Tiinan elämän muuttuessa perheenlisäyksen myötä, kaipasi hän perheelleen yhteisiä tapoja harrastaa partiota. Nyt myös hänen lapsensa ovat mukana partiossa ja Tiina tekee paljon toimintaa perhepartion puolesta.

Tiina Leinonen (44) Pirkkalan Pirkoista ja Nokian Eräveikoista liittyi partioon 11-vuotiaana, kun kaverit pyysivät häntä mukaan. Partio on aina merkinnyt Tiinalle kivaa tekemistä hyvässä seurassa, mikä korostui heti liittymisestä lähtien. Tiina oli partion toiminnassa ensimmäistä kertaa mukana 80-luvulla pakatessaan ystäviensä kanssa ruokakasseja lähikaupassa partioviikon tempauksessa.

Siitä lähtien hän on ollut mukana kaikenlaisessa partioon liittyvässä, ja matkalle on mahtunut myös seikkailuja ja kommelluksia. Esimerkiksi nuorena partiojohtajana toimiessaan myrsky yllätti Tiinan ja muut partiolaiset kesken kanoottiretken.
-Järvelle päästyämme alkoi sataa niin kovaa, että vesipisarat todella sattuivat jalkoihin. Ukkonenkin jyrisi ja nuorenkin järki sanoi, että nyt on vähän vaarallinen paikka. Retkeläiset pääsivät rantaan, mutta kommellukset jatkuivat, kun huomattiin, että kaikille ei ollutkaan tarpeeksi telttoja. Lopulta kuitenkin vastoinkäymisistä huolimatta saatiin yhteishengen voimin pystyyn nuotio ja makuupaikka kaikille.

Tiina yhdessä tyttärensä kanssa lähdössä sudenpentujen ensimmäiselle retkelle. Kuva: Tiina Leinosen kotialbumi.

Nykyään kokeena partiotoimijana Tiina on kotilippukunnassaan Pirkkalan Pirkoissa mukana monissa koulutus- ja mentorointitehtävissä. Lisäksi hän on aktiivisesti mukana perhepartiossa. Nokian Eräveikoissa Tiina on puolestaan toiminut vuoden verran sudenpentulauman johtajana. Pitkään partion parissa toimineena hän on oppinut arvostamaan sitä, kuinka tekemisessä annetaan eri-ikäisille mahdollisuus kehittyä ja ottaa vastuuta.
-Kun lapsiin, nuoriin ja aikuisiinkin luotetaan ja annetaan vastuuta, löytyy mahtavia kasvutarinoita, on se sitten sudenpentu, joka uskaltaa ilmoittautua rastille tai seikkailija, joka suunnittelee ja vetää koloillan tai aikuinen, joka lähtee vetämään isoa projektia.

Jatkossa Tiina toivoo, että partiossa kehitetään mahdollisimman monipuolisia tapoja harrastaa partiota, muun muassa aikuistoiminnan ja perhepartion kautta. Perhepartion kehitys on Tiinalle myös henkilökohtainen ilonaihe, sillä hänen lapsensa ovat alkaneet harrastaa partiota äitinsä jalanjäljissä.
-Hirmuisen iloiseksi ja ylpeäksihän se tekee, kun vaikka näkee, miten vaikka lapsi tekee ja nauttii partiojutuista ja oppii ja käyttää uusia taitoja.

Tiina lastensa kanssa matkalla partioparaatiin. Kuva: Tiina Leinosen kotialbumi.

Perhepartio myös lisää perheen yhteistä aikaa ja tuo uusia ystävyyssuhteita niin aikuisille kuin lapsillekin. Tiinan perhepartioporukassa järjestetään esimerkiksi perinteiset kevät- ja syysleirit, joita osallistujat odottavat aina innolla. Perhepartio ja koko perheelle suunnatut retket toimivat myös oivana keinona johdattaa aikuisia, joille partio on entuudestaan tuntematon, mukaan toimintaan.
-Sitä kautta partion ulkopuolelta tuleville aikuisille tulee partion maailma ja ihmiset vähitellen tutuksi, niin kynnys aloittaa vaikka sudenpenturyhmän vetäjänä eli akelana on matalampi.

Materiaalia perhepartion järjestämiseksi 

 

Naistenviikko on juttusarja, jossa Partiomediaan julkaistaan haastatteluja Naistenviikon (18.-24.7.) aikana nimipäiviään viettävistä naisista, joilla jokaisella on omanlainen partiotaustansa.