Miten lippukunnat voivat auttaa Ukrainan kriisissä?

Ukrainan kriisi koskettaa meitä kaikkia ja lippukunnissa on valtava halu auttaa. Kriisin vaikutukset ovat pitkäkestoiset ja tärkeintä mitä partiossa voidaan tehdä, on tarjota Suomeen tulleille lapsille, nuorille ja aikuisille partiotoimintaa. Lippukunta voi ehdottomasti tarjoutua myös auttamaan paikallisten toimijoiden kautta, mutta tärkeintä on mahdollistaa ukrainalaisten mukaan pääseminen toimintaan, jota jo järjestämme.

  • Onko ryhmissänne tilaa myös pakolaislasten tulla mukaan? Ilmoittakaa partiotoiminnan mahdollisuudesta esimerkiksi paikallisen SPR:n eli Suomen Punaisen Ristin tai teitä lähimmän vastaanottokeskuksen kautta.
  • Suomen Partiolaisten hallitus on päättänyt myöntää automaattisesti jäsenmaksuvapautuksen kaikille pakolaisille. Anomuksen voi Kuksassa tehdä kuka tahansa lippukunnan johtokolmikosta. Lisätietoa ja linkki lomakkeeseen, jolla haetaan jäsenmaksuvapautusta.  Hallituksen päätös koskee vuoden 2022 ja 2023 jäsenmaksuja.
  • Lippukuntanne toimintaan mukaan tulevien pakolaisten osallistumista voitte auttaa tarjoamalla heille partioon liittyvää tietoa heidän omalla kielellään. Mikäli sinulla on mielessä jotain yleistä, kaikkia hyödyttävää käännettävää, ole yhteydessä Petra Valkoseen (petra.valkonen@partio.fi). Lippukuntakohtaisia kielikäännöksiä voi tilata suoraan käännöstoimisto Apropos Linguasta. Ohjeet ja aiemmat käännökset Partiota selkeästi ja eri kielillä -sivulla.
  • 12-17-vuotiaita nuoria voi kannustaa hakemaan Kajolla järjestettävälle partioon tutustujien leirille. Kahden yön ja kolmen päivän pituinen leiri on osallistujille ilmainen. Lisätietoa tutustujaleiristä ja linkki hakulomakkeeseen.
  • Partion maailmanjärjestö WOSM:ilta on ilmestynyt materiaali ”How to talk to children about war”, jota myös ryhmänjohtajat Suomessa voivat hyödyntää. Materiaali englanniksi WOSM:in sivuilla.

Partio voi auttaa kriisissä pitkäjänteisesti tarjoamalla ihmisille mielekästä vapaa-ajantoimintaa ja saattamalla lapsia, nuoria ja aikuisia yhteen.

Katso myös Suomen Punaisen Ristin sivuille koottu lista erilaisista tavoista auttaa kriisisssä.