Jori Torkkila ja Iiris Somervuori ovat vuoden Toimivat partiojohtajat

Vuoden 2022 Toimiva partiojohtaja -apurahat on myönnetty Iiris Somervuorelle Kirkkonummen Metsänkävijöistä ja Jori Torkkilalle Turun Metsänkävijöistä. Apurahat jakaa Partiosäätiö.

Jori Torkkila ja Iiris Somervuori vastaanottivat apurahat Partiosäätiön hallintoneuvoston kokouksessa tiistaina 26.4.2022. Molemmat apurahasaajat ovat tunnettuja, arvostettuja ja monessa mukana partiossa.

Toimivat partiojohtajat Iiris Somervuori ja Jori Torkkila
Vuoden 2022 Toimiva partiojohtaja apurahan saivat Iiris Somervuori ja Jori Torkkila.

Jori Torkkila: Parasta on, kun sytyttää innostuksen

Kuvassa Jori Torkkila
Lippukunnanjohtajana Jori on onnistunut kolmessa haasteessa: kasvattamaan jäsenmäärää, rekrytoimaan vapaaehtoisia sekä innostamaan nuoria.

Lapsesta asti partiossa kasvaneella Jori Torkkilalla (26) on kokemus monista vastuutehtävistä lippukunnassaan sekä partiojohtajakouluttajana. Opiskelujen ja vaativien johtaja- ja kouluttajapestien ohessa hän on pysynyt partion ”ydintehtävässä” lasten ja nuorten ryhmänjohtajana. Lasten ja nuorten kasvun Torkkila kertookin olevan yksi motivoivimmista asioista partiojohtamisessa:

”On hienoa, kun näkee pienten sudenpentujen kasvavan isommiksi partiolaisiksi ja innostuvan ottamaan vastuuta, kokeilemaan omia siipiään partiojohtamisessa. Siinä näkee konkreettisesti oman työn kantaneen hedelmää.”

Turun Metsänkävijöiden lippukunnanjohtajana toimiessaan Torkkila on onnistunut kolmessa haasteellisessa osa-alueessa: kasvattamaan lippukunnan jäsenmäärää, rekrytoimaan uusia vapaaehtoisia sekä innostamaan nuoria vastuullisiin tehtäviin. Torkkila on hyvä kuuntelemaan johdettaviaan herkällä korvalla.

”Olen omasta mielestäni hyvä mukautumaan ryhmän taitotasoon, tekemään ohjelmasta juuri kohderyhmälle sopivaa. Yritän saada kaikki innostumaan asiasta niin, että heille syttyy itselleen into viedä oma osuutensa parhaalla tavalla maaliin”, kertoo Torkkila.

Torkkila kertoo, että kokee kaiken partiolle annetun ajan ja vaivannäön sen arvoiseksi. Suunnitelmissa näkyy uusi aluevaltaus: maailmanjamboree vie partiolaiset Etelä-Koreaan kesällä 2023 ja Torkkila on äskettäin aloittanut isossa pestissä jamboreen leirilääkärinä.

”Haaveilen myös aloittavani Ko-Gin muutaman vuoden sisällä. Uskoisin sen edistävän oman johtajuuden kehitystä”, kertoo Torkkila. Ko-Gi on partiojohtajien jatkokokoulutus, johon liittyy projektimuotoinen kehittämishanke.

Iiris Somervuori: Haluan rakentaa parempaa maailmaa

Kuvassa Iiris Somervuori
Iiriksen lukuisten vapaaehtoistehtävien teemoina nousevat esiin nuorten osallisuus, kestävä kehitys ja kansainvälinen yhteistyö.

Iiris Somervuori (28) on toiminut partiossa aktiivisesti 13-vuotiaasta asti. Partiojohtajan lukuisten vapaaehtoistehtävien joukosta teemoina esiin nousevat nuorten osallisuus, kestävä kehitys ja kansainvälinen yhteistyö.

Somervuori on pyrkinyt vahvistamaan nuorten partio-ohjelman toteutumista 18-22-vuotiaiden vaeltajatoimintaa lippukunnassaan ja partiopiirissään kehittäen.

”Olen esimerkillä johtaja, joka näyttää mitä ollaan tekemässä ja laittaa myös itsensä likoon. En pelkää epäonnistumista, vaan osaan nauraa itselleni. Huumori onkin tärkeä osa johtamistani ja ryhmässä tekemistä, sillä väsyneenäkin jaksaa vielä painaa, jos samalla on hauskaa,” kuvaa Somervuori.

Somervuori on ollut edistämässä kestävää kehitystä partiossa valtakunnallisella tasolla sekä Partiotyttöjen Maailmanliiton Euroopan alueen vastuullisuusryhmässä.

”Haluan käyttää aikani partiossa siihen, että aidosti rakennan parempaa maailmaa,” kertoo Somervuori.

Vapaaehtoistehtävissä innostavat ihmiset, merkityksellisyys ja uuden oppiminen.

”Kaikki ne upeat tyypit, joiden kanssa saan tehdä partiopestejäni, saavat minut koko ajan yltämään parempaan ja tuovat paljon iloa tekemiseen.”

Ystäviä löytyykin jo ympäri maailmaa, sillä Somervuori on tarttunut partion moniin mahdollisuuksiin osallistua kansainvälisiin tapahtumiin. Opiskelijavaihdossa Iso-Britanniassa hän osallistui myös paikalliseen partiotoimintaan.

”Haaveenani on tulevaisuudessa vaikuttaa edelleen kestävyys- ja ilmastoteemojen parissa sekä Suomessa että kansainvälisesti,” Somervuori kertoo.

Seuraava haaste partiopolulla ei ole vielä selvillä.

”Toivottavasti se sisältää paljon uusiin ihmisiin tutustumista ja merkityksellistä tekemistä!”

Toimiva partiojohtaja - apuraha

Partiosäätiö myöntää kerran vuodessa kahdelle nuorelle partiojohtajalle Toimiva partiojohtaja -apurahat. 1000 euron arvoisen apurahan jakamisen tarkoituksena on kohottaa nuorten partiojohtajien tekemän vapaaehtoistyön yleistä arvostusta sekä korostaa toiminnan suurta yhteiskunnallista merkitystä. Palkitut valitaan partiopiirien nimeämien ehdokkaiden joukosta, ja apuraha on tarkoitettu käytettäväksi saajan henkilökohtaiseen partiokoulutukseen kotimaassa tai ulkomailla.  

Yläkuva: Eeva Helle