Partiolaisten rogaining-suunnistusmestaruuskilpailut järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa täysimittaisena 24 tunnin kilpailuna Rogainingin yleisten SM-kilpailujen yhteydessä 24.-25.8.2019. Pitkä kilpailuaika sekä mahdollisuus taistella samalla viivalla Suomen kovimpien Rogaining-huippujen kanssa on innostanut mukaan myös runsaasti partiolaisia.

Partiolaisten edustusjoukkueita on tähän mennessä ilmoittautunut isäntäpiiri Lounais-Suomen Partiopiirin lisäksi Hämeen sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten lippukunnista. Ilmoittautuminen on käynnissä edelleen, vaikka kilpailun ensimmäinen ilmoittautumisporras umpeutui maaliskuun lopussa.

Suunnistaja Pinja
Mikaelin Sinikellojen Pinja Rastas on harrastanut rogainingia aiemmin lyhyemmissä kahden tunnin kilpailuissa. Kuva: Juha Nappu

Partiolippukunta Mikaelin Sinikellojen nuoret partiojohtajat Oona ”Omppu” Mikkola ja Pinja ”Kiki” Rastas lähtevät hakemaan kisasta uusia kokemuksia. Aiempaa kokemusta Rogainingista tytöillä on Turun alueella järjestetyistä lyhyemmistä kahden tunnin kilpailuista.

− Itsellä partiossa kisat ovat olleet varsinkin muutaman vuoden ajan se juttu, joka saa aina innostumaan ja kokeilemaan uusia asioita ja testaamaan omia rajoja. Tämmöistä uutta mahdollisuutta päästä itselle täysin uudenlaiseen kisaan mukaan ei vaan voinut jättää välistä, kertoo Kiki perusteluja osallistumiselle.

− Odotan raskasta, mutta hauskaa ja palkitsevaa 24 tunnin itsensä ylittämistä. Pelolle ei jää tilaa innostukselta, hehkuttaa Omppu.

Tämmöistä uutta mahdollisuutta päästä itselle täysin uudenlaiseen kisaan mukaan ei vaan voinut jättää välistä.

Kestävyysurheilun harrastajat innostuvat Rogainingista

Suunnistaja juoksee
Kokeneena kestävyysurheilun harrastajana Koroisten Ritarien Mikko Heino arvioi, että onnistumisen elämyksien lisäksi tiedossa on myös sopivasti tuskanhikeä. Kuva: Juha Nappu

Miesten 40+ veteraanisarjaan ilmoittautuneet Koroisten Ritarien Jänkäsusi-vartion Antti Hakanen ja Mikko Heino ovat molemmat kokeneita suunnistajia ja moninkertaisia Jukolanviestikävijöitä. Kokemusta herroilta löytyy runsaasti myös partiotaito- ja erävaelluskisoista. Heillekin 24 tunnin Rogaining-kisa on kuitenkin uusi tuttavuus.

− Kestävyysurheilun harrastelijana tykkään haastaa itseäni eri mittaisissa pitkissä suorituksissa. Tällä lähes tuplaantuu edellinen urheilusuorituksen kestoennätys, jos nyt kunnialla maaliin pääsee , Mikko pohtii.

Antin sai liikkeelle hullu uteliaisuus.

Kestävyysurheilun harrastelijana tykkään haastaa itseäni eri mittaisissa pitkissä suorituksissa.

− Nöyrästi pitää lähteä ajoissa treenaaman kuntoa, vaikka tosiaan ihan kävelyretkelle tässä ollaan lähdössä – vai olenko ymmärtänyt jotain aivan väärin, nauraa Antti.

− Sitä en pelkää, että alueen susilaumat söisivät meidät.

Tulossa on kansainväliset kilpailut

Ensimmäisessä ilmoittautumisportaassa kilpailuun ilmoittautui 160 kilpailijaa.

− Olemme tällä hetkellä selvästi edellä viime vuoden SM-kisojen ilmoittautumistahtia. Kaksi ilmoittautumisporrasta on vielä jäljellä. Osallistujatavoitteen, yhteensä 350 kilpailijaa, saavuttaminen vaikuttaa hyvin realistiselta, kilpailun johtaja Juha Nappu (Ilpoisten Vuorenkävijät) arvioi.

Kisoista on tulossa myös hyvin kansainväliset. Tällä hetkellä osallistujalistalta löytyy jo seitsemän eri kansallisuuden edustajia.

Rogaining-suunnistus -mainos

Rogainingin SM-kilpailut käydään Vaskijärven alueella Lounais-Suomessa 24.-25. elokuuta. Kilpailun järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Suomen kokeneimmat Rogaining-järjestäjälippukunnat, Ilpoisten Vuorenkävijät ry ja Turun Metsänkävijät ry.
Kilpailun toinen ilmoittautumisporras umpeutuu 31.5.2019. Kisojen kolmas ilmoittautumisporras umpeutuu 4.8.2019 eli se on kilpailun viimeinen ilmoittautumispäivä.

Kilpailun www-sivut ja ilmoittautuminen