Saara Johansson liittyi partioon isosiskonsa jalanjäljissä ja on päätynyt partiotaipaleellaan muun muassa järjestämään meripartioleiri Satahankaa. Samalla partio on opettanut niin vastuuta kuin ihmissuhdetaitojakin.

Saara Johansson (23) Paraisten Merikotkista halusi pienenä siskonsa mukaan partioleirille. Kaksi vuotta partiossa olleen siskon kautta harrastus näyttäytyi uutena ja jännittävänä mahdollisuutena.
− Partiossa tuntui pääsevän sellaisiin paikkoihin, jonne ei muuten päässyt.

Saaran seikkailunhalu näkyy edelleen siinä, että hän kokee olevansa enemmänkin projektityöntekijä kuin vakituisen pestin omaaja. Hänen viimeisin suuri projektinsa oli Satahanka XIII:n eli valtakunnallisen meripartioleirin kansainvälisyyspäällikkönä toimiminen. Vaikka Saara ei itse ole meripartiolainen, on kiinnostus purjehtimiseen herännyt pestin myötä. Lisäksi Saara halusi pestin kautta haastaa itseään ja luoda leiriläisille mahdollisuuden ystävystyä muiden maiden partiolaisten kanssa. Samalla tehtävässä pääsi myös levittämään kansainvälisen partion ilosanomaa ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Kuvassa Saara Johansson
Saara nauttii projektityönteosta, ja sitä kautta hänelle on muun muassa herännyt kiinnostus meripartioon. Kuva: Veronika Pesonen

Satahangan lisäksi Saara on toiminut pari vuotta Lounais-Suomen Partiopiirin samoajajaostossa. Järjestelytehtävien kautta hän on oppinut keinon onnistuneen tapahtuman järjestämiseen: tärkeintä on luoda kantava ja selkeä visio tapahtumasta, ja sen jälkeen sitouttaa kaikki tekijät sen toteuttamiseen. Jatkossa Saaran toiveissa on ottaa lisää pieniä, kiinnostavia projekteja, joita ehtii hoitaa opiskeluiden lomassa. Tulevien suunnitelmien listalla ovat esimerkiksi partiojohtajan jatkokoulutus Ko-Gi ja vuoden 2021 MOOT-partioleiri Irlannissa.

Myös vastuutehtävien ulkopuolella Saara on ehtinyt kokemaan partiossa paljon. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä hänelle oli partion kattojärjestöjen Rowerway-leirillä Ranskassa vuonna 2016. Keskellä yötä Saara ja hänen vartionsa ihailivat Länsi-Ranskan häkellyttävän kirkasta tähtitaivasta ja näkivät kyseisenä yönä useita tähdenlentoja.

Partiosta Saara on saanut monia arvokkaita opetuksia, joita hän on päässyt hyödyntämään myös partiotoiminnan ulkopuolella. Vuosien varrella kerätyt ihmissuhde-, johtamis- ja organisointitaidot ovat auttaneet Saaraa muun muassa työnhaussa.
− Koen, että olen partiossa kerättyjen kokemusten myötä saanut paljon uusia mahdollisuuksia niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.

Koen, että olen partiossa kerättyjen kokemusten myötä saanut paljon uusia mahdollisuuksia niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.

Lisäksi partio on opettanut Saaralle paljon myös hänestä itsestään. Monipuolinen toiminta on tarjonnut mahdollisuuden haastaa itseään uusilla projekteilla ja ottamalla vastuuta. Yksi arvokkaimpia opetuksia Saaralle partiotoiminnassa on ollut ymmärrys siitä, miten hän voi omien valintojensa kautta toimia yhteiskunnan hyväksi. Tärkeää on ollut myös positiivinen ja kannustava ilmapiiri, jossa ystävät tukevat toisiaan. Saaran mukaan yksi partion parhaista puolista onkin juuri se, että kaikessa toiminnassa on aina voinut olla oma itsensä.

 

Naistenviikko on juttusarja, jossa Partiomediaan julkaistaan haastatteluja Naistenviikon (18.-24.7.) aikana nimipäiviään viettävistä naisista, joilla jokaisella on omanlainen partiotaustansa.