Partiokesä 2019: Kolme piirileiriä, satoja lippukuntaleirejä ja yli kolmekymmentä partiomatkaa ulkomaille

Kesä 2019 on oikea partioleirikesä. Yhdeksänsataa suomalaista partiolaista lähtee Amerikkaan maailmanjamboreelle ja lähes kahdeksantuhatta partiolaista leireilee piirileireillä Hämeenlinnassa, Nurmeksessa ja Kemijärvellä. Lisäksi tehdään yli kolmekymmentä partiomatkaa ulkomaille ja satoja lippukuntaleirejä. Toivomme auringonpaistetta, vähän hyttysiä ja paljon iloista leirifiilistä kaikille! 

Maailman suurimmalle partioleirille yhdeksänsataa suomalaista

Ensi kesänä 46 000 partiolaista kaikkialta maailmasta kokoontuu Pohjois-Amerikan Länsi-Virginiaan historian suurimmalle partioleirille, 24:lle World Scout Jamboreelle. Suomalaiset osallistuvat leirille yli 900 partiolaisen voimin. Kuten monilla aiemmillakin leireillä, suomalaiset tuovat mukanaan neljä saunaa ja tarjoavat leirisaunaelämyksiä niin monille kansainvälisille vieraille kuin vain mahdollista. Jokaisen jamboreen jälkeen suomalainen sauna on saanut uusia faneja ympäri maailmaa.

Lippukunnat toteuttavat lukuisia omia partiomatkojaan ulkomaille. Putaan Vilkkaat Haukiputaalta tekevät matkan partion juurille Englantiin, Brownsean saarelle 10.-18.6. Sama kohde on Harjavallan Pirkoilla heinäkuussa. Brittein saarten lisäksi suosittu vaelluskohde on Norja, jonne suuntaavat ainakin Hämeenlinnan Metsänkävijät, Otavaeltajat, Jurvan Saloveikot, Kyrkslätt Scouter, Viikin Vesikot ja Pohjanmaan Partiolaiset. Kanderstegin partiokeskuksessa Sveitsissä käyvät muun muassa Järvenpään Scoutit sekä Lakeuden Vartijat.

Piirileirit tarjoavat leirielämyksen 8000:lle Suomessa

Partiolaisia uimassa pelastuslauttaan pelastusliivit päällä
Leirit ovat partiota parhaillaan – kavereita, uuden oppimista ja tunnetta siitä, että kuuluu maailmanlaajuiseen, iloiseen porukkaan. Kuva: Aapo Rainio

Piirileirit ovat loistavia tilaisuuksia saada uusia partiokavereita muista lähialueen lippukunnista. Piirileireillä koetaan elämyksiä, joita lippukunnan ei ole helppo tarjota pienillä leireillään. Yhteisohjelmat tempaavat koko leirin mukaansa ja luovat partion yhteishenkeä. Partiolaulut raikuvat ja huivit heiluvat tänä kesänä Hämeenlinnassa, Nurmeksessa ja Kemijärvellä.

Lähes 5000 hämäläistä leireilee Ilveksen tassunjäljissä Evolla

Ilves19 on hämäläisten partiolaisten piirileiri Evon leirialueella Hämeenlinnassa 24.7.-1.8.2019. Sudenpentujen eli 7-9-vuotiaiden partiolaisten leiriä vietetään 24.-27.7.2019. Ilvekselle on ilmoittautunut lähes 5000 partiolaista. Leirin teemana on tulevaisuus ja leirin ohjelmissa tutustutaan tulevaisuuden maailmaan ja kehitetään tulevaisuudessa tarvittavia taitoja. Jokainen leiriläinen pääsee leirin aikana pohtimaan tulevaisuutta ja sitä, miten me voimme tehdä maailmasta paremman.

− Pureudumme teemaan kullekin ikäkaudella sopivalla tavalla muun muassa globaaliuden ja teknologian näkökulmasta. Olemme lisänneet ohjelmien toiminnallisuutta teknologiaa hyödyntämällä, mutta korostamme samalla vahvasti ryhmätyöskentelyä ja yhteistyötä, jotka myös ovat tärkeitä tulevaisuuden taitoja. Haluamme antaa myös lippukunnille esimerkkejä ja vinkkejä ikäkausitapahtumien järjestämiseen, kertoo leirinjohtaja Jaakko Honkala.

Ilveksen leirinjohtajina toimivat Jaakko Honkala (Lähteen Vartijat) ja Leena Kauppinen (Kyynärön Kiertäjät).

Lapissa järjestetään maailman pohjoisin partioleiri Kajahus

Lapin Partiolalaisten leiri Kajahus kerää lähes 800 osallistujaa 22.–28.7.2019 Kemijärven Sarriojärvelle. Sudenpennut ovat mukana leirillä 22.–25. heinäkuuta. Leirille osallistuu lähes 800 henkilöä ja leiri on Lapin piirin historian suurin: se on kooltaan huikean suuri verrattuna Lapin reilun tuhannen partiolaisen määrään. Leirille osallistuu partiolaisia ympäri Suomea sekä ulkomailta Saksasta, Norjasta, Ruotsista, Tansaniasta ja Ugandasta. Kajahus saa myös arvovieraita, sillä Rovaniemen virallinen joulupukki vierailee leirillä.

Anna Niilon kainalossa iloisina
Lapin piirileirin Kajahuksen leirinjohtajina toimivat Anna Enbuske (Napapiirin Tytöt, Lauttasaaren Luotsitytöt) ja Niilo Karjalainen (Keminmaan Kivekkäät). Kuva: Aapo Rainio

Kajahuksen ohjelma koostuu ohjelmakairoista, jotka ovat Havinakaira (aikateema), Outakaira (luontoteema), Kuaskaira (globaalikasvatus) ja Loiskahuskaira (vesiohjelma). Leiriläiset ovat suorittaneet ohjelmaan liittyviä tehtäviä jo kevään aikana, esimerkiksi kasvattaneet kajahuskasvin tai rakentaneet katapultin ja postanneet sen toiminnasta otetun videon Instagramiin. Lapin luonto tulee tarjoamaan ainutlaatuisen elämyksen leirille osallistujille.

− Otamme leiriltä myös videoyhteyden Amerikan Jamboreelle eli maailman pohjoisin partioleiri keskustelee maailman suurimman partioleirin kanssa. Siitä tulee varmasti huikea elämys! Hehkuttaa leirinjohtaja Anna Enbuske.

Järvi-Suomi ryskää, kun 2300 leiriläistä kokoontuu Nurmekseen

Järvi-Suomen Partiolaisten piirileiri Ryske’19 järjestetään 24.–31.7.2019 Nurmeksessa. Nuorimmat partiolaiset eli sudenpennut ja seikkailijat (7-12 –vuotiaat) leireilevät Ryskeellä 27.–31.7.2019. Leirille osallistuu yli 2300 leiriläistä, joista osa tulee ulkomailta. Mukana on myös partiolaisten kavereita.

Ryskeen leiriohjelma koostuu kolmesta ohjelmalaaksosta: kädentaitolaaksosta, vesilaaksosta ja yhteiskuntalaaksosta. Leiriläiset pääsevät myös patikoimaan Nurmeksen luonnossa. Sellaisia ohjelmia, joissa voi piipahtaa itselleen parhaiten sopivana aikana ovat mm. riippumattometsä, pelivuokraamo, sumopaini ja seinäkiipeily. Ryskeellä on oma radioasema, josta voi sähköttää vaikka oman nimensä tai jopa pitää puheyhteyttä Suomen sisällä tai jopa ulkomaille asti!

Ryskeen leirinjohtaja Anni hymyilee Ryske-kyltti kädessä
Ryske’19 leiriä johtaa Anni Miettinen. Kuva: Noora Rautio

Ryskellä ilmestyy leirilehti ja sillä on partiohuumorilla höystetty nimi: Rysähdys. Hauskaa leirinimistöä on myös paikallislippukuntien leiriyhteyshenkilöillä, joita kutsutaan ryskääjiksi.

− Samoajaikäiset eli 15-17 –vuotiaat toimivat osan leiristä pestissä, jolloin samoaja pääsee harjoittelemaan johtamis- ja vastuunkantotaitoja, summaa leirinjohtaja Anni Miettinen.

Ryskeen leirinjohtajina toimivat Anni Miettinen (Kallan Tytöt) ja Juha Hämäläinen (Kinahmin Kiipijät).

Partiokesän tapahtumia voi seurata Instagramissa aihetunnisteilla #partiokesä #partioscout

Pojat makaavat maitokärryissä