Rinkkaa hankittaessa tärkein seikka on sen istuvuus kantajan selkään. Rinkoista löytyy nykyään monenlaisia malleja ja myös hintahaarukka on laaja. Otimme selvää, mitä eroja eri rinkkatyypeillä on ja minkälaisia asioita kannattaa huomioida rinkkaa hankkiessa.

Rinkat voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: anatomisiin rinkkoihin, joissa tukiranka kulkee rinkan sisällä ja vanhanmallisempiin putkirinkkoihin, joissa tukiranka kulkee rinkan ulkopuolella. Scandinavian Outdoorin osastovastaava Mikko Kauppilan mukaan suurin osa myydyistä rinkoista on anatomisesti muotoiltuja, mutta myös putkirinkoille löytyy oma vankkumaton kannattajajoukkonsa.

– Putkirinkat ovat painavampia kuin anatomiset rinkat, mutta samalla myös kestävämpiä. Esimerkiksi itselläni on käytössä putkirinkka, Kauppila toteaa.

Rinkkatyypit eroavat toisistaan myös pakkausmetodeiltaan. Siinä missä anatomisessa rinkassa tavaroita pyritään pakkaamaan mahdollisimman paljon rinkan sisään, mahdollistaa putkirinkka tavaroiden kiinnittämisen tukevasti rinkan ulkopuolelle.

Käyttäjän koko ja rinkan käyttötarkoitus ratkaisevat

Rinkkoja on olemassa useita eri malleja. Esimerkiksi naisille, miehille ja lapsille löytyy usein omat mallinsa. Oleellisin asia onkin, kenelle rinkkaa ollaan hankkimassa.

– Selän mitta on tärkein asia, jotta rinkka istuu hyvin. Lantiovyön pitää tulla lonkkaluiden päälle ja suurin osa rinkan painosta tulee osua lantion seudulle, Kauppila kertoo.

Hänen mukaansa rinkkaa pitäisi aina kokeilla itse. Tyhjänä ja kevyenä rinkkaa on kuitenkin turha sovittaa, siksi kaupoista löytyykin painoja laitettavaksi rinkan sisään. Toinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on rinkan käyttötarkoitus: käytetäänkö sitä viikon vaelluksella vai lähinnä viikonloppuretkillä?

Usein käyttötarve ja rinkan koko kulkevat käsi kädessä. Aiemmin kiinnitettiin paljon huomiota rinkkojen litrakokoihin. Toki litravetoisuudet kerrotaan edelleen, mutta rinkan kokoa oleellisempaa on rinkan säätömahdollisuudet.

– Tokikaan pienestä rinkasta ei saa isompaa tehtyä, mutta isommasta rinkasta puolestaan saa tarvittaessa tyhjän tilan pois remmejä säätämällä, jos tavaraa on joskus vähemmän mukana, Kauppila kertoo.

Materiaalit ja koko vaikuttavat hintaan

Rinkkojen hintahaitari on laaja. Hintaerot syntyvät käytetyistä materiaaleista, kantolaitteen tukevuudesta ja rinkan koosta. Myös esimerkiksi taskujen määrällä ja lisävarusteilla, kuten sadesuojalla, on merkitystä. Kauppilan mukaan aikuisille tarkoitettujen rinkkojen hinnat lähtevät 160 eurosta ylöspäin aina 600 euroon saakka.

– 150–250 eurolla saa jo hyvän rinkan peruskäyttöön, Kauppila toteaa.

Vastuullinen kuluttaja pohtii myös varusteiden eettistä valmistamista ja käytettyjä materiaaleja. Kauppila kertoo, että reppujen valmistamisessa on näkynyt jo pidempään kierrätysmateriaalien suosiminen ja tämä alkaa pikkuhiljaa tulla esiin myös rinkkapuolella. Tuotteen valmistusmaalla ja -olosuhteitta on osaltaan vaikutusta tuotteen eettisyyteen ja hiilijalanjälkeen. Kotimaisia valmistajia löytyy tällä hetkellä yksi.

– Ainoa kotimainen rinkkavalmistaja on Savotta, joskin osa Savotankin rinkoista tai niiden osista valmistetaan Virossa, Kauppila kertoo.

Scandinavian Outdoorilla on oma vastuullisuusohjelma, jossa valmistajat kategorisoidaan muun muassa työolojen, käytettävien materiaalien ja hiilijalanjäljen mukaan kolmeen eri luokkaan.

– Luokituksen perusteella päätämme, mitä tuotteita otamme myyntiin. Myyjiltä voi rohkeasti kysyä myös rinkan vastuullisuuteen liittyvistä asioista, Kauppila kannustaa.

Vinkit rinkan pakkaamiseen

  1. Oleellista on, että rinkka tuntuu mukavalta selässä ja tarvittavat varusteet ovat helposti saatavilla.
  2. Kaikkein painavimmat varusteet kannattaa pakata mahdollisimman lähelle selkää, lapaluiden väliin. Kevyimmät varusteet voi pakata rinkan ulkotaskuihin ja painoiltaan välimaastoon jäävät sopivat rinkan sisälle painavien
    varusteiden ympärille.
  3. Kaikki kosteudelle arat varusteet kannattaa pakata vedenpitäviin kuivapusseihin.
  4. Kannattaa miettiä, mitä varusteita saattaisit tarvita liikkeellä ollessasi. Nopeiten näihin varusteisiin pääsee käsiksi, kun ne ovat sivutaskuissa.
  5. Hankalassa maastossa korostuu rinkan pakkaamisen perusteet. Rinkan pitää olla tasapainoinen, eivätkä tavarat saa roikkua löysästi rinkan ulkopuolella.
  6. Vaeltaminen on mukavaa silloin, kun rinkka on pakattu hyvin. Hyvin pakattu ja säädetty rinkka ei myöskään tunnu kantajalleen liian painavalta, jolloin sitä voi kantaa hymyssä suin. Varsinkin vaeltamaan lähtiessä kannattaa pitää silmällä rinkan kokonaispainoa.

Rinkan hankkiminen lapselle

Kasvavalle lapselle ei onneksi tarvitse hankkia uutta rinkkaa joka vuosi.vScandinavian Outdoorin osastovastaava Mikko Kauppilan mukaan lapsi pärjää samalla rinkalla viitisen vuotta, sillä selänmitta on rinkoissa säädettävissä.

– Lapselle voi hyvin ostaa 50–60-litraisen rinkan. Lapsi jaksaa kantaa yllättävän paljon tavaraa, kunhan rinkka on säädetty oikein, hän muistuttaa. Kauppila kannustaakin asioimaan rohkeasti retkeilytarvikeliikkeessä ja sovittamaan rinkkaa lapselle.

– Liikkeessä rinkka myös säädetään lapsen mittoihin sopivaksi ja samalla vanhempi oppii, miten rinkan säädöt toimivat. Lasten rinkkojen hinnat liikkuvat 100–200 euron välillä. Hyväkuntoisen käytetyn rinkan voi löytää myös esimerkiksi Facebookin kirppiksiltä tai Tori.fi:sta.