Raudanreippaiden Reetta Kivi sai innoituksensa lähteä partioon Aku Ankasta. Nykyään hän tekee vapaaehtoistyötä uusien aikuisten saamiseksi partioon.

Reetta Kivi (42) liittyi partioon kymmenvuotiaana. Innoituksena liittymiselle toimivat Aku Ankasta tuttu partiolaisryhmä Sudenpennut.
− Olin lukenut Aku Ankasta miten siistiä sudenpennuilla on ja miten taitavia partiolaiset ovatkaan. Semmoiseksi halusin itsekin! Lippukunnaksi valikoitui Karkkilan Partiosiskot, joka tunnetaan nykyään nimellä Raudanreippaat. Reetta on ollut saman lippukunnan jäsen koko partioaikansa.

Partiosta on tarttunut vuosien varrelta monia hienoja muistoja, joista yksi on leiri Itävallassa 90-luvulla. Leirin ohjelmaan sisältyi muun muassa melontaa Tonavalla, mutta päällimmäinen muisto matkasta Reetalle on kuitenkin vapaus.
− Oltiin villejä teinejä. Ekaa kertaa ulkomailla ilman vanhempia, olihan meillä johtaja mukana, mutta vapaudentunne oli huumaava.

Nykyään Reetta toimii aktiivisesti lippukunnassaan ja on omien sanojensa mukaan ”aikuinen ajautuja ja ikuinen varamies”. Hän on usein ollut pelastamassa tilanteita, joissa ketään sopivaa ei ole löytynyt tiettyyn tehtävään. Tällä hetkellä Reetalla on vastuulla lippukunnan apulaisjohtajan pesti.

Yksi puhelinsoitto on tehokkaampi kuin kymmenen sähköpostiviestiä.

Lisäksi hän on ollut mukana tekemässä partion aikuistoimintaa. Reetta on järjestänyt aikuisille muun muassa saunaseminaareja, melontaa, luolaretkiä ja jopa punkerokävelyä. Hän korostaakin mielellään aikuistoiminnan monipuolisuutta.
− Aikuistoiminta voi olla suurin piirtein mitä vaan, kunhan se on tervehenkistä ja aatteen mukaista.

Kuvassa Reetta Kivi ja muita aikuispartiolaisia
Reetta Kivi (oik.) ja muut aikuispartiolaiset tekemässä telttakiiloja. Kuva: Reetta Kiven kotialbumi.

Tärkeintä aikuisten toimintaan mukaan ottamisessa on lähteä hauskanpidosta ja yhdessäolosta.
− Ensin aikuinen houkutellaan mukaan yhteiseen hauskanpitoon, vaikka pienelle retkelle tai saunailtaan. Siitä porukka imaisee mukaansa ja sitten on helpompi pyytää ja lähteä tekemään isompia juttuja, Reetta kertoo. Myös henkilökohtaisuus ja avoimuus ovat tärkeitä aikuispartiossa. Toiminnan kannalta yksi puhelinsoitto onkin Reetan mukaan tehokkaampaa kuin kymmenen sähköpostiviestiä.

Reetta toivoo voivansa muutenkin edistää partiossa ulospäinsuuntautuneisuutta ja aktiivisuutta. Erityisesti lapset hän haluaa saada pois ruutujen äärestä nauttimaan luonnosta ja ulkoilmasta esimerkiksi retkien ja melonnan kautta. Toiminta on onnistunutta, kun partion periaatteet toteutuvat iloisen leikin kautta.

 

Naistenviikko on juttusarja, jossa Partiomediaan julkaistaan haastatteluja Naistenviikon (18.-24.7.) aikana nimipäiviään viettävistä naisista, joilla jokaisella on omanlainen partiotaustansa.