Itselleni pestistä kieltäytyminen on aina vaikeaa.  Joskus jään harmittelemaan jälkeenpäin, olisiko pitänyt suostua pestiin. Mietin myös, olisiko aikaa pestin suorittamiseen kuitenkin löytynyt?

Partiossa yleensä saa niin paljon tekemistä ja vastuuta kuin vain haluaa tai pystyy ottamaan. Kun pyyntöjä osallistumiseen tulee monesta suunnasta, saattaa olla vaikea osata karsia joukosta juuri ne kiinnostavimmat. Harva partiolainen pystyy elämään arkeaan pelkästään partion varassa. Partion lisäksi pitää yleensä käydä koulua tai tehdä töitä, hoitaa kotia ja vanhemmiten kenties pitää huolta perheestä.

Kun olen halunnut selvittää, mikä on kiinnostavin pesti ja mihin aikaa riittää, olen ottanut avuksi kynän ja paperia. Kun paperille koostaa pestin hyvät ja huonot puolet, ja sen vaativat aikatarpeet, on helpompi selvittää mitä pesti tarkoittaa. Tämän jälkeen on helpompi myös pestin tarjoajalle perustella, miksi tällä kertaa et ole käytettävissä. Samalla voit kertoa, että kenties jossain muussa elämänvaiheessa tai tilanteessa voisit olla kiinnostunut kyseessä olevasta pestistä.

Jos kuitenkin kieltäydyt pestistä, kannattaa kieltäytyä perustellusti eikä harmitella asiaa sen jälkeen. Kun asiaa on kunnolla miettinyt ja tehnyt päätöksen perustellusti, on asia helpompi hyväksyä.