Partiolaisten Muumi-merkki on osa #MEIDÄNMERI-kampanjaa, jonka tavoitteena on parantaa Itämeren tilaa. Sinäkin voit tehdä merkin aktiviteetteja oman ryhmäsi kanssa. 

Itämeri on maailman saastuneimpia meriä tällä hetkellä. Suomessa tämä tiedostetaan melko hyvin, mutta asia vaatii lisää kansainvälistä huomiota. Partiolaiset voivat toimia esimerkkinä ja suunnannäyttäjinä ja auttaa kasvattamaan tietoutta Itämeren ympäristöongelmista, kuten rehevöitymisestä.  

Muumi-merkin avulla halutaan lisätä tietoa, rohkaista tutustumaan vesistöihin ja saada kaikki parantamaan omia toimintatapojaan. Partio-ohjelman nettisivuilta löytyvät ikäkausikohtaiset ohjeet merkin suorittamiseen. Aktiviteeteissa korostuvat konkreettiset teot, talkoohenki ja yhdessä tapahtuva oppiminen. Merkki koostuu neljästä sukelluksesta, jotka tutustuttavat ympäristötekoihin, Itämeren ympärysvaltioihin ja meren monimuotoisuuteen.  

Purjehdusharrastus toi huolen Itämerestä 

Kirsi Honkasalo toimii sekä lippukuntansa Nuotiotyttöjen että Suomen Partiolaisten meripartioryhmän yhteiskuntavastaavana. Ystävineen hän otti asiakseen partiolaisten liittymisen mukaan #MEIDÄNMERI-kampanjaan. Meri on tärkeä Honkasalolle purjehdusharrastuksen kautta. Hän toivoo, että meri olisi osa myös muiden kuin meripartiolaisten toimintaa, ja siksi hän kannustaa lähtemään rohkeasti mukaan tekemään aktiviteetteja. 

 Meillä on vain yksi meri, siitä täytyy pitää huolta! Suomen Partiolaisten meripartioryhmä haastaa kaikki olemaan tiedostavia ja muuttamaan edes yhden toimintatavan elämässään puhtaamman Itämeren puolesta. 

Esimerkkejä aktiviteeteista 

Tässä esimerkki muutamasta Muumi-merkin aktiviteetti, joka on helppo toteuttaa, vaikka kotoa käsin. 

  • Haastattele omia vanhempiasi tai isovanhempiasi ja kysy heiltä, onko vesistön ulkonäössä tapahtunut muutoksia heidän elämänsä aikana ja mitä vesistön äärellä tehtiin heidän lapsuudessaan. Vertaile haastateltavasi kokemuksia omiin kokemuksiisi.  
  • Tutustu kartan avulla Itämeren ympärillä oleviin valtioihin. Voit esimerkiksi opetella maiden liput ja pääkaupungit.  
  • Mene mielikuvitusretkelle Itämeren rannikkokaupunkiin Googlen karttapalvelun avulla. Mitä yhteistä ja mitä eroa löydät omaan kotipaikkakuntaasi verrattuna?  
  • Kerää Itämeri-aiheisia lehtileikkeitä. Artikkeleita löytyy myös netistä.  
  • Valmista kasvis- tai kalaruokaa kotikeittiössä tai mikäli perheelläsi on oma trangia, voit kokeilla ruoanlaittoa luonnossa.  
  • Lisää Itämeri-aiheisia tehtäviä ja materiaalia kaikille ikäkausille löytyy osoitteesta bit.ly/muumimerkki. Muistathan, että ansaitaksesi Muumimerkin, sinun tulee tehdä yhdessä oman ryhmäsi kanssa oman ikäkautesi tehtävät.  

Muumi-merkin taustaa 

  • Kesällä 2018 Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström huolestui Itämeren tilasta, kun hän ei päässyt sinilevätilanteen takia uimaan. Näin Muumit ja Itämeren suojelulle omistautunut John Nurmisen Säätiö kohtasivat toisensa ja kampanja sai alkunsa.  
  • Merkin ja meriteeman taustalla on Tove Janssonin persoona ja luontosuhde. Merellä oli suuri merkitys Tove Janssonille ja muumitarinoille. Tove Janssonilla on myös yhteys partioon: hänen äitinsä oli mukana perustamassa tyttöpartiota Ruotsiin.  
  • #MEIDÄNMERI-kampanjassa on mukana jo lähes 200 yritystä ja järjestöä. 
  • John Nurmisen Säätiö järjestää 27.8.2020 Itämeripäivän Helsingissä. Toiveena on saada myös Muumi-merkin aktiviteetteihin osallistuneita partiolaisia mukaan.