisen teot ovat tärkeitä. Jokainen pääministeri, presidentti, opettaja ja yritysjohtaja ovat yksittäisiä ihmisiä siinä missä sudenpentu ja samoajakin. Älä vähättele kenenkään ilmastohuolta tai ilmastotekoja. Yhdessä ryhmänne kanssa voitte ottaa yhteyttä esimerkiksi oman kotikuntanne päättäjiin, kouluihin tai lähikauppaan ja ehdottaa ilmastotekoja. Voitte myös sopia seuraavan retken tekemisestä polkupyörillä tai julkisilla liikennevälineillä yksityisautojen sijaan. 

Kirjoittaja on Suomen Partiolaisten metsäryhmän ympäristökasvatusvastaava.