Muutin hiljattain Tampereelta Helsinkiin ja samalla oma rakas lippukuntani jäi vanhaan kotikaupunkiin.

Syksyn alussa rupesin pohtimaan, pitäisikö harkita kakkoslippukuntaan liittymistä. Ajatuksesta innostuneena lähdin selailemaan lippukuntien nettisivuja ja somekanavia, mutta huomasin pian, että varsinkin isossa kaupungissa iskee valinnanvaikeus. Hyviä vaihtoehtoja on paljon, mutta kaipaan lippukunnasta enemmän tietoa kuin nimen ja toiminta-alueen.

Tietyt lippukunnat erottuivat myös uuden potentiaalisen aikuisen silmin hyvin pienilläkin seikoilla tiedotuskanavissa. Kokosin tarkistuslistan, jonka kanssa oman lippukunnan kanavat kannattaa käydä läpi.

Kolme hymyilevää naista ulkovaatteissa

1. Näkyykö kuvissa vain lapsia?

Hienoa, sillä se kertoo, että teillä on iloisia lapsia ja paljon, mutta uutena aikuisena olisi kiva tietää, että muita samanikäisiä olisi myös seuraksi. Kuvat lippukunnan johtajahuollosta, hallituksen kokouksesta tai hengailusta suurleirillä näyttävät, millaista juuri teidän porukassa on olla aikuisena. Onko teillä toimiva aikuisvartio? No näyttäkää sekin ihmeessä somessa!

2. Voisiko hallituksen jäsenet tai miksei koko johtajiston esitellä lyhyesti kuvan ja nimen kera nettisivuilla?

Kaikille ei ole luontevaa mennä tuosta noin vain tapaamaan täysin tuntemattomia ihmisiä tai edes laittaa meiliä lippukunnanjohtajalle. Kynnys pienenee, jos nimet yhdistyvät ystävällisiin kasvoihin nettisivuilla.

3. Puhutaanko nettisivuilla partiosta vain siitä näkökulmasta, että harrastus aloitetaan 7-vuotiaana ja siitä mennään tukkaputkella nousujohteisesti lippukunnan johtoon ja niin edespäin?

Silloin partiossa täysin ensikertalainen aikuinen saattaa miettiä vielä uudelleen, riittääkö oma osaaminen kuitenkaan tai pääseekö porukkaan mukaan, jos kaikki muut ovat ryömineet yhdessä mudassa sudenpennuista lähtien. Kerro selvästi, että aiempaa partiokokemusta ei vaadita. Kannattaa myös mainita, jos johtajaporukassanne on jo aikuisena partion aloittaneita!

4. Oletteko kertoneet, mitä partio edes on aikuisille?

Kertokaa, mitä aikuiset tekevät teidän lippukunnassanne. Käyttäkää muitakin esimerkkejä kuin ryhmän johtaminen. Akelana oleminen ei ole kaikkien juttu, joten aluksi kannattaa tarjota erilaisia vaihtoehtoja. Voihan olla, että satunnaisena leiriapuna aloittaneesta aikuisesta tuleekin myöhemmin luotettu sudarijohtaja.

5. Oletteko kertoneet, millaista partio on juuri teidän lippukunnassa?

Pitkäaikaisena partiolaisena en ole valmis vain valitsemaan kakkoslippukuntaani vain sijainnin perusteella.

Kuvassa on Partio-lehden päätoimittaja Sonja Parkkinen.Uutena mahdollisena tulijana haluaisin tietää, mikä teidän lippukunnalle on ominaista. Onko toiminta eräpainotteista? Oletteko innokkaita kisaajia tai aina valmiina lähtemään rastille hommiin? Onko teillä perinteenä viettää kesäleiri aina samassa, tärkeässä paikassa? Jos olette merilippukunta, kuinka usein käytte vesillä? Onko teillä jokin tunnuslause, joka kuvaa lippukuntanne meininkiä?

Älkää pimittäkö tietoa lippukuntanne perinteistä ja piirteistä siihen vaiheeseen, että olette jo saaneet uuden aikuisen. Saatatte nimittäin menettää jonkun, kun ette kerro ja näytä, miten mahtavaa teidän joukossa voisi olla.

Kirjoittaja on Partio-lehden päätoimittaja.