Kesällä 2021 Länsi-Helsingin Laajalahdelle nousi pieniä, valkoisia purjeita, kun partiolippukunta Haagan Eräveikot järjesti seikkailijoille ja tarpojille lippukunnan ensimmäisen jollapurjehdusleirin.

– Purjehdus on hyvä aloittaa jollista, koska jollat reagoivat tarkasti kaikkeen, mitä purjehtija tekee. Näin oppii jo pienenä ymmärtämään esimerkiksi tuulen vaikutuksen purjeisiin. Optimistijollassa jo seikkailija pääsee olemaan kippari, toteaa Tom Henriksson, jollaleirin vetäjä.

Haagan Eräveikkojen jollaleirin ohjelma perustuu Suomen Purjehdus ja Veneily (SPV) ry:n vihreän merkin ja partio-ohjelman jollamerkin aktiviteetteihin. Niihin kuuluvat muun muassa jollan kokoaminen eli rikaaminen, vastakäännös eli venda ja kaatumisharjoitus.

– Tällä kertaa jouduimme muuttamaan suunnitelmia epävakaisen sään takia, joten leirillä tehtiin myös uintimerkin aktiviteetteja, esimerkiksi heittoköyden heittelyä ja ihmisen kuljettamista vedessä. Välillä juostiin venevajaan rankkasateelta suojaan. Silloin, kun ei voitu toimia vesillä, harjoiteltiin rantasimulaattorissa, Henriksson kertoo.

Tim Rautavaara ja Niila Vasama opettelevat jollan osia. Kuva: Tom Henriksson

Jollaleirillä myös kastui

Entä mikä leiriläisten mielestä oli hauskinta jollaleirillä?

– Kaatumisharjoitukset, uiminen ja veneretki saaristoon, kommentoivat seikkailijat Alexander Cankar, 12, Väinö Jahkola, 11, Tim Rautavaara, 12, ja Mikael Saarela, 12.  

Seikkailijoiden mielestä ensi kerralla täytyy ehdottomasti päästä tekemään etenkin jiippejä (myötäkäännöksiä).

Tarpoja Justus Paljärven, 14, mielestä kivointa leirillä oli oppia purjehtimista. Justuksen kaveri Jimi Peltoranta, 14, kommentoi, että jollaleirillä oli märkää.

Konsta Kivi-Koskinen nostaa jollaa. Kuva: Suvi Erjanti

Jollien huoltamista ja turvaveneen hankinta

Jollaleiriä edelsi simulaattorin rakentamisen lisäksi huolto- ja hankintaprojektit.

– Ostimme aikanaan kaksi vanhaa jollaa Helsingfofs Segelsällskapetilta (HSS) ja viime talvikausina kunnostimme ne perusteellisesti. Tarkistimme myös veneseuramme jollien osat, Henriksson toteaa.

Haagan Eräveikot toteutti vuonna 2020 myös turvaveneen hankkimiseksi varainhankintaprojektin. Onnistuneen projektin jälkeen eräveikkojen jollapurjehduksia turvaa nyt nelimetrinen RIB-kumivene. Veneen nimi, Meriveikko, ideoitiin ja päätettiin yhdessä.

– Saimme turvaveneen hankintaan tukea Partiopoikain kannatusyhdistykseltä, Lions Club Helsinki-Huopalahdelta ja omalta kannatusyhdistykseltämme, mutta iso rooli oli myös jokaisella pienkeräykseen lahjoittaneella, Henriksson kiittää.

Hän näkee lippukunnan jollapurjehduksen tulevaisuuden valoisana.

– Partiossa pystymme järjestämään purjehdusta ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Uskon, että meillä kasvaa uusi sukupolvi nuoria purjehtijoita. Merellä etenemismahdollisuuksia on valtavasti, olipa suuntana tulevaisuudessa sitten vaikka jollakilpailu, isompi purjevene tai jokin Suomenlahtea kaukaisempi ulappa.

Leirin osallistujia ja vetäjiä. Kuva: Mátyás Komáromi