Helsinkiläinen lippukunta Vuoren Valppaat järjesti leirimuonituksen omalla Gisnep-kesäleirillään vuonna 2021 hieman aiemmasta poiketen. Leirillä haluttiin kokeilla kaikkien erityisruokavalioiden yhdistämistä ja huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa.

Yleensä leirille lähtiessä osallistujilta kysytään erityisruokavaliot ja tämän jälkeen tehdään tarvittava määrä erillisiä erityisruokia, jotta jokaiselle löytyy sopivaa syötävää. Vuoren Valppaiden Gisnep-kesäleirillä tehtiin joka aterialle vain yksi yhteinen ruoka, jossa huomioitiin kaikkien leiriläisten erityisruokavaliot. Kun kaikki syövät samasta padasta, leirikeittiössä tehtävän työn määrä vähenee ja leiriläisten yhdenvertaisuus paranee.

Jokaisen leirin osallistujakunta ja tätä myötä erityisruokavaliot ovat erilaisia, mutta Gisnepillä kaikki ruoat olivat lihattomia, gluteenittomia ja laktoosittomia. Lisäksi osan leiriajasta vältettiin myös seuraavia ruoka-aineita: pähkinät, sienet, osa hedelmistä ja juureksista sekä tietyt E-koodit.

Helppoa ja edullista

Gisnepin leiriruokien (aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala) kokonaiskustannukset olivat 2203,20 euroa. Osallistujien leirivuorokausia kertyi noin 420, joten päiväkohtainen ruokakulu osallistujaa kohtaan oli 5.25 euroa. Ruoat tilattiin leiripaikka Evolle kahdessa erässä Prismasta kotiinkuljetuksella. Tämä maksoi 16 euroa per kuljetus eli huomaamattoman osan koko muonituksen budjetista (n. 1.4 %).

Muonituksen suunnittelu sekä kauppatilauksen tekeminen eivät vaatineet tavallista suurempaa työtä. Erityisruokavaliot huomioon ottaessa pitää leirille suunnitella joka tapauksessa kaikille soveltuvat ruoka-ainekset, ja Gisnepillä ne päätettiin tarjota kaikille osallistujille yhdessä paketissa. 

Leirinaikainen muonitus tuntui tavallista yksinkertaisemmalta, kun koko muonituksen huomion sai kiinnitettyä yhteen ruokaan, eikä useaan erityisruokaan. Ruoan annostelua helpotti, kun erityisruokavalioita noudattavien leiriläisten ei tarvinnut kysellä ruoka-aineiden sopivuudesta itselleen, eikä keittiöhenkilökunnan tarvinnut pitää huolta nuorimpien osallistujien erityisruokavalioista. Kuitenkin on tärkeää huomioida, että jos leirin muut johtajat tuovat omilla kauppareissuillaan ruokaa leiriin, eivät nämä ruoat saa sekoittua leirimuonituksen varastoihin huomaamatta.

Ruokahävikki hyötykäyttöön

Leirillä säästettiin ylijäämäruokaa kylmäsäilytystiloihin, mikä säästi erityisesti loppuleiristä muonituskustannuksissa. Myös alkuleirin aikana ylijäämäruoan avulla varmistettiin, että jokainen osallistuja löytää aina itselleen mieluista syötävää: nälkäinen leiriläinen sai tulla valitsemaan ylijäämäruoasta, mitä halusi syödä, ja lämmittää ruoan itselleen. Ylijäämäruoan menekki oli leirin aikana pientä, poislukien purkuleirin ruokailu, joka järjestettiin pääosin ylijäämäruoan voimin.

Vuoren Valppaat suosittelevat vastaavaa muonitusta myös muille lippukuntaleireille sekä -retkille! Suurtapahtumien kohdalla jokaisen erityisruokavalion huomioon ottaminen voi olla haastavaa yhteisissä ruoissa. Tällöinkin erilaisten erityisruokavalioruokien määrää voi vähentää ottamalla tavallisimmat erityisruokavaliot huomioon jo pääruokalistaa suunnitellessa: ruokahävikkiä on helpompi minimoida ja näin varmistaa ekologisemman leirin.

Lue lisää partion kestävän kehityksen tavoitteista!