Tytti Peltola, partionimeltään Liekki, on päässyt hyödyntämään partiota opinnoissa ja työelämässä. Partiossa on myös mahdollista päästä tekemään ilman kokemusta jopa sellaista, mitä toinen on opiskellut ja tehnyt työkseen, kunhan on halu oppia ja tehdä työnsä kunnolla.

Tytti ”Liekki” Peltola, 27, Parolan Eräveikoista on tehnyt partiossa vapaaehtoistyötä monissa eri rooleissa. Liekki on ollut PäPan piirileiri Kliffan Kisällilaakson laaksomestarina sekä mukana myös M/S Scoutellan ja Johtajatulien järjestelyissä, oman lippukunnan aikuispartion parissa ja Roihulla muinaisnäprääjänä. Liekki pitää tällä hetkellä taukoa partiopesteistä keskittyäkseen opintoihin, joissa partio on mukana tulevan opinnäytetyön muodossa.

Tytti kuvaa Kliffan laaksomestarin pestiä partiouransa merkittävimpänä ja kokee kasvaneensa pestin myötä tukevan aikuisen rooliin, joka hänellä ”pitäisi iän puolesta alkaa olemaan”:

– Laakson suunnittelu ja toteutus oli pitkä ja työntäyteinen projekti, eikä kaikki mennyt aina ihan niin hyvin, kuin olisi voinut, mutta pidän sitä ehdottomasti sulkana hatussani. Pääsin näkemään aivan poikkeuksellisen upeaa johtamista ja projektinhallintaa, ja sain monta esikuvaa oman kehittymiseni suunnaksi.

Liekki on päässyt oppimaan partiossa asioita laidasta laitaan:

– Kaiken partiossa opitun listaaminen tai edes tajuaminen on täysin mahdotonta, koska partiossa oppii koko ajan niin monella eri tavalla. Olen oppinut kaikenlaista banjon rakentamisesta projektinhallintaan ja priorisointiin, osaan australialaisen Kookaburra-laulun ja käyttää tuliporaa, tiedän, mitä katapultin vuokra maksaa ja kenelle soittaa, kun sen pehmoammus jää puuhun.

Liekillä on työn alla opinnot kahdessa eri tutkinnossa ja hän on päässyt hyödyntämään partiota opinnoissa:

– Opiskelen kulttuurituotantoa ja nuoriso- ja järjestötyötä, ja kyllä se niin päin menee, että teorian oppiminen on paljon helpompaa, kun on kokemusta, mihin sitä peilata. Molempi parempi, mutta paljon enemmän olen oppinut elämässä ja työuralla tarvittavia taitoja partiossa kuin koulun penkillä. En keksi, mitä en halutessani partion kautta pääsisi oppimaan, mutta kaikkia pestejäni yhdistää se, että olen oppinut niissä todella paljon itsestäni.

Partiosta on ollut apua Liekin opinnoissa myös konkreettisten opintosuoritusten kannalta.

– Esimerkiksi Kliffan laaksomestarin pestistä raportoimalla sain suoritettua talouskurssien tehtäviä ja harjoittelun. Mikäs sen mukavampaa, että opinnot etenevät harrastamalla, parhaimmillaan pöpelikössä kavereiden kanssa kuivan verkkokurssin sijaan. Ja vaikka nykyään vaaditaan tutkintoa vähän joka paikkaan, siitä huolimatta olen saanut unelmieni töitä partiossa saamani kokemuksen ansiosta.

Vapaaehtoistyö partiossa tarjoaa mahdollisuuden hankkia työkokemukseen rinnastettavaa kokemusta. Liekki kuvailee partiota oppimisen ja kehittymisen kannalta monipuoliseksi, valtavaksi aarreaitaksi.

– Partiossa pääsee oikeasti tekemään jopa ilman kokemusta sellaista, mitä joku toinen on opiskellut vuosia ja tekee työkseen. Riittää, että on halua oppia ja tehdä työnsä kunnolla, ja siihen saa tarvittaessa tukea. Uudenlaisella kokeilulla voi olla elämää mullistava vaikutus. Vaikkei ihan kaikki ole aina huippukivaa, usein jälkeen päin huomaa, että juuri niistä hetkistä on oppinut kaikkein tärkeimpiä juttuja. Myös moni työnantaja arvostaa vapaaehtoistöitä motivaation ja aktiivisuuden osoituksena, ja partiopestit kannattaa mainita työhakemuksessa. Niillä voi erottua edukseen ilman työkokemustakin.

Partiota ei tietenkään kannata harrastaa pelkästään opintopisteet ja CV-merkinnät mielessä, vaan partiossa pitää olla myös kivaa.

– Tietysti partio on oppimismahdollisuuksiensa lisäksi parasta myös siksi, että siellä on kivaa, tapaa uusia ystäviä, kenties tulevan kumppaninsakin, ja samalla voi osaltaan tehdä maailmasta hieman parempaa paikkaa kaikille., tiivistää Liekki.

Tytti partioleirillä seinämaalauksen luona.
Kliffa-piirileirillä otettu kuva Liekistä. Kuva: Mirva Samuelsson

 

Kansalaisareena järjestää Vapaaehtoisten viikon 29.11.-5.12. Vapaaehtoisten viikon aikana haastattelemme partiossa toimivia vapaaehtoisia. Partiossa tehdään vapaaehtoistyötä monenlaisissa tehtävissä paikallisissa lippukunnissa, partiopiireissä sekä valtakunnallisesti. Näiden tehtävien kautta pääsee myös hankkimaan osaamista, jota voi hyödyntää myös partion ulkopuolella. Partion nuorisoalan osaamiskeskus on kehittänyt työkaluja ja malleja harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa hankitun osaamisen näkyväksi tekemiseen, voit tutustua osaamiskeskukseen tästä.