WHO:n pandemiaksi julistama koronavirusepidemia rajoittaa partiotoimintaa ympäri maailman. Myös Suomessa kasvokkain tapahtuva toiminta on tällä hetkellä tauolla. Kokonaan toimettomiksi partiolaiset eivät kuitenkaan ole jääneet. Nämä neljä näkökulmaa näyttävät, miten partiota voi harrastaa myös etänä.

Juttu on julkaistu alun perin Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Heppumediassa. 

 

1. Kasvatusvaliokunta kokosi etävinkkejä

Yksi toimeen tarttuneista tahoista oli Suomen Partiolaisten kasvatusvaliokunta, joka kokosi poimintoja partiotoiminnan etäyhteyden varassa tehtävistä aktiviteeteista.

Kaisa Johdon, kasvatuksesta vastaava Suomen Partiolaisten hallituksen jäsenen, mukaan partio haluaa olla näyttämässä mallia siinä, kuinka monella eri tavalla voi harrastaa.

”Lisäksi partiotoiminnan jatkuminen antaa meille jokaiselle mukavaa ajateltavaa ja tekemistä muuten poikkeuksellisessa tilanteessa.”

Kasvatusvaliokunnan tuottamista vinkeistä löytyy ohjelmaa jokaiselle ikäkaudelle huhtikuun puoliväliin saakka. Vinkit liittyvät kevään ajankohtaisiin tapahtumiin, kuten Earth Hour -tapahtumaan.

Vinkit löytyvät osoitteesta partio-ohjelma.fi/etapartio. Vinkkejä eri ikäkausia varten kerättiin avoimeen Padlettiin.

Kaisa kertoo, että kasvatusvaliokunta ryhtyy seuraavaksi kokoamaan sellaisia ideoita, joita kuka tahansa voi tehdä, vaikkei olisi aiemmin harrastanut partiota.

”Partio haluaa näin olla mukana kantamassa yhteiskunnallista vastuuta tarjoamalla perheille yhteistä ohjelmaa peruuntuneiden harrastusten tilalle.”

Kaisa toivoo partiolaisille pitkää pinnaa muuttuneissa tilanteissa sekä iloa ja ennakkoluulottomuutta kokeilla ja soveltaa partiotoimintaa uusilla tavoilla. Hän kiittää partiolaisia siitä, kuinka toimeen on tartuttu yhteisen haasteen edessä.

”Pidetään myös toisistamme ja heikommassa asemassa olevista huolta”, Kaisa muistuttaa.

2. Verkkokokouksia ja virtuaalinen Vimma

Kun uutinen kasvokkain tapahtuvan partiotoiminnan tauosta levisi Suomessa, myös lukuisat muut partiotahot alkoivat innovoida uusia tapoja ylläpitää toimintaa. Luovia esimerkkejä löytyy niin viikkotoiminnasta kuin tapahtumistakin.

Viikonlopun aikana Vuokoissa johtajiston kokous ja Tammen aluetapaaminen pidettiin Skypen välityksellä. Myös Olarinmäen Samoojat pitivät johtajaneuvoston etänä ja toteuttivat taukojumpan videon välityksellä. Hesparton vuosikokous puolestaan järjestetään tällä viikolla Google Hangoutsissa.

Jeanne d’Arcin ohjelmajohtaja Mea Tuominen kertoo, että lippukunta on jo ehtinyt suunnitella etätoimintaa kaikille ryhmille. Tarpojille on luvassa ainakin joogaa Skypen välityksellä, kun taas sudenpennut ja seikkailijat kokoustavat pääosin WhatsAppissa.

WhatsApp-kokouksissa osallistujat saavat erilaisia tehtäviä viestitse. Sudenpentujen kokouksessa saatetaan vaikkapa ratkoa kuva-arvoituksia tai katsoa luontodokumenttia ja vastata siihen liittyviin kysymyksiin. Kokousten lopussa osallistujat saavat itsenäisiä viikkotehtäviä suoritettaviksi ennen seuraavaa virtuaalitapaamista.

“Tavoitteenamme on, että partiolaiset ovat yhtä innoissaan toiminnasta, oli se sitten virtuaalista tai konkreettista”, Mea summaa.

Virtuaalitoiminnan haasteet liittyvät Mean mukaan käytännön toteutukseen. Osallistujilla täytyy olla tiettyjä sovelluksia, jotta he pääsevät osallistumaan kokouksiin. Lisäksi varsinkin kaikkein pienimpien kohdalla täytyy keskittyä siihen, että virtuaalisesti annetut ohjeet tulevat varmasti ymmärretyiksi.

Lisää tietoa WhatsAppin käytöstä partiossa ja muun muassa sovelluksen ikärajoista löytyy Pääkaupunkiseudun Partiolaisten blogista.

Pihalla 24/7 Instagramissa tapahtuu

Kuva: Jennan ja Hennan albumi

Instagram-tili @pihalla247 tarjoaa kaikille avoimia virtuaalisia koloiltoja joka maanantai kello 18.00 koko partiotauon ajan. Tarpojille suunnatut kokoukset järjestetään Instagramin live-ominaisuuden avulla ja niihin osallistumiseen tarvitaan vain älypuhelin ja oma Instagram-tili. Osallistujan kannattaa huomioida, että alle 13-vuotiaalla voi olla tili vain, jos se on huoltajan tai muun aikuisen hallinnoima.

Koloiltojen takana ovat samoajaikäiset Jenna Kallio ja Henna Hyytiä Hollolan Hirvenhiihtäjistä. He tarttuivat toimeen heti, kun olivat toipuneet partiotauon aiheuttamasta harmituksesta. “Ajattelimme, ettemme varmasti ole ainoita, joita harmittaa. Halusimme keksiä jotain, mikä mahdollistaisi partiotoimintaa myös etänä”, Jenna ja Henna sanovat. Nyt he mahdollistavat viikkotoiminnan samalla kertaa sekä omalle tarpojavartiolleen että kaikille muille halukkaille.

Toimeen tarttumista edesauttoi se, että kaksikko on jo aiemmin pitänyt etäkokouksia keskenään. Henna nimittäin on parhaillaan vaihto-oppilaana Ruotsissa.

VIMMA-MIX järjestää kilpailuja ja aktiviteetteja läpi viikonlopun

Myöskään Espoon Partiotuen samoajatapahtuma Vimma ei jää koronan takia järjestämättä. Vimma-ryhmän edustajat Nita Laakkonen (pj) ja Lauri Hollo kertovat, että jo 20 kertaa järjestetyn viikonlopun vaihtoehtoisia suunnitelmia alettiin miettiä puhelimitse heti, kun fyysinen tapahtuma jouduttiin perumaan.

Virtuaalinen Vimma nojaa vahvasti VIMMA-MIX-radiokanavaan, joka lanseerattiin kevään 2018 tapahtuman yhteydessä. Jo tuolloin radion avulla osallistettiin myös niitä, jotka eivät päässeet mukaan itse tapahtumaan.

Tällä kertaa VIMMA-MIXin kautta järjestetään osallistujille erilaisia kilpailuja ja aktiviteetteja läpi viikonlopun. Radion lisäksi tapahtuman järjestämisessä hyödynnetään WhatsAppia.

“Onneksi Vimma-ryhmä on aina täynnä hyviä ideoita ja kaikki haluavat kokeilla uutta rohkeasti ja ennakkoluulottomasti!” Nita ja Lauri sanovat.

Lisäksi he muistuttavat, että Vimma-tunnelmiin pääsee kasvotusten taas marraskuussa järjestettävässä seuraavassa viikonlopussa tai mahdollisesti jo Väiskillä.

Kuva: Vimma-ryhmä

3. Partiolaiset toimivat aktiivisesti koko Euroopassa

Suomen tavoin monessa muussa maassa kasvokkain tapahtuva partiotoiminta on tällä hetkellä tauolla. Myös partiolaiset eri puolilla Eurooppaa ovat keksineet useita eri tapoja toteuttaa aktiviteettejä kotona tai virtuaalisesti.

Epidemian alkaessa Portugalin partiolaiset kokosivat videolle vinkkejä koronaviruksen torjumiseen. Linkki videoon löytyy täältä.

Kun Puolassa päätettiin 11.3. sulkea koulut ja keskeyttää harrastustoiminta viruksen etenemisen estämiseksi, partiolaiset kannustivat kaikkia jäseniään käyttämään etäviestintävälineitä: “Muistakaa, että olemme etänä, mutta yhdessä!”

Espanjan partiolaiset julkaisivat 50 monipuolista vinkkiä erilaisten aktiviteettien tekemiseksi kotona. Linkki espanjankieliseen listaan löytyy täältä.

Samoin Tsekeissä koottiin aktivitteetilista, jota on Facebookissa jaettu yli tuhat kertaa. Postaus löytyy täältä.

Lisäksi muun muassa Italiassa, Itävallassa ja Luxembourgissa partiolaiset ovat alkaneet tarjota apua ruokakaupassa ja apteekissa käymiseen. Erityisesti apua tarjotaan yli 65-vuotiaille riskiryhmään kuuluville, joiden suositellaan pysyvän kotona. Linkki aiheesta kertovaan italiankieliseen uutiseen löytää täältä.

4. Digitaalisuus tarjoaa mahdollisuuksia

Digitaaliset alustat ovat avainasemassa etäpartiotoiminnan järjestämisessä. Ne tarjoavat mahdollisuuksia erilaisten aktiviteettien toteuttamiseen. Erityisen tärkeää on miettiä yhdessä ryhmän kesken, mikä alusta toimii parhaiten.

  • Suomen Partiolaiset ovat listanneet erilaisia työkaluja etätyöskentelyyn. Listan löydät täältä.
  • Vinkit eri-ikäkausille löytyvät osoitteesta www.partio-ohjelma.fi/etapartio.
  • Netistä löytyy myös paljon oppimispelejä, joiden avulla voi harjoitella ja kerrata erilaisia taitoja. Esimerkiksi Punaisella Ristillä on ensiapupeli, jossa harjoitellaan toimintaa auto-onnettomuudessa. www.72tuntia.fi-sivuston 72 tuntia-pelissä voi kerrata omatoimista varautumista. Yle Tripletin avulla voidaan käsitellä ajankohtaisia asioita uutisten avulla.
  • Netti tarjoaa mahdollisuuden harjoittaa salapoliisitaitoja. Esimerkiksi Hiipivän Haamun nettisivuilta löytyy aiempien kilpailujen ennakkotehtäviä, joita ryhmä voi ratkoa yhdessä.
  • Mitä jos kokeilisitte kaupunkisuunnistusta virtuaalisesti esimerkiksi Google Mapsin kautta? Miltä lähimetsät näyttävät lintuperspektiivistä?
Kuva: Matti Snellmann

Juttua varten on etsitty tietoa ja vinkkejä seuraavista lähteistä: