Ensi kesänä leireillään suuresti, nimittäin Finnjamboree Kajo valtaa Evon heinäkuussa! Jo kahdeksannen kerran päästään nauttimaan kansainvälisestä suurleiristä Suomessa. Leirille odotetaan jopa 15 000 osallistujaa.

Me kysyimme, Kajo vastasi

MILLOIN LEIRI JÄRJESTETÄÄN JA MISSÄ?
15.-23.7. 2022 Hämeenlinnassa Evolla.

PALJONKO KAJO MAKSAA?
Leirimaksu on 250 euroa. 4–12-vuotiaille lapsille, jotka tulevat leirille vanhempiensa kanssa, leirimaksu on 165 €. Leirimaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

MIKÄ ON KAJON IKÄRAJA?
Kajon ohjelmatarjonnan varsinaista kohderyhmää ovat tarpojat, samoajat ja vaeltajat. Tarpojan alaikäraja on lippukunnasta riippuen 12 tai 13 vuotta. Leirille voi osallistua, jos omassa lippukunnassaan kuuluu leirivuonna
tarpojaryhmään. Tällä halutaan mahdollistaa se, ettei esimerkiksi putkivartiosta osa jää Kajolta rannalle ja että seikkailijoista tarpojiksi siirtyvät vartiot voivat osallistua Kajolle.

VOIKO PERHEEN KANSSA OSALLISTUA KAJOLLE?
Kajolla ei ole viime finnjamboree Roihulta tuttua perheleiriä, mutta kaikki perheelliset ovat Kajolle hyvin tervetulleita. Kajolla tulee olemaan perheille majoittumisalue eli perhekylä, jossa on palvelut perheen pienimpien kanssa leirielämästä selviytymiselle: esimerkiksi lämmintä vettä ja mahdollisuus lämmittää ruokaa. Lapsille (eli alle tarpojaikäisille) on Kajolla myös omaa ohjelmaa, johon voi osallistua oman leirin aikaisen huoltajansa kanssa. Päiväkotia – eli sellaista paikkaa johon alle tarpojaikäinen voisi jäädä ilman omaa aikuista – ei Kajolle ole tulossa. Kajolla olevat perheiden palvelut tukevat ensisijaisesti vanhempien osallistumista pesteihin.

ONKO KAJOLLA JOKA ILTA JOSSAIN BILEET?
Virallisesti ei! Kajolla juhlitaan neljänä iltana puoleen yöhön saakka. Nämä bileajat viestitään etukäteen.

Ohjelmalaaksoja moneen makuun

Leirillä on tarjolla monenlaista ohjelmaa. Kajon ohjelmalaaksoissa pääset muun muassa osaksi elävää kirjastoa, selvittämään mysteereitä, ylittämään itsesi ja tsemppaamaan kavereita vesillä, ilmassa ja metsässä. Kajon päiväohjelmasta jokainen löytää itselleen mieleistä tekemistä, oppii uutta, ylittää omat mukavuusrajansa ja tutustuu uusiin ihmisiin. Saa riehua, pohtia, kisailla ja havainnoida. Näiden lisäksi ovat vielä kaikenlaiset pop-up –ohjelmat ja yhteiset iltaohjelmat. Ja joskus saattaa olla, että se paras tekeminen on kuitenkin illalla kortin pelaaminen naapurileirilippukunnan uusien partiotuttavuuksien kanssa. Saavutettavuuteen kiinnitetään leirillä erityistä huomiota ja kaikissa ohjelmissa on myös aisti- tai liikuntarajoitteisille sopivaa tekemistä.

Yhteistä varainhankintaa tai tukea leirimaksuun

Mikäli leirimaksu tuntuu suurelta, vielä ehtii kerätä rahaa yhdessä oman lippukunnan tai ryhmän kanssa.
Miltä kuulostaisi sukkien tai karkkien myynti? Yksi hyvä vaihtoehto on erilaiset myyjäiset tai oma
myyntipöytä esimerkiksi kaupalla. Tuotteena voi olla mitä vain, esimerkiksi leivonnaisia, villasukkia tai sytykeruusuja. Vai onko paikkakunnallanne tulossa markkinat? Vuokratkaa hattarakone ja myykää hattaraa.
Ei kannata unohtaa myöskään adventtikalentereiden myyntiä, josta lippukunta saa merkittävän osuuden omaan kassaansa.

Kajon yhtenä tavoitteena on olla mahdollisimman monen saavutettavissa. Osallistumismaksuihin myönnetään stipendejä taloudellisin ja sosiaalisin perustein. Stipendejä myönnetään portaittain aina koko leirimaksun kattavaan stipendiin saakka.

Lisäksi monet säätiöt tukevat vähävaraisten osallistumasta erilaisiin tapahtumiin erilaisin stipendein. Tämän lisäksi oma lippukunta ja oman asuinkuntasi eri järjestöt voivat myöntää stipendejä.

Kajo ei onnistu ilman tekijöitä

Jokainen leiri sisältää monia erilaisia pestejä ja niistä varmasti löytyy jokaiselle mieluinen. Pesteillä on erilaisia pituuksia, joku voi alkaa vuosi ennen leiriä ja joku voi olla vain pelkän leirin ajan. Esimerkkejä pesteistä ovat muonittaja, somettaja, ohjelmalaakson vastaava ja leiriturvan tiimiläinen.

Pestin vaatima ajankäyttö riippuu pestistä. Pienessä pestissä ehtii leireilemäänkin ja isompi pesti taas on isommin läsnä leiripäivissä. Toki oli pesti mikä tahansa, niin aina pääsee kokemaan leiritunnelmaa tavalla tai toisella.
Myös Kajolle on tähän mennessä pestattu runsaasti tekijöitä, mutta satoja uusia pestejä on vielä luvassa! Jos pesti suurleirillä kiinnostaa, kannattaa seurata Kajon somea ja nettisivuja!

Huolettaako suurleirit tällaisen aikana?

Moni varmasti pohtii, miten vallitseva koronatilanne vaikuttaa leiriin ja sen järjestämiseen. Tällä hetkellä Kajon leiritoimikunnassa ollaan toiveikkaina sen suhteen, että leiri päästään toteuttamaan.
Suunnittelussa on huomioitu ja tullaan huomioimaan vallitseva maailmantilanne. Samalla seurataan, miten muita suuria tapahtumia on toteutettu turvallisesti ja onnistuneesti. Tämän lisäksi leirille varataan kunnolla käsidesiä ja pidetään muutenkin huolta hyvästä käsihygieniasta.

Muistoja finnjamboreilta

”Parasta Roihulla olivat erilaiset rastit ja segmentoitujen alueiden erilaisuus. Parhaana muistona mieleen ovat jääneet ystävät, joita ajattelen vielä vuosienkin päästä. Heitä on aina mukava nähdäuusilla leireillä.”
Lauri Leinonen, Kuusamon Tunturisiskot- ja veikot

”Suosittelen ehdottomasti suurleireille osallistumista, koska sieltä saa sellaisia kokemuksia ja taitoja mitä ei muualta voi saada. Ihan sama mitä teet, mutta tee se, mikä sinut tekee siellä onnelliseksi. Koe kaikki, mitä haluat siellä kokea, vaikka kaverisi eivät haluaisikaan. Ota sitten joku uusi kaveri mukaan ja lähde tekemään niitä juttuja, mitä sinä juuri haluat!”
Saara Liukkonen, Lahden Katajaiset

”Parasta leireillä ovat olleet yhteiset tapahtumat ja ikävintä yksinkertaisesti se, että leiri on päättynyt. Finnjamboreelta ensimmäisenä mieleen nousee leirialueen kiertely ja ihmisten tapaaminen. Niin ja kannattaa pitää aikatauluista kiinni, se helpottaa kaikkien elämää.”
Juho Pohjantuli, Lahden Siniset

Mikä on finnjamboree?

  • Finnjamboree on Suomen oma jamboree. Leirille tervetulleita ovat niin Suomen partiolaiset kuin
    myös partiolaiset ympäri maailmaa.
  • Finnjamboreen leiripäivät koostuvat ohjelmalaaksoista ja niiden aktiviteeteista,
    vapaa-ajasta uusien ja vanhojen partiokavereiden kanssa sekä yhteisistä ohjelmista.
  • Finnjamboreita järjestetään joka kuudes vuosi, joten se on elämyksenä harvinaislaatuinen
    kokemus.
  • Ensimmäisen kerran finnjamboree on järjestetty kesällä 1979. Leiripaikkana oli Koli ja leiri kantoi nimeä Karelia.
  • Karelian jälkeen leirejä järjestettiin eri paikoissa, mutta nyt fiinjamboree järjestetään jo kolmatta
    vuotta peräkkäin Evolla.
  • Viimeisin finnjamboree järjestettiin vuonna 2016 ja se kantoi nimeä Roihu. Leiri oli sen vuoden toiseksi
    suurin yleisötapahtuma ja osallistujia oli reilut 17 000.
  • Lisää leiristä: Kajo2022.fi
  • Seuaa Kajoa Instagramissa ja Facebookissa

Juttuun on haastateltu Kajon leirinjohtajia ja leiritoimikunnan jäseniä.