Partion tulee kasvattaa aloitteellisia yhteiskunnan jäseniä, kirjoittaa partion yhteiskuntasuhdevastaava Ilmi Salminen.

Osallistuin reilu viikko sitten sadan partiolaisen kanssa huivit kaulassa ilmastomarssille. Marssi päättyi eduskuntatalolle, jonka edustalla moni tiedusteli kiinnostuneena, mitä partio aikoo tehdä seuraavaksi ilmastoasioiden eteen.

Kerroin kysyjille partion metsäohjelman aktiviteeteista sekä metsiin ja ilmastonmuutokseen liittyvästä materiaalista. Koin kuitenkin pientä riittämättömyyden tunnetta: voimme tietysti olla tietoisia ilmastoasioista ja tarkastella omia kulutustottumuksiamme, mutta se on vain hyvä alku. Lisäksi ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii myös suuria päästövähennyksiä ja hiilinielujen kasvattamista. Ne taas voidaan toteuttaa poliittisilla päätöksillä.

Politiikka on erityisen paljon esillä nyt, kun Suomessa järjestetään politiikkaviikko. Sen aikana oppilaitoksissa tutustutaan poliittiseen päätöksentekoon sekä ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin.

Kasvatusjärjestönä myös partion on oltava kannustamassa 65 000 jäsentämme vaikuttamaan. Miksi? Kolmestakin syystä.

1. Paremman maailman rakentaminen tapahtuu politiikan kautta

Partiolaisten missiona on, että jokainen rakentaa parempaa maailmaa. Partion peruskirja taas kertoo, että partio kasvattaa aloitteellisia yhteiskunnan jäseniä. Mitä muuta se voisi tarkoittaa, kuin vaikuttamista yhteiskunnallisiin asioihin – siis politiikkaa? Metsäretket ovat parhautta, mutta vaikuttaaksemme maailmaan tulee meidän olla aktiivisia myös oman kolon seinien ja metsän ulkopuolella.

2.  Joku ne päätökset kuitenkin tekee

Olen joskus törmännyt partiossa ajatteluun, että annetaan me päätöksentekijöiden hoitaa tehtävänsä ja pysytään itse poissa politiikasta. Silloin vastaan, että jossain on joku, joka kuitenkin käyttää valtaa ja tekee ne päätökset. Eikö olisi kivaa, että juuri partiolaiset tekisivät ne? Olen tietysti jäävi sanomaan, mutta mielestäni osaavilla ja aloitteellisilla partiolaisilla on aivan erityisesti annettavaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

3. Nuoret haluavat oppia yhteiskunnallisen vaikuttamisen taitoja

Vuonna 2017 teetetyn Nuorisobarometrin mukaan nuoret kokevat yhteiskunnallinen vaikuttamisen taidot aiempaa tärkeämmiksi elämässä pärjäämisen kannalta. Näitä taitoja saadaan samaisen tutkimuksen mukaan ensisijaisesti formaalin koulutuksen ulkopuolella – siis vaikka juuri partiossa.

Partio on ja pysyy puoluepoliittisesti sitoutumattomana järjestönä. Mutta jos emme kannusta muita partiolaisia toimimaan politiikassa tai vaikuta siihen itse, epäonnistumme surkeasti tavoitteessamme paremmasta maailmasta.

Politiikkaviikon kunniaksi julkaisemme partion Instagram-tilillä kuuden politiikassa vaikuttavan partiolaisen tarinan. On kiinnostavaa huomata, että monen kaupunginvaltuutetun tai ministerin tarina on saanut alkunsa juuri partioharrastuksessa.

Ehkäpä partiotaustaisten vaikuttajien tarinat innostavat myös sinua seuraamaan politiikkaa ja vaikuttamaan yhteisiin asioihin – mikä tahansa oma tapasi onkaan.

Politiikkaviikon järjestää nuorisoalan kattojärjestö Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, jonka jäsen myös Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on.