Adventtikalenterin kuva herää henkiin Iina Kansosen kirjoittamassa joulutarinassa

Tänä vuonna partiolaisten adventtikalenterin tarina avautuu Iina Kansosen joulutarinassa Olli, Mimosa ja kadonnut joulurauha. Tarina julkaistaan neljässä osassa, ja uusi osa julkaistaan aina adventtisunnuntaisin.

 

Iina Kansonen. Kuva: Amanda Aho
Joulutarinan kirjoittaja Iina Kansonen. Kuva: Amanda Aho

Joulukalenteri on ollut Iinalle aina tärkeä osa joulunodotusta, ja erityisesti kuvakalenterit ovat hänelle mieluisia. Jo lapsena Iina kehitteli mielessään tarinoita kuvakalenterin luukuista paljastuvista kuvista.  

”Olikin tosi hauskaa päästä nyt kirjoittamaan ihan oikea joulusatu joulukalenterin kuvaan liittyen. Halusin satuun jonkin arkitodellisuuden rajoja venyttävän elementin. Eläimet eivät tosielämässä puhu, mutta tässä sadussa ne puhuvat. Tosin jää lukijan pääteltäväksi, mikä kaikki tarinassa on lasten mielikuvitusta ja mikä todella tapahtunutta.”, Iina kertoo. 

Lähtökohtina tarinan ideointiin Iina kertoo olleen partioon liittyvät ja hänelle itselleen tärkeät teemat, kuten muiden auttaminen, yhdessä tekeminen, toimiminen yhteisen hyvän eteen ja luonnon kunnioittaminen. Inspiraationa hänelle tarinan kirjoittamisessa toimi viisivuotias siskontyttö, jolta ei lopu jutut kesken.  

”Hän on minulle kovin rakas ja vietämme paljon aikaa yhdessä. Hän oli mielessäni satua kirjoittaessani”. 

 

Joulusta pitää nauttia itselle tärkeällä tavalla 

Iinan tausta on luovassa kirjoittamisessa, ja hän kokikin erittäin mieluisaksi kirjoittaa satua pitkästä aikaa. “Kirjoittaminen on prosessimaista työtä ja vaatii paljon kärsivällisyyttä, mutta jokainen muokkauskierros parantaa lopputulosta”, hän pohtii. 

Iinan mielestä haastavin vaihe joulusadun kirjoittamisessa oli juonitiivistelmän tekeminen. Sen valmistuttua sadun suuret linjat olivat selvät, ja hän pääsi nauttimaan itse kirjoitusvaiheesta. 

Iina viettää itse joulut perheen parissa. Vanhempien luokse kokoontuvat sisarukset perheineen, ja tärkeintä joulussa on kiireettömyys. ”Jouluna kannattaa ottaa aikaa läheisille ja myös itselle. Joskus on hyvä pysähtyä pohtimaan maailmaa ja itselle merkityksellisiä asioita. Ennen kaikkea kehotan kaikkia kuitenkin nauttimaan joulusta omalla tavallaan – siihen ei ole oikeita tai vääriä tapoja.”, Iina muistuttaa. 

Iina Kansosen kirjoittama joulutarinan pääsee lukemaan ja kuuntelemaan osoitteessa partio.fi/joulutarina. Tarinan lukee näyttelijä Paavo Kerosuo. Tarinan osat julkaistaan aina adventtisunnuntaisin 29.11., 6.12, 13.12. Ja 20.12.  

 

Adventtikalenterin voi ostaa partiolaisilta kautta maan
tai verkkokaupasta osoitteesta adventtikalenteri.fi.

Osta adventtikalenteri verkkokaupasta