Kesätöiden haku on monelle nuorelle ajankohtaista tähän aikaan vuodesta. Voiko partiosta olla hyötyä työnhaussa? Entä millä tavalla partio-osaamisesta kannattaa kertoa? 

Osaamista ei kerry ainoastaan palkkatöiden tai opintojen kautta, vaan myös harrastusten tai vapaaehtoistöiden parissa voi oppia monenlaisia taitoja, joista voi olla hyötyä töissäkin. Partiossa moni toimii nuoresta lähtien vastuullisissa tehtävissä, joten partiolaisen kannattaa tuoda työhakemuksessa esiin, millaista kokemusta hän on saanut partiossa tehdystä vapaaehtoistyöstä.

Partio-osaamisen kertomisesta on erityisen paljon hyötyä, jos hakijalla ei ole vielä kovin paljoa työkokemusta tai jos harrastuksen kautta saatu osaaminen liittyy läheisesti haettavaan työtehtävään.

Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla partio-osaamista voi tuoda esiin työhakemuksessa. Juttua varten on kysytty vinkkejä partion työelämätaitojen ohjelman projektipäälliköltä Laura Kalervolta.

1. Kerro partiopesteistäsi

– Partiopesteistä voi kertoa yhtä ylpeästi kuin palkkatöistä. Usein nuorten työkokemus koostuu lyhyistä pätkistä suorittavaa työtä, mutta sen sijaan partiopestit ovat saattaneet olla vaativia johtamistehtäviä, Laura Kalervo sanoo.

Esimerkiksi ryhmää ohjatessa oppii muun muassa suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia, kuten ryhmän omia retkiä, sekä toimimaan lasten ja nuorten parissa. Tällaisesta osaamisesta kannattaa kertoa, jos hakee esimerkiksi kerhonohjaajaksi tai lastenvahdiksi.

2. Mainitse partiossa suorittamasi koulutukset

Partiossa on tarjolla laaja valikoima erilaisia kursseja, joilla opetellaan monenlaisia taitoja aina valokuvaamisesta veneenohjaukseen ja johtamistaitoihin. Laura Kalervo vinkkaa, että partiossa käydyistä kursseista kannattaa kertoa, jos ne liittyvät jollain tavalla haettavaan työhön.

3. Unohda partioslangi ja käytä yleiskieltä

Partiossa on paljon omaa sanastoa, jota on mukava käyttää muiden partiolaisten kesken. Työnhaussa tällaista slangia kannattaa kuitenkin välttää.

– Työhakemuksen lukija ei ymmärrä, jos sanoo olleensa esimerkiksi pakohuonepelikymppi Kliffalla, joten kannattaa kirjoittaa yleiskieltä ja kuvata selvästi, mitä on tehnyt ja millaista osaamista siitä on saanut, Laura Kalervo neuvoo.

4. Hyödynnä osaamismerkkejä

Partiossa on käytössä useita erilaisia osaamismerkkejä muun muassa leirinjohtamiseen ja retkikokkaamiseen liittyen, ja niiden tarkoituksena on tehdä näkyväksi osaamista, joka on hankittu työn ja opintojen ulkopuolella. Merkkejä voi hakea itse sähköisellä lomakkeella, ja merkit kerätään omaan Open Badge Passportiin. Laura Kalervo kannustaa hyödyntämään partion osaamismerkkejä työnhaussa ja linkkaamaan työnantajalle oma Open Badge Passport. Lue lisää osaamismerkeistä:

partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/osaaminen/osaamismerkit/

5. Pyydä suosittelija partiosta

Laura Kalervo neuvoo, että työnhakua varten voi kysyä suosittelijaksi omaa pestiesimiestä partiosta. Tämä voi olla hyvä idea erityisesti, jos hakijalla ei ole vielä kokemusta palkkatöistä eikä näin ollen ole mahdollista kysyä suosittelijaa entiseltä työpaikalta.

Lisää tietoa löydät partio-ohjelman duunisivulta osoitteesta www.partio-ohjelma.fi/duuni, minne on koottu työnhakutaitoihin liittyviä aktiviteetteja samoajille.

Yläkuva: Susanna Mikander