Vaikka sota on vaikeuttanut partiotoimintaa Ukrainassa, ovat paikalliset partioryhmät jatkaneet toimintaansa haastavasta tilanteesta huolimatta. 50 henkilön porukka leireili elokuussa Inkoossa. Finnjamboree Kajolle osallistui 15 ukrainalaista partiolaista. Tämän lisäksi Kajolla järjestetylle tutustujaleirille osallistui muutama Ukrainasta Suomeen muuttanut lapsi. 

Vaikea tilanne Ukrainassa on kasvattanut oman partioryhmän merkitystä. Leirien järjestäminen Ukrainassa on kuitenkin mahdotonta raketti-iskujen uhan vuoksi. Elokuussa Suomeen saapui Ukrainasta noin 50 henkilön partioryhmä kesäleirille Inkoon Kavalahteen.  

Etätoiminnasta leirille Suomeen

Kun sota helmikuussa alkoi Ukrainassa, partiotoiminta – kuten kaikki muukin – oli tauolla pari kuukautta.  

– Huhtikuussa ryhdyimme järjestämään etätapaamisia ja oli ilahduttavaa huomata, että myös maasta muuttaneet partiolaiset halusivat osallistua niihin, Kavalahdessa järjestyn leirin johtaja Nataliya Kyyak kertoo. 

Kesäkuussa Kyyak ja muut johtajat alkoivat pohtia mahdollisuuksia kasvokkaisiin tapaamisiin ja erityisesti leirien järjestämiseen.  

– Totesimme, että toiminnan on jatkuttava. Ukrainassa leirien järjestäminen ei ikävä kyllä ole mahdollista, sillä raketti-iskujen uhka on kaikkialla, ilmahälytyksiä tulee jatkuvasti. Pyysimme apua muilta Euroopan maiden partiojärjestöiltä ja leirejä on nyt kesän aikana tehty muun muassa Puolaan, Slovakiaan, Italiaan ja Itävaltaan. Ja tietysti tänne Suomeen, Kyyak hymyilee. 

Ukrainalaisten leirin leirinjohtaja Nataliya Kyyak
Kavalahdessa järjestyn leirin johtaja Nataliya Kyyak.

Monipuolista ohjelmaa partioystävien kanssa

Kavalahden leirin ohjelmaan kuului muun muassa partiotaitoja, nukketeatteria, erilaisia pelejä, melontaa ja iltanuotioita. Retkillä ryhmä kävi muun muassa uimalassa, Linnanmäellä ja Helsingissä osallistumassa Ukrainan kansallispäivän juhlaan. 

Leirille osallistuneet lapset kiittelivät erityisesti leiripaikkaa, ruokaa ja omaa porukkaa.  

–  Ruoka on ollut hyvää ja kokkimme Kore on ihan mahtava, yksi lapsista kertoo innoissaan. 

Kyaakin mukaan kaksi viikkoa Suomessa ovat olleet todella tärkeä asia. Lapset ovat kokeneet Ukrainassa ihan valtavaa huolta ja osa lapsista on kokenut sodan hyvin läheltäkin.  

–  Saamme olla täällä normaalisti ja turvallisin mielin – ei tarvitse kuulla uutisia ja ilmahälytyksiä, vaikka meidän johtajien puhelimet niitä piippaavatkin. Elämä jatkuu ja erilaisten partiotaitojen oppiminen on entistäkin tärkeämpää. Mieti mikä vaikutus tällä voi olla! Tämä hyvä muisto jää lapsille ikiajoiksi ja tiedä vaikka joku heistä olisi tulevaisuudessa Ukrainan presidentti, Kyyak pohtii.  

Kyaak on iloinen Suomessa vietetyistä leiriviikoista.  

– Kiitos! Olemme valtavan kiitollisia tästä mahdollisuudesta. Ja samalla on pakko ikäväkseni todeta, että sota jatkuu ja tarvitsemme varmasti apua jatkossakin, Kyyak summaa. 

Iso kiitos Helsingin Partiopoikain kannatusyhdistykselle, Turun Metsänkävijöille ja Pääkaupunkiseudun Partiosäätiölle, jotka ovat tukeneet Suomen Partiolaisia näiden leirien järjestämisessä. Kiitos myös Scandinavian Outdoorille varustelahjoituksesta. Sekä tietysti Jouni ”Kore” Korhoselle, joka hoiti Kavalahden leirin muonituksen mahtavalla tavalla.