Riippumatto on mainio retkeilymajoite, mutta sitä käyttäessä tulee varoa vahingoittamasta puita, joihin se ripustetaan. Puun kaverina toimivat puunhalaajat on myös helppo tehdä itse.

Riippumatto on miellyttävä tapa majoittua tai rentoutua, mutta sitä käyttäessä tulee myös huomioida ripustuspuiden hyvinvointi. Riippumaton ohuet narut jättävät puun pintaan helposti näkyvät painaumat. Ratkaisu tähän ovat niin sanotut puunhalaajat, joilla tarkoitetaan riippumaton kiinnityksessä käytettäviä välineitä, jotka eivät vahingoita puun runkoa. Vaihtoehtoja on kaksi: joko käyte tään tarpeeksi leveitä, eli vähintään 2,5 senttimetrin levyisiä hihnoja tai laitetaan tavallisten ohuiden narujen ympärille pehmusteet eli lepuuttajat.

Riippumaton naruihin kohdistuu alaspäin repivä voima, joka vahingoittaa puun pintaa. Kireät narut voivat pahimmillaan haitata puun rungon nestevirtausta ja rikkoa puun kuoren, jolloin puu altistuu helpommin kasvitaudeille. Puunhalaajien merkitys korostuu, jos riippumatto on useita päiviä samoissa puissa esimerkiksi leirillä.

Tärkeintä puunhalaajissa on tarpeeksi suuri leveys, joka jakaa puun runkoon kohdistuvaa painoa isommalle alueelle. Mikäli mitään muuta ei ole saatavilla, myös laudanpätkät tai maasta poimitut oksat narujen ja puunrungon välissä ehkäisevät vahinkoja.

Tee-se-itse-puunhalaajat

1) Leikkaa vanhasta makuualustasta tai solumuovista kaksi palaa, jotka ovat kooltaan noin 50 cm x 20 cm.
2) Ompele kummankin palan pitemmät sivut keskenään yhteen vahvalla langalla (esim. karhulanka).
3) Pujota riippumaton narut läpi ompelemastasi suojuksesta ripustaessasi riippumattoa.

Vinkki 1

Mikäli saat jotain seuraavista käsiisi käytettynä, myös nämä materiaalit voivat olla kokeilemisen arvoisia puunhalaajiksi:
  • turvavyö
  • peitto
  • paloletku

Vinkki 2

Valmiita puunhalaajia on esimerkiksi merkeillä Ticket To The Moon, DD Hammocks ja Eagles Nest Outfitters. Niitä myy esimerkiksi Scandinavian Outdoor. Edullisempi ja helppo vaihtoehto ovat kuorma- ja nostoliinat, joita myyvät esimerkiksi Motonet ja Biltema.