Finnjamboree Kajon Rauhalaaksossa leiriläiset pääsivät astumaan toimittajan saappaisiin ja tutkimaan kuvitteellisen yhteiskunnan tapahtumia. Pohdittavia kysymyksiä olivat esimerkiksi kuka käyttää valtaa, onko kaikilla puhtaat jauhot pussissa ja löytyykö konfliktiin ratkaisu rauhan keinoin.

Pääsimme seuraamaan Hurmikset-vartion päivää Rauhalaaksossa Kajolla. Ryhmään kuuluivat Saara Tiusanen (vas. ylh.), Petra Saisto, Iida Kurri, Olivia Korpela (vas. alh.) Jaana Viljanen, Eevi Virta, Viia Kousa ja Venla Wihlman. Heidän lippukuntiansa ovat Luvian Loukeat, Porin Tulitikuista, Käppäräpartio ja Maarian Kämmekät.

Rauhalaakso oli jaettu neljään tapahtumapaikkaan – Mediataloon, Mielenosoitukseen, Vapaakaupunkiin sekä Valtion konttoriin.
Päivä alkoi toimittajien yhteisellä tiedotustilaisuudella, jossa näytettiin pätkiä meneillään olevista mielenosoituksista ja otettiin myös videoyhteys professori Friitubiihin. Videoyhteys päättyi kuitenkin dramaattisesti, kun naamioitunut joukko sieppasi professorin kesken tilaisuuden.

Miten kaikki ratkesi? Mielenosoitus paljastui lopulta osaksi valtion suurempaa valheellista tiedonlevittämisoperaatiota, jonka tarkoituksena oli vahvistaa valtion päättäjien valta-asemaa. Kiitos laaksoon tulleiden toimittajien ja tutkivan journalismin, saatiin sotku selvitettyä ja osalliset vastuuseen.