Pekka Hyysalo oli lapsena partiossa, mutta freestylehiihto vei mennessään. Vakava onnettomuus päätti uran ennen aikojaan, ja nykyään Hyysalo keskittyy auttamaan itseään ja muita.

Turkulainen Pekka Hyysalo, 28, harrasti lapsena partiota Turun Partio-Sisseissä. Hän muistaa edelleen pyöräretket Ahvenanmaalle, pitkät kesäiset purjehdukset ja kesäleirit lippukunnan saaressa. Niiltä hän on saanut kultaisimmat partiomuistonsa.

Nykyään Hyysalo ei ole enää partiossa, mutta partiolaisillekin tuttu sisukas asenne on säilyttänyt paikkansa Hyysalon elämässä.

Sisua Hyysalo on tarvinnut erityisesti onnettomuuden jälkeen. 19-vuotiaana Hyysalo loukkaantui vakavasti hiihtokuvauksissa ja joutui opettelemaan liikkumisen uudestaan. Hän oli juuri päässyt huipulle ammattilaskettelijaksi, mutta elämä muuttui silmänräpäyksessä.

Vakavasta aivovammasta selviäminen ja kuntoutuminen eivät ole tapahtuneet itsestään.

– Jos haluaa loukkaantumisen jälkeen nähdä jotain edistystä itsessään, pitää oikeasti olla valmis tekemään töitä. Käsittääkseni se on samoin kaikissa asioissa elämässä.

Päämäärätietoinen asenne auttaa Hyysaloa edelleen joka päivä olemaan positiivinen ja auttamaan itseään sekä muita. Vaikka onnettomuudesta on kulunut jo useita vuosia, ei kuntoutuminen ole vielä valmista.

Hyysalon arki on kiireistä, sillä hän matkustaa ympäri Suomea tapaamassa ihmisiä erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Tänä syksynä aikaa on onneksi jäänyt enemmän myös itselle ja omalle kuntoutumiselle.

Pekka Hyysalo

FightBack-brändin keulahahmoksi

Hyysalo on kuntoutumisensa aikana luonut ympärilleen yrityksen, jonka yhtenä tavoitteena on tukea muita päävamman saaneita ihmisiä. Idea FightBack-yritykseen tuli vuonna 2012, ja seuraavan vuoden puolella yritys perustettiin välittämään Hyysalolle tärkeitä arvoja ja tukea muille ihmisille.

– Ajattelin, että haluan auttaa kaikkia, joille on käynyt yhtä köpelösti kuin minulle.

FightBack kannustaa hankalissa tilanteissa olevia ihmisiä, välittää tietoa turvallisuudesta ja inspiroi monia. Hyysalo on järjestänyt erilaisia tapahtumia heti yrityksen perustamisesta lähtien.

Vuonna 2016 FightBackin toiminnan tueksi avattiin tila, jossa muutkin kuntoutujat voivat käydä treenaamassa ilmaiseksi. FightBack-tilassa on järjestetty avoimia voimaantumispäiviä, joissa kuntoutujat ovat päässeet puhaltamaan yhteen hiileen.

Hymy motivoi jatkamaan tärkeää työtä

Vilpitön halu auttaa ja motivaatio omaan tekemiseen ovat olleet Pekka Hyysalon elämässä suuressa roolissa. Mistä löytyy voima kaikkeen siihen, mitä hän on muiden ja itsensä hyväksi tehnyt?

– Jokainen hymy motivoi minua vähän lisää. Hyysalon mielestä on myös yksinkertaisesti kivaa pitää hauskaa. Häntä ei turhaan valittu vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi vuonna 2014, sillä myönteinen asenne ja tekemisen ilo näkyvät Hyysalon toiminnassa vahvasti.

Aina näinkään ei ole ollut. Loukkaantuminen vei Hyysalolta joksikin aikaa liikuntakyvyn.

– Kun en pystynyt kävelemään tai liikkumaan kunnolla, se oli tylsää ja surullista aikaa.

Nykyään Hyysalo voi kuitenkin olla paljon ulkona ja liikkua luonnossa. Hän osaa myös arvostaa sitä aivan uudella tasolla.

– Haluaisin, että kaikki partiolaiset ymmärtäisivät, miten onnekkaita he ovat, kun saavat liikkua luonnossa ja pitää hauskaa.