Suunnistaminen on metsässä liikkujalle hyödyllinen taito. Suunnistusta pääsee harjoittelemaan partion lisäksi myös suunnistusseurojen iltarasteilla.

Näin otat suunnan kompassilla:

  1. Aseta kompassin reuna kartalle niin, että reuna menee lähtöpisteestä päätepisteeseen rastien välillä.
  2. Käännä kompassin neularasiaa niin, että rasian pohjalla olevat viivat ovat samassa suunnassa kartassa pystysuuntaan kulkevien koordinaattiviivojen kanssa.
  3. Neularasia käännetään niin, että kompassin pohjoishaarukka (N ja pohjassa oleva punainen nuoli) osoittaa kartan pohjoiseen eli yläreunaan.
  4. Nyt voit ottaa kompassin pois kartasta. Aseta kompassi vaakasuorassa eteesi, nuoli osoittaa itsestäsi poispäin.
  5. Käänny koko kehollasi niin, että kompassineulan punainen osa osuu pohjassa olevan punaisen nuolen kohdalle mahdollisimman tarkasti.
  6. Nyt kompassin pohjassa oleva iso punainen nuoli osoittaa siihen suuntaan, johon lähdet kulkemaan.

VINKKI! 

Kun lähdet kulkemaan kompassin osoittamaan suuntaan, kannattaa ottaa kiintopiste edestäpäin, esimerkiksi puu. Tarkista kiintopisteen kohdalla, että kompassin neula on yhä samassa kohtaa punaisen pohjanuolen kanssa. Käänny tarvittaessa uudelleen kohdan 4 mukaan. Jos joudut kiertämään esimerkiksi mäen takia, ota suunta aina uudelleen.

Milloin suunta kannattaa ottaa kompassilla?

Suuntaa ei tarvitse aina suunnistaessa ottaa. Jos pääset rastille polkuja pitkin, pärjäät vain katsomalla kartasta maamerkkejä ja vertaamalla niitä karttaan. Kompassia kannattaa käyttää, kun lähdet polulta metsään esimerkiksi hakemaan rastia tai kun haluat kulkea mahdollisimman nopeasti rastilta toiselle kiertämättä polkujen kautta

Suunnista sovelluksella

Ilmaisessa MOBO-sovelluksessa on kiintorastien karttoja aina Espoosta Ylivieskaan. Kartta ladataan puhelimelle, ja sovelluksessa on sisäänrakennettu kompassi. Voit leimata itsesi rastille ottamalla kuvan qr-koodista.