Talouslehti Forbes listasi 10 vahvuutta, jotka työnantaja saa käyttöönsä palkkaamalla partiotaustaisen henkilön. Forbes nosti listalleen muun muassa partiolaisten osaamisen toimia tiimeissä, luovuuden, partiolaisten osaamisen johtaa ja toisaalta olla myös johdettavana sekä kyvyn asettaa tavoitteita ja arvioida niiden täyttymistä.

Kesätöiden hakuaika alkaa käydä helmi-maaliskuussa kuumimmillaan, joten onkin hyvä  pysähtyä hyvissä ajoin miettimään, miten omaa partiotaustaansa sekä partiossa hankkimiaan tietoja ja taitoja voisi hyödyntää kesätyönhaussa.

Koostimmekin avuksi kymmenen vinkkiä partiolaisen kesätyönhakuun:

1. Viimeistään nyt on aika toimia!
Useat kesätyöpaikat ilmestyvät haettavaksi heti vuoden alussa, mutta suuri osa etenkin 16–17-vuotiaille suunnatuista työpaikoista tulee hakuun maaliskuun aikana. Jos työnhaku ei tunnu tärppäävän, etkä saa kesätyötä vielä keväällä, älä silti lopeta kesätyönhakuasi, vaan hae aktiivisesti vielä kesänkin korvalla. Ei ole mitenkään ennen kuulumatonta, että jonkun kesätyöntekijän suunnitelmat olisivat muuttuneet ja työnantaja tarvitsisikin kipeästi lomatuuraajaa.

2. Etsi aktiivisesti kesätyöpaikkoja!
Erilaisia kesätyöpaikkojen ilmoitusfoorumeita löydät esimerkiksi googlaamalla. Tsekkaa myös oman asuinkuntasi kesätyömahdollisuudet! Kesätöitä etsiessä ei kuitenkaan kannata tuudittautua pelkästään seuraamaan nettiin ilmestyviä avoimia kesätyöpaikkoja, vaan pitää silmät ja korvat auki, sillä vinkkejä kesätyöpaikoista voi löytää melkein mistä vain. Voit hyödyntää myös verkostoasi, eli sukulaisilta, kavereilta ja tutuilta kannattaa kysyä vinkkejä.

3. Hae useita kesätyöpaikkoja samaan aikaan — mutta vain sellaisia, joissa voisit oikeasti työskennellä!
Voit hakea hyvin samanaikaisesti useita eri kesätyöpaikkoja, sillä kaikkea ei kannata laskea yhden unelmakesätyömahdollisuuden varaan.

4. Muista noudattaa tarkasti työpaikkailmoituksissa olevia hakuohjeita.
Monissa kesätyönhauissa joudut käyttämään valmista nettilomaketta, joka hiukan hankaloittaa joukosta erottautumista. Näissäkin kuitenkin usein pystyy liittämään hakemuksen liitteeksi vapaamuotoisen esittäytymiskirjeen tai ansioluettelon, joten panosta näihin sitten sitäkin enemmän.

5. Kerro työhakemuksessasi rohkeasti harrastuksistasi ja vapaaehtoistyöstäsi! Mieti siis, missä olet hyvä ja missä haluaisit kenties vielä kehittyä. Mainitse partiosta saamasi tiedot ja taidot hakemuksessasi (ja myös työhaastattelussa!). Kerro nimenomaan partiosta oppimisia asioita, taitoja ja tietoja, äläkä listaa partiota vain harrastukseksi! Jos olet kerännyt jo sähköisiä osaamismerkkejä, voit hyödyntää myös osaamismerkkihakemuksiisi kirjoittamisia kuvauksia osaamisestasi.

6. Hakemusta kirjoittaessasi mieti, mitä osaamista hakemassasi kesätyössä kenties tarvitaan ja syvenny hetki siihen, mitä tähän liittyvää olet partiossa oppinut. Kerro erityisesti niistä ja mieti myös esimerkit. Esimerkiksi vaikka näin:

”Partiossa olen oppinut suunnittelemaan ajankäyttöäni ja priorisoimaan. Se auttaisi minua toiminaan ruuhkaisissakin asiakaspalvelutilanteissa.”

 

”Partiossa olen oppinut toimimaan ryhmässä. Osaan arvostaa toisia ihmisiä ja heiltä saamiani neuvoja ja taitoja. Tämän vuoksi uskon sulautuvani hyvin osaksi työyhteisöä.”

7. Oletko käynyt jonkin partiokoulutuksen tai taitokoulutuksen?
Nämäkin kannattaa mainita hakemuksessasi. Esimerkiksi ensiapukurssi ja ryhmänohjaajakurssi ovat mainitsemisen arvoisia. Jos saat kutsun työhaastatteluun, muista ottaa mukaasi sinne myös todistukset näistä koulutuksista.

8. Älä sorru käyttämään kieltä, jota vain partiolaiset ymmärtävät!
Jos työhakemuksessasi tai haastattelussa mainitset vaikkapa vartion tai PJPK:n, muista aina avata, mitä tarkoitat!

9. Työhakemukseen kannattaa oikeasti panostaa,
sillä yleensä lyhyt ja hutiloitu hakemus saa aikaan myös minimaalisen määrän haastattelukutsuja. Hakemus on esittäytymisesi mahdolliselle tulevalle työnantajallesi, mutta muista, että sinun on erotuttava jotenkin eduksesi niistä kenties kymmenistä muista, jotka hakevat kanssasi samaa paikkaa.

10. Hakemukseen kannattaa yleensä liittää suosittelija eli henkilö, jolta työnantaja voi kysyä sinusta lisätietoja. Voisiko joku sinut tunteva henkilö lippukunnastasi toimia suosittelijanasi? Kysy vaikka lippukunnanjohtajaa tai luotsia.

Jos muuten jäit vielä miettimään, mitkä kuusi muuta ominaisuutta Forbes nosti esiin partiolaisten työelämävahvuuksina, alun listasta puuttuivat vielä seuraavat:

  • Partiolaiset ovat empaattisia toisille ihmisille.
  • Partiolaiset arvostavat toimeen tarttumista.
  • Partiolaiset ovat anteliaita ja valmiita jakamaan.
  • Partiolaiset toimivat aktiivisesti vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan.
  • Partiolaiset ovat hyvin muuntautumistaitoisia.

Osuvatko nämä ominaisuudet sinuun? Sitäkään ei varmasti kannata unohtaa kertoa!

Saimme myös parilta rekrytoinnin ja työnhaun valmennuksen asiantuntijalta sekä parilta työnantajan edustajana toimivalta henkilöltä juuri partiolaisille suunnatut vinkit entistä tuloksekkaampaan kesätyönhakuun — lue vinkit täältä!

Tsemppiä kesätyönhakuun!