Viime vuosi oli Suomen Partiolaisten nykyisen hallituksen ensimmäinen vuosi. Heti vuoden alussa halusimme nimetä tiimimme, kuten kaikki uudet ryhmät tekevät partiossa. Meistä tuli Knoppivartio, koska ruotsinkielinen knopp-sana tarkoittaa silmua ja samalla symbolisoi kasvua. Knoppi myös viittaa tietoon, joka on meistä tärkeä osa johtamista.

Varsinkin vuoden alussa oli paljon perehtymistä ja oppimista siitä, mitä uuteen pestiin kuuluu, mikä on oma rooli ja ketkä ovat tärkeitä sidosryhmiä. Hallituspesti on näköalapaikka suomalaiseen partiotoimintaan. Itse katson sitä oman vastuualueeni, viestinnän ja markkinoinnin toiminnanalan kautta, mutta myös koko järjestön kannalta. Hallituksen jäsenet johtavat oman toiminnanalansa toimintaa ja taloutta.

Hallitusvuosi on opettanut ymmärtämään laajemmin partiota ja sen toimijoita, yhteistyön merkitystä sekä miten paljon kaikkea koko järjestössä tapahtuu. Pestissä olen oppinut strategian viemistä käytäntöön ja toiminnansuunnittelua sekä tutustumaan vaikuttajamarkkinoinnin maailmaan. Olen kehittynyt priorisoinnissa, aikataulutuksessa ja luottamaan siihen, että haasteista huolimatta asioissa päästään eteenpäin. Myös partiossa käytössä olevat digitaaliset työskentelyvälineet ovat tulleet tutuksi ja osaksi työskentelyä, mikä on ollut konkreettinen hyöty omaan siviilityöhöni.

Antoisaa on nähdä, miten yhteistyöllä saadaan aikaan hienoja juttuja. Ympärillä on osaavia tekijöitä niin alueellisesti kuin keskusjärjestössäkin. Heiltä myös oppii paljon. Vaikka itse olen vasta 27-vuotias, niin silti opin muilta vapaaehtoisilta, miten nuoremmat käyttävät erilaisia viestintäkanavia.

Viime vuoden keväällä osallistuin 23 muun nuoren järjestöjohtajan kanssa Value Based Leadership -koulutukseen, joka auttoi itseäni kehittymään johtajana ja ryhmän jäsenenä sekä tuntemaan itseä paremmin esimerkiksi omien arvojeni osalta. Pääsin peilaamaan koulutuksen asioita pestiini, mikä oli antoisaa ja auttoi myös uudenlaisen roolin omaksumisessa. Myös koulutukseen kuulunut mentorointi oli tärkeä paikka omien ajatuksien ja oman oppimisen hahmottamisessa.

Tämä partiopesti vie aikaa, mutta se myös antaa paljon: ystäviä, osaamista ja merkittävän tekemisen tunnetta. Viime kesän yksi kohokohdistani oli se, kun pääsin järjestämään lippukunnan kesäleiriä vanhojen partiokaverien kanssa. Siellä oli vahvasti mukana yhdessä tekeminen, osallistujien iloiset kasvot ja oppimisen kokemukset. Ne ovat niitä juttuja, mitä haluan mahdollistaa. Hallituspestissä minua eniten motivoi, että voin tehdä vapaaehtoistyötä sen eteen, että mahdollisimman monella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus harrastaa.

Kirjoittaja on Suomen Partiolaisten viestinnästä ja markkinoinnista vastaava hallituksen jäsen.

Kolumni on julkaistu alunperin Suomen Partiolaisten vuosikirjassa 2019.