Venäjällä partiolaiseksi pitää pyrkiä kolmen kokeen kautta.
Loviisaan kansainväliselle meripartioleiri Satahangalle saapuneet venäläiset saivat osakseen ihmettelyä, sillä koko joukkue syö gluteenitonta ruokaa. Vaeltajaikäiset Anastasiia Grigoreva, Daria Rostova, Ivan Stepanov ja Valentina Alekseeva tulevat Pietarista poikkeuksellisesta lippukunnasta, jossa suurimalla osalla jäsenistä on keliakia tai jokin muu vaikea allergia. Anastasiia Grigoreva kertoo heidän lippukuntansa toiminnan eroavan normaalista ainakin sillä, että kaikki ruoka heidän leireillään on gluteenitonta.
– Gluteenittoman ruuan löytäminen Venäjältä on todella vaikeaa, ja siksi myös normaaleille partioleireille osallistuminen on haasteellista. Tulimme Satahangalle, sillä täällä myös erityisruokavaliot otetaan huomioon.
Partiopääsykokeissa ansaitaan partiolaisuus
Partiolaiseksi pääseminen Venäjällä on Grigorevan kertoman mukaan hankalaa. Ensin täytyy olla aktiivisesti mukana toiminnassa ja tehdä vapaaehtoistyötä vuoden ajan. Sen jälkeen on kolmen kokeen, ”kotkansulkien”, vuoro.
Ensimmäinen kotkansulka on 24 tuntia hiljaisuutta, jonka aikana ei saa puhua, nauraa tai viheltää. Toinen kotkansulka on olla 24 tuntia syömättä mitään, jolloin vain veden ja makeuttamattoman teen juominen on sallittua. Kolmannessa koitoksessa selviydytään yksin metsässä 12 tuntia ainoastaan kolmen tulitikun ja kolmen vapaavalintaisen esineen kanssa. Tämän jälkeen voit päästä lausumaan partiolupaustasi.
– Ensimmäinen kotkansulka, 24 tuntia täysin hiljaa, on kaikista vaikein. Läpäisin sen neljännellä yrityksellä, mikä oli hyvä tulos. Kun toisen kerran yritin hiljaisuuskoetta, olin nukkumassa rannalla ja koetta oli jäljellä enää kaksi tuntia, kun minut tultiin herättämään. Nousin ja kysyin ”mitä”, ja sain kokeesta hylätyn, Grigoreva kertoo.
Kattojärjestöjen kirjoa
Suomalainen ja venäläinen partio eroavat Grigorevan mukaan ainakin järjestörakenteiltaan. Siinä missä Suomessa partiolla on yksi kattojärjestö, on niitä Venäjältä lukuisia. Järjestöt eroavat toisistaan esimerkiksi uskonnollisuudeltaan tai kooltaan.
– Venäläiset partiojärjestöt ovat koittaneet yhdistyä jo muutaman vuoden ajan, mutta prosessi on pitkä ja sopua on vaikea saada aikaan. Jotkin pienemmät järjestöt eivät tahdo antaa pois itsenäistä päätäntävapauttaan, kun taas toiset haluavat yhdistyä voidakseen lähettää partiolaisiaan leireille ulkomaille.