Jamboree on maailman suurin partioleiri. Oikeasti jamboree voi tarkoittaa melkein mitä tahansa partioleiriä – esimerkiksi kesän 2022 Kajo oli niin sanottu finnjamboree. Usein jamboreella viitataan kuitenkin maailmanjamboreeseen, jota tämä juttu käsittelee.

Jamboree järjestetään joka neljäs vuosi ja aina eri maassa. Viimeksi vuonna 2019 jamboree oli Yhdysvalloissa, vuoden 2023 elokuussa 40 000 tuhannen ihmisen joukko suuntaa Etelä-Koreaan. Jamboree järjestetään Saemangeumissa, saarella Korean niemimaan länsipuolella. Leirin teemana on Draw your Dream eli Piirrä oma unelmasi. Teemalla halutaan kannustaa partiolaisia tekemään jamboreesta leiriläisten näköinen. Seuraavan kerran jamboree on hieman lähempänä, Puolan Gdanskissa.

Ketä jamboreella on?

Jamboreella leiriläiset ovat 14–17-vuotiaita. Tätä vanhemmat voivat lähteä leirille palveluleiriläisinä. Leiriläiset on jaettu leirilippukuntiin, joissa jokaisessa on 36 leiriläistä ja neljä leirilippukunnanjohtajaa. Leirilippukunnat muodostetaan ainakin osittain saman piirin alueelta, ja kaverin kanssa on mahdollista päästä samaan porukkaan. Partiolaisia saapuu Koreaan ympäri maailmaa, leirillä nähdään myös VIP-vieraita esimerkiksi suurlähetystöistä!

Miten pääsen jamboreelle?

Ilmoittautuminen jamboreelle aukeaa aina hyvissä ajoin. Jos haluat osallistua Puolan jamboreelle vuonna 2027, seuraa lippukuntasi ja Suomen Partiolaisten tiedotusta noin puolitoista vuotta ennen leiriä, esimerkiksi Etelä-Koreaan ilmoittauduttiin jo vuoden 2022 helmikuuhun mennessä.

Etelä-Koreaan ei siis valitettavasti voi enää ilmoittautua, mutta jamboreetunnelmaan voi osallistua etänä. Etelä-Korean Jamboreelle on tehty Join in -materiaalipaketti, joka on suunniteltu suomalaisille kesäleireille. Pakettiin kuuluu aktiviteetteja, leikkejä ja ruokavinkkejä, ja se on suunniteltu toteutettavaksi yhden päivän aikana. Paketista löydät vinkkejä esimerkiksi korealaiseen aamupalaan, korealaisen naamion tekemiseen sekä keramiikkatöihin! Löydät lisätietoa partio-ohjelma.fi-sivustolta.

Mitä jamboreella tehdään?

Suomen joukkueen leiriläiset tunnistaa leirillä sinisävyisistä yhtenäisistä asuista.

Jamboreella on joka päivä tekemistä! Leirillä leirilippukunta jaetaan pienempiin vartioihin, joissa kierretään erilaisia aktiviteetteja. Tekeminen voi olla uimista, museossa käymistä, saunomista, lukiovierailuja tai melkein mitä tahansa! Suuri osa leirikokemusta on myös muiden maiden partiolaisten kanssa ystävystyminen. Käytännössä päivät siis kietoutuvat leirin teemaan sopiviin aktiviteetteihin ja uusiin ihmisiin tutustumiseen.

Suomen joukkue tuo perinteisesti mukanaan saunan, joka on jo nyt maaliskuussa matkalla kohti leirialuetta! Näin partiolaiset ympäri maailmaa saavat maistaa pienen palan suomalaista kulttuuria.

Voiko jamboreeta seurata jostain?

Voi! Löydät Suomen joukkueen Instagramista nimellä @jamboreejoukkuesuomi.

Voit sukeltaa jamboreetunnelmiin myös edellisen jamboreen Suomen joukkueen valokuvien parissa! Kuvia vuoden 2019 leiristä löytyy partion kuvapankista!