Kohokukkia-tubekanavan tekijä Elia Leino harrasti koko nuoruutensa partiota. Partio oli paikka, jossa sai olla oma itsensä. Aikuisena hän neuvoo unohtamaan muiden mielipiteet ja olemaan rohkeasti oma itsensä.

Elia Leinolle partio oli nuorena hyväksyvä ympäristö.

Toinen perhe

Leino harrasti nuorena partiota Tuulihaukat-lippukunnassa Turussa. Hänelle ikimuistoisinta partiossa oli yhdessäolo oman vartion kanssa. –

Olimme vartio, joka ei tehnyt mitään kovin kiillotetun täydellisesti. Menimme helpoimman kautta, vaikka se olisi ollut vähän rankempaa, Leino nauraa.

Partio oli hänelle nuorena kiintopiste. Se oli paikka, jonne pystyi pakenemaan esimerkiksi koulua. Kokouksissa ja tapahtumissa kaikki toimivat yhdessä samaa päämäärää kohti. Leino kuvailee vartiotaan perheeksi, jossa ymmärrettiin jokaisen vahvuudet ja osattiin käyttää niitä. Hänelle omasta vartiosta muodostui toinen perhe.

– Tunnet omat vartion jäsenesi hyvin, koska vietät heidän kanssaan niin paljon aikaa tiiviisti. Heistä tulee enemmän kuin ystäviä.

Leino on julkaissut kanavallaan videon, jossa hän kertoo partiokokemuksistaan ja toteaa myös, ettei hän pidä johtamisesta. Johtaminen ei hänen omien sanojensa mukaan sovi hänelle, koska hän on liian pelleilevä ihminen. Hänelle partio on omien vahvuuksien kehittämistä.

– Partiossa on niin monta roolia. Jos koen, että johtaminen ei sovi minulle, minun ei tarvitse johtaa. Voin tehdä asioita, jotka kehittävät minua enemmän. Jos olisin vaikka järjestäjänä leirillä, minun ei tarvitse olla siellä johtajaroolissa. Minun vahvuuteni on ehdottomasti luovuus. Mielestäni on ihan parasta, että pääsee kehittämään tapahtumaa, Leino kertoo.

Itseilmaisu on onnellisuutta

Meikkaaminen on Leinon mielestä taidetta.

Elia Leino on ammatiltaan kynsiteknikko. Tämän lisäksi hän tekee suosittua Kohokukkia-tubesarjaa, jossa hän kertoo omasta elämästään sekä tekee näyttäviä meikkejä, maskeerauksia ja kynsiä. Hän ei pelkää kokeilla villejäkään meikkejä, kuten led-valoripsiä. Visuaalinen taide, kuten maalaaminen tai videoiden tekeminen, on Leinolle tärkeää. Meikkaaminenkin on Leinon mielestä taidetta, koska siinä käsitellään värejä ja materiaaleja. Hänen mielestään nämä elementit eivät kuulu vain tietylle ryhmälle.

– En tiedä, olisinko onnellinen ilman jonkinlaista itseilmaisua, ja siihen kuuluu vahvasti myös ulkoinen habitus.

Leino tuli ulos transmiehenä seuraajilleen tubevideolla vuonna 2018. Aihetta käsittelevän videon julkaisemisen jälkeen Leino kertoo hänen askeleensa ja olonsa keventyneen. Hänelle se on elinehto, että saa ilmaista itseään juuri sellaisena kuin on, niin työssä kuin arjessakin.

– Se on onnellisuuden mitta, että saa olla sellainen kuin haluaa ja kokee olevansa.

Kenelläkään ei voi olla mielipidettä siitä, miltä näytät tai mitä koet olevasi. Se on vain sinun asiasi.

Liinasta Eliaksi

Nuorena Leino kuului tyttövartioon, mikä ei koskaan häirinnyt häntä. Hän ei muista, että hänen nuoruudessaan ketään olisi kategorisoitu partiossa – kaikki olivat omia persooniaan. Hänelle partio oli nuorena hyväksyvä ympäristö, jossa kaikki saivat olla omia itsejään.

– Omana itsenä oleminen vaatii, että unohdat muut ihmiset siinä mielessä, että nämä eivät ole mielipideasioita. Kenelläkään ei voi olla mielipidettä siitä, miltä näytät tai mitä koet olevasi. Se on vain sinun asiasi, Leino sanoo.

Nimensä Leino vaihtoi kesällä 2018. Liinasta tuli sukupuolineutraalimpi Elia. Hän kertoo olleensa aina poikamainen, ja muutos nykyiseen on tapahtunut hiljalleen. Hänellä on aina ollut tunne, että hänessä on jotain ”outoa”. Asian käsittelyyn hän ei kokenut tarvetta kuin vasta aikuisiällä.

– En ole koskaan ollut sellainen jalat ristissä istuja -tyyppinen henkilö. Olen lapsesta asti käyttänyt poikien vaatteita.

Ulostulon jälkeen hän ymmärtää itseään paremmin. Leino sanoo olevansa nyt päämäärätietoisempi.

– Teen edelleen töitä sen kanssa, että pystyn pää pystyssä kulkemaan meikit naamassa. Minut koetaan tällöin enemmän lyhythiuksisena naisena, mikä on ihan ymmärrettävää, Leino kertoo.

Seuraa Eliaa:

Youtube: Kohokukkia

Instagram: Kohokukkia

Snapchat: elialeino

ELIA LEINO, 29

  • Helsinkiläinen kynsiteknikko ja Kohokukkia-tubettaja.
  • Perheeseen kuuluu puoliso, ekaluokkalainen lapsi, kissa ja koira.
  • Harrastanut partiota ikävuosina 8–18.
  • Nykyään partiossa Leinoa kiinnostaa leireily, vaellustoiminta ja Pinkkipartio.