Trangia on varmasti tuttu lähes jokaiselle partiolaiselle. Vuosikymmeniä vanha retkikeitinmalli on saavuttanut jalansijan retkikeittimien standardina monikäyttöisyytensä ja kestävyytensä ansiosta. Yksinkertaiselta tuntuvaa laitetta hankkiessa mallien määrää saattaa kuitenkin yllättää.

Trangian idea perustuu retkikeittimeen, jonka osat pakkautuvat kompaktisti sisäkkäin. Perusosia ovat kattilat, kantena toimiva paistinpannu, sprii- tai kaasupoltin, kahva, runko sekä tuulisuoja. Lisäksi saatavilla on myös kattiloiden sisälle pakkautuva kahvipannu. Trangian mukana saa siis kaiken tarvittavan monipuolisesti toimivaan retkikeittiöön.

Keittimen valttikorteihin kuuluva modulaarisuus pidentää myös sen käyttöikää huomattavasti. Jokaista osaa on saatavilla myös erikseen ostettuna, jolloin rikkoutuneet osat voi helposti vaihtaa uusiin. Täten myös kattiloiden ja pannun pinnoitetyyppiä on mahdollista vaihtaa ostamatta kokonaan uutta keitintä. Vakiintuneen mallin ansiosta jopa vuosikymmeniä vanhat osat sopivat uusien osien kanssa yhteen. Laajan osavalikoiman takia Trangian suurin heikkous onkin sen paino.

Lisävarusteissa ja pinnotteissa on eroa

Trangian malleja selatessa numerosarjat vilistävät helposti silmissä ja epätoivokin saattaa iskeä. Sopivan mallin etsiminen kannattaakin aloittaa valitsemalla koko, joita on kaksi erilaista: 25-sarja ja 27-sarja. 25-sarja on monille tuttu perusmalli, joka riittää ruokaa valmistettaessa 3–4 henkilölle. Pienempi 27-sarja riittää 1–2 henkilölle. Jos et retkeile pääsääntöisesti yksin, on 25-sarja varmempi valinta.

Mallinumerossa sarjan jälkeen oleva numero 1-6 kertoo varustetason. Numeron kasvaessa pakettiin
kuuluu myös kahvipannu ja osat vaihtuvat tarttumattomaan pinnoitteeseen. Viimeisenä mallimerkinnässä on kirjainyhdistelmä, joka kertoo kattiloiden ja paistinpannun materiaalin. Yleisimmät vaihtoehdot ovat UL ja HA. UL tarkoittaa perinteistä alumiinia ja HA kova-anodisoitua alumiinia, joka kestää naarmuuntumista paremmin, tehden puhdistamisesta helpompaa. Hyvä perusvaihtoehto on 25–3 UL, johon sisältyy alumiiniset kattilat sekä tarttumattomalla pinnoitteella oleva paistinpannu.

Vaihtoehtoina sprii- ja kaasupoltin

Trangian standardipolttimena oleva spriipoltin on edullinen ja yksinkertainen. Se käyttää polttoaineena etanolia kuten Marinolia tai Sinolia. Spriipolttimen yksinkertaisuuden kanssa kilpailee ominaisuuksiltaan monipuolinen kaasupoltin. Spriin vaihtuessa kaasuun, helpottuu polttoaineen käsittely sekä tehon säätö. Heikkoutenaan kaasu kestää huomattavasti huonommin kylmää ja kaasusekoitusten käyttölämpötiloissakin on eroja.

Kaasupolttimen voi hankkia joko setin mukana tai erikseen ostettuna. Spriitä käyttäessä tulee polttimessa oleva polttoaine polttaa loppuun ennen trangian pakkaamista. Älä siis kaada kerralla poltinta täyteen, mikäli tarve on lyhyemmälle käytölle.Varmista aina, että poltin on sammunut ennen polttoaineen lisäämistä. Trangian oma polttoainepullo helpottaa polttoaineen kaatamista ja turvallista käsittelyä.

Reissuun lähtiessä herääkin kysymys tarvittavasta polttoaineen määrästä. Tähän vaikuttaa paljon
muun muassa sää ja valmistettavat ruuat. Vähiten polttoainetta kuluu ruuissa, joihin lisätään vain keitetty
vesi, kun taas haudutettavat ruoat kuluttavat enemmän. Myös mahdollisesti keitettävän tai sulatettavan
juomaveden tarve on hyvä huomioida.