Partiossa nuoret ottavat paljon vastuuta ja pääsevät kokeilemaan siipiään. Siiri Niinivirta, 22, hyppäsi syksyllä 2017 isoon pestiin valtakunnallisen Väre-vaeltajatapahtuman johtajaksi. Projekti oli monipuolinen, unohtumaton ja opettavainen kokemus.
− Opin paljon itsestäni, johtamisesta,  yhteistyön merkityksestä ja siitä, kuinka suuri merkitys omalla ja toisten asenteella on lopputuloksen saavuttamisessa.

Vaeltajatapahtuman lavalla Siiri ja kolme muuta
Siiri Niinivirta (oik.) johti kesällä 2018 Väre-vaeltajatapahtumaa. Vieressä johtajapari Pauliina ”Paapi” Kiilava. Kuva: Miska Loimaala

Mistä aineksista Väre syntyi?

”Väre syntyi suunnattomasta innostuksesta, sinnikkyydestä, visioinnista ja haaveilusta, viimetipasta, yhteistyöstä, halusta kasvaa ja kehittyä sekä kehittää. Kahvia, kokouksia ja timanttisia tekijöitä unohtamatta.

Lähtiessämme tekemään valtakunnallista vaeltajatapahtumaa halusimme tarjota vaeltajille kohtaamispaikan, tapahtuman mielekkäällä, ikäkauden ohjelman mukaisella sisällöllä ja sytyttää kipinän tehdä vaeltajaohjelmaa myös itsenäisesti jatkossa. Tämän ikäiset toimivat usein merkittävissä pesteissä, pyörittävät lippukuntaa ja järjestävät toimintaa nuoremmille. Halusimme tarjota heille jotain ikiomaa, heidän ansaitsemansa elämyksen.”

Ketkä Värettä tekivät?

”Noin 35 prosenttia kaikista tekijöistä oli saman ikäisiä kuin osallistujat, mukaan lukien kaksi kolmesta tapahtumanjohtajasta. Esimerkiksi kaikki viestinnän ja markkinoinnin vapaaehtoiset sekä iso osa ohjelmantekijöistä oli 18-25-vuotiaita. Sen sijaan vaikkapa palvelutiimissä oli mukana myös vanhempia partiolaisia mahdollistajina.

Kaiken kaikkiaan Värettä oli mahdollistamassa 87 henkeä, joista 40 osallistui tapahtuman suunnitteluun ennen tapahtumaa, loput tulivat viikonlopuksi vapaaehtoishommiin.”

Millainen kokemus Väre oli sinulle itsellesi?

”Projekti oli kokonaisuudessaan hieno kokemus: monipuolinen, unohtumaton ja opettavainen. Opin paljon itsestäni, johtamisesta, yhteistyön merkityksestä ja siitä, kuinka suuri merkitys omalla ja toisten asenteella on lopputuloksen saavuttamisessa. Oli huippua päästä tekemään tapahtumaa tapahtumanjohtajana, mahtavien tekijöiden kanssa.”

Mikä jäi erityisesti mieleesi?

”Parasta oli nähdä tekijöiden ja osallistujien hymyt Evolla tapahtumaviikonloppuna. Lisäksi mieleen painui erityisesti hetki pestin päätöskeskustelussa. Pestaajani totesi, että on ollut ilo seurata projektin etenemistä ja etenkin hyvää fiilistämme, vaikka matkalta ei puuttunut haasteita ja monipuolisia käänteitä.”

Miten evästäisit muita nuoria isoihin saappaisiin?

”Hommiin vaan! Saappaissa on aina hyvä olla vähintään kunnollinen villasukkavara, joten ei ne isot saappaat ole este matkalle lähtiessä! Parempi maailma odottaa tekijöitään. Tärkeää on muistaa, ettei mitään välttämättä tarvitse tehdä yksin. Apua sekä vinkkejä saa usein jopa tuntemattomilta, kunhan muistaa ja uskaltaa kysyä ja pyytää.”

Väre – vaeltajien ikioma viikonloppu 

  • 18-25-vuotiaille partiolaisille suunnattu valtakunnallinen tapahtumaviikonloppu. 
  • Kokosi yli 400 nuorta aikuista metsäretkelle Evolle 31.8.-2.9.2018. 
  • Mukaan pääsi, vaikka ei olisi ollut partiolainen. 
  • Tapahtuman ohjelma perustui Suomen Partiolaisten 18-22-vuotiaille suunnattuun vaeltajaohjelmaan. 
  • Ohjelman aiheina olivat muun muassa kestävä kulutus, ryhmässä toimiminen, johtaminen, työelämätaidot sekä vaikuttaminen ja ulkomaan partiomatkat. 
  • Tapahtumanjohtaja Siiri Niinivirta asuu Mikkelissä ja hänen lippukuntansa on Ekin PartioSiirin parina tapahtumanjohtajana toimivat Emma Vartiala ja Pauliina Kiilava. 

Artikkeli on julkaistu Suomen Partiolaisten vuosikirjassa 2018