Eri tyyppiset nuotiot sopivat erilaisiin tarpeisiin. Nappaa tästä Partiomedian vinkit kuuden erilaisen nuotion rakentamiseen!

Kekonuotio

Perinteinen, Aku Ankan sudenpentujenkin vakionuotio on kekonuotio. Vaikka kekonuotio on toki kuvauksellisen kaunis, se romahtaa helposti eikä ole näin se kaikista käytännöllisin nuotiotyyppi. Kekonuotio tuottaa kuitenkin hyvin lämpöä ja so- pii siis hyvin kylmien iltanuotioiden lämmittäjäksi ja tunnelman luojaksi.

Kekonuotio kootaan keräämällä ensin pientä sytykettä nuotion pohjalle. Sytykkeiden ympärille ladotaan puita nojaamaan kärjistään toisiinsa tiipiin mallisesti. Nuotio sytytetään keon keskeltä.

Ristikkonuotio

Ristikkonuotio on hyvä yleisnuotio. Se on tukeva, ja sen päälle on helppo latoa lisää puita nuo- tion palaessa. Se sopii hyvin esimerkiksi ruuanlaittoon.

Ristikkonuotio kootaan kuin hirsimökki latomalla puut kerroksittain ristiin toistensa kanssa. Nuotion keskelle laitetaan sytykkeet, joista tuli alkaa levitä rakennelmaan.

Kynnystuli

Kynnystuli on helppo koota yhdellä isommalla halolla ja monella pienemmällä puulla. Pienet puut asetetaan nojaamaan isoa vasten, ja väliin laitetaan sytykkeet.

Kynnystuli on vakaa ja sopii hyvin vaikkapa nokipannu- kahvien keittämiseen.
YouTube pelasti Kärpäshaiden akelan

Nojaava nuotio

Virallista suomenkielistä nimeä ei tälle nuotiolle löytynyt, mutta rakennelma on hauska tehdä ja sopii erityisesti sateiseen tai tuuliseen säähän. Yksi hieman paksumpi ja pidempi puu tökätään maahan noin 30 asteen kulmaan tai tuetaan parin pölkyn väliin.

Sen jälkeen ladotaan pienempiä puita nojaamaan puun molemmille puolille niin, että keskelle jää kolo. Koloon voi tehdä pienemmistä kepeistä ja sytykkeistä kekonuotion. Se pysyy säältä suojassa puista tehdyn katoksen alla ja antaa tulelle mahdol- lisuuden syttyä. Jos rakennelman tukikepin laittaa osoittamaan kohti heikkoa tuulta, tuuli voi auttaa tulen syttymisessä.

Tähtinuotio

Tähtinuotiossa puut ladotaan tähden muotoon, ja keskelle kootaan pieni keko sytykkeistä ja risuista. Ideana on sytyttää nuotio keskeltä niin, että tuli leviää hiljalleen tähden sakaroihin. Sakaroiden puita työnnetään kohti keskustaa sitä mukaan, kun puut palavat.

Tähtinuotio on siitä oivallinen, että se palaa hitaasti ja käyttää vain vähän puita.

Raappanan tuli

Isosta pölkystä voi tehdä ruuanlaittoon oivallisen raappanan keittotulen. Sitä varten pyöreä puupölli halkaistaan keskeltä kirveellä, ja väliin jäävään rakoon kasataan pientä sytykettä. Pölkyn puolikkaiden päälle saa hyvin keittoastian. Väliin voi laittaa muutaman pienen kiven, jolloin keitto- astia ei kosketa suoraan puuta.