Harrastamiseen ja nuorten hyvinvointiin on panostettava vaalikaudella 2023-2027!

Harrastaminen ja mielekäs vapaa-ajan tekeminen ovat suuressa roolissa nuorten hyvinvointia. Syksyllä alkanutta jengejä ja nuorten pahoinvointia koskevaa keskustelua seurattuaan Suomen Partiolaiset ja Partioparlamentaarikot saivat syksyn nokipannukahveilla idean nostaa keskusteluun myös harrastusten ja mielekkään vapaa-ajan tekemisen rooli osana nuorten hyvinvoinnin edistämistä.

Keskustelu harrastamisen tulevaisuudesta ja harrastamisen edistämisestä tulevalla vaalikaudella järjestettiin ystävänpäivänä 14.2. keskustakirjasto Oodissa Helsingissä. Keskustelu kokosi lähes 30 nuorisoalan toimijaa, harrastusjärjestön edustajaa ja poliitikkoa. Ohjelmassa kuultiin Partioparlamentaarikkojen puheenjohtajan Mari-Leena Talvitien (kok) tervehdyspuheenvuoro sekä nuorten partiolaisten ja vaikuttajien, Filip Godlewskin ja Anniina Nurron puheenvuorot. Nuoret puhuivat harrastuksien merkityksestä itselleen ja kannustivat päättäjiä madaltamaan harrastamisen kynnyksiä sekä panostamaan nuorten mielenterveyteen.

Partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie puhumassa yleisön edessä.Mari-Leena seisoo kahden kankaan edessä, joille on heijastettu keskustelun aihe. Mari-Leenalla on partiohuivi.
Partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok) toivotti osallistujat tervetulleiksi.

Keskustelu jatkui talous- ja sosiaalihistorian dosentti (Helsingin yliopisto) Mikko Salasuon puheenvuorolla harrastamisen suunnista 2020-luvulla. Salasuo puhui harrastamisen kehityksestä, harrastamisen Suomen mallin luomisesta sekä harrastamisen roolista kasvatuksessa. Salasuon mukaan valtion tulee jatkaa harrastamisen kehittämistä juuri lasten ja nuorten lähtökohdista, ei instituutioiden tai talouden, jotta harrastaminen vastaa tämän ajan lasten ja nuorten tarpeisiin.

Tilaisuuden lopuksi järjestettiin paneelikeskustelu, johon osallistuivat kansanedustajat Sandra Bergqvist (rkp), Anne Kalmari (kesk) ja Pia Lohikoski (vas) sekä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin vaikuttamistyön päällikkö Katja Asikainen ja Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja Eero Kivistö. Paneelissa keskusteltiin harrastamisen Suomen mallin kehittämisestä, harrastamismahdollisuuksien parantamisesta eri vähemmistöihin kuuluville nuorille, harrastamisen taloudellisten esteiden helpottamisesta esim. harrastussetelillä sekä harrastamisen tilojen ja paikkojen takaamisesta kaupunkien kasvaessa ja kehittyessä. Yleisö haastoi panelisteja mm. harrastamisen ja nuorten toiminnan rahoituksen riittävyydestä ja oikeasta kohdistamisestä sekä harrastamisesta saadun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta.

Keskusteluun osallistuneet kansanedustajat yhteiskuvassa partion roll-upin edessä. Vasemmalta oikealle: Pia Lohikoski, Anne Kalmari, Inka Hopsu (partiohuivi) ja Sandra Bergqvist.
Paneeliin osallistuivat kansanedustajat Pia Lohikoski (vas), Anne Kalmari (kesk) ja Sandra Bergqvist. Kuvassa keskellä mukana myös Partioparlamentaarikkojen varapuheenjohtaja Inka Hopsu (vihr).

Seuraavalle vaalikaudelle päättäjiä kannustettiinkin tarkastelemaan nuorten vapaa-aikaa on kokonaisuutena sekä kehittämään työkaluja, joilla harrastamiseen kannustetaan. Jälkimmäisiin kuuluvat keinot helpottaa harrastamisen aloittamista sekä työkalut, joiden avulla voi hyödyntää harrastuksissa kerättyä osaamista opinnoissa ja työelämässä. Tilaisuuden päätössanoissa partioparlamentaarikkojen varapuheenjohtaja Inka Hopsu (vihr) korosti harrastusten roolia nuorten syrjäytymisen torjunnassa.

Kiitos kaikille osallistujille hyvästä keskustelusta!

Partiolaisten eduskuntavaalitavoitteisiin ja partiotaustaisiin eduskuntavaaliehdokkaisiin voit tutustua osoitteessa partioehdokkaat.fi!