Perhepartio on partion toimintamuoto alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhepartiossa lapset ja aikuiset toimivat yhdessä leikkien, oppien ja seikkaillen luonnon ääressä. Perhepartiotoiminta mahdollistaa vanhemmille mukavan yhteisen harrastuksen lapsen kanssa ja mahdollisuuden tavata muita vanhempia säännöllisesti. Perhepartion järjestää aina lippukunta. Lounais-Suomen Partiopiirissä perhepartioryhmiä löytyy niin Turusta, Salosta kuin Poristakin.  

Kankaanpään Korpiveikoissa perhepartiota on aloiteltu ensimmäisen kerran jo vuonna 2016, jolloin Liisa Koota teki KoGi-kehittämisprojektin perhepartiotoiminnan käynnistämisestä ja toiminnan pitämisestä lippukunnassa. Toiminta alkoi syyskuun alussa 2016. Mukana oli 10 perhettä Kankaanpäästä, Honkajoelta ja Jämijärveltä. Liisan kanssa alussa vetäjänä toimi Marita Hakala Jämijärven Miilunvartioista. Perhepartioon osallistuminen hiipui kevään 2017 loppuun mennessä. Vuosina 2017–2019 Tessa Salmi veti toimintaa yksin, 2–3 kertaa syksyllä ja keväällä.  

Keväällä 2019 Tessa sai ryhmän toiseksi vetäjäksi mukaan Kati Hietikon. Kati on saanut oman lapsen innostuksen kautta myös itse mieleenpainuvia kokemuksia.  

Kun oma lapsi on erittäin innoissaan, niin se on parasta. Lisäksi itse opin myös paljon uutta, kun en ole partiolaiseksi syntynyt ja vasta nyt aikuisena mukaan partioon lähtenyt. Parhaan opin ja tuen saan toiselta ohjaajalta Tessalta ja omalta lippukunnalta, Hietikko täydentää.  

Vuonna 2019 ryhmä on kerran kuussa päässyt tutustumaan perinteisiin partiotaitoihin kuten trangian käyttöön, leikkimiseen, nikkarointiin, jälkien tunnistamiseen ja nuotion äärellä toimimiseen. Hietikon mukaan toiminnan suunnitteluun on hyvin materiaalia saatavilla.  

– Kysyimme toiveita osallistuvilta perheiltä ja niitä heti toteutettiinkin. Olemme myös käyttäneet olemassa olevia Suomen Partiolaisten perhepartio-materiaaleja.  

Vuonna 2019 mukana toiminnassa oli kaiken kaikkiaan 22 aikuista ja 29 lasta.  

Parhaimpia asioita perhepartiossa on Hietikon mukaan lasten innostuksen lisäksi ryhmässä olemisen taitojen opettelu sekä partion aatemaailmaan kasvaminen.  

– Porukassa kaikki on vaan yleensä kivempaa, hän huomauttaa.   

Osallistuminen on helppoa ja kuka tahansa voi kolme kertaa kokeilla ilman sitoutumista. Toiminta on rentoa yhdessä oloa, tietyillä partion tuomilla reunaehdoilla kuten aloitus- ja lopetusmenoilla.   

– Rutiinit tuovat toimintaan myös tiettyä turvallisuutta, ei monissa muissa harrastuksissa toimita samalla tavalla, Hietikko lisää. 

Juttu on julkaistu alunperin Lounais-Suomen Partiopiirin vuosikirjassa 2019.