Monica Åhman ja Rasmus Lindberg ovat vuoden Toimivat partiojohtajat

Vuoden 2024 Toimiva partiojohtaja -apurahat on myönnetty Monica Åhmanille ja Rasmus Lindbergille. Partiosta on muodostunut heille molemmille tärkeä yhteisö, jossa voi tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten hyväksi. Apurahat jakaa Partiosäätiö.

Kehittämisluonteinen Monica Åhman saa muutkin kukoistamaan

Kouvolalainen Monica Åhman on pitkän linjan partiojohtaja, joka aloitti partion ekaluokkalaisena alun perin äitinsä patistuksesta. Harrastus imaisi hänet kuitenkin täysillä mukaansa, sillä Monica on ollut mukana kotilippukuntansa Myllykosken Koskikarojen toiminnassa jo yli 20 vuotta.

Useiden pestiensä kautta Monica on osoittanut olevansa aktiivinen partiojohtaja niin omassa lippukunnassaan kuin Kymenlaakson Partiopiirissä. Tällä hetkellä hänellä on työn alla lippukuntansa siirtymäperinteiden luominen ja vuonna 2027 edessä siintävä Puolan maailmanjamboreeprojekti. Lisäksi Monica on toiminut jo hyvän tovin partiopiirin valmentajapestissä auttaen piirin lippukuntia kehittämään toimintaansa.

Monica tunnetaan eteenpäin katsovana partiojohtajana, jonka toiminnassa näkyvät vastuuntuntoisuus, muiden huomioon ottaminen ja innokas asenne, joka saa muutkin kukoistamaan. Hän haluaa kehittää osaamistaan jatkuvasti niin partiossa kuin sen ulkopuolella – ja vie saamiaan oppeja eteenpäin partion sisällä.

”Partiossa pääsee kehittämään itseään monella eri osa-alueella. Merkityksellisimmät opit liittyvät ryhmätaitojen, johtajuuden ja oman itsensä kehittämiseen. Partiossa on mahtavaa, että pääsee kokeilemaan itselle uusia juttuja turvallisessa ympäristössä”, Monica kertoo.

Toimiva partiojohtaja 2024 Monica Åhman.
Vuoden 2024 Toimivalle partiojohtajalle Monica Åhmanille johtamisen teemat ovat partion lisäksi tuttuja myös työelämästä, sillä hän työskentelee suunnittelijana Utin jääkärirykmentissä. Kuva: Susanna Ronkainen

Vastuuntuntoinen Rasmus Lindberg pyrkii kohti parempaa maailmaa

Tamperelainen Rasmus Lindberg on partiojohtaja, joka toimii tällä hetkellä lippukunnanjohtajan apulaisena, turva-aikuisena ja sudenpentujohtajana Tampereen Eräpojissa. Ensikosketuksen partioon Rasmus sai jo muutaman vuoden ikäisenä, kun hän osallistui partioleirille yhdessä vanhempiensa kanssa. Viikkotoimintaan hän on osallistunut seitsemänvuotiaasta asti eli heti, kun se oli mahdollista.

”Sudenpentuvuosista alkaen olen aina viihtynyt oman ryhmäni kanssa. Olen oppinut suurimman osan yleisistä elämäni perusperiaatteista partion kautta ja partioystävieni seurassa”, Rasmus kiteyttää.

Rasmus on ottanut nousujohteisesti uusia vastuutehtäviä itselleen. Hän on ollut jokseenkin kaikissa lippukunnan keskeisissä pesteissä ja löytänyt vastuita myös lippukuntansa ulkopuolelta: viimeisimpänä hän toimi elokuussa 2023 järjestetyllä Etelä-Korean maailmanjamboreella leirilippukunnanjohtajana partiolaisille, joita hän ei tuntenut entuudestaan. Rasmus ansaitsi heti nuorten luottamuksen ja hänestä kehkeytyi leirilippukuntansa luottohenkilö koko leirin ajaksi.

Muut kuvailevat Rasmusta vastuuntuntoiseksi partiojohtajaksi, joka pyrkii omalla toiminnallaan tekemään maailmasta paremman paikan elää. Johtajana hän ottaa muut huomioon, arvostaa muiden mielipiteitä ja kohtelee toisia yhdenvertaisesti.

Toimiva partiojohtaja 2024 Rasmus Lindberg.
Vuoden 2024 Toimiva partiojohtaja Rasmus Lindberg on aktiivinen partion lisäksi myös yliopistonsa ainejärjestössä Koneenrakentajakillassa, jossa hän toimii yhdenvertaisuusvastaavana. Kuva: Susanna Ronkainen

Parhaat muistot syntyvät yhdessä tekemällä

Sekä Monicaa että Rasmusta ohjaa vahva partioaate. Partiosta on muodostunut kummallekin elämäntapa ja tärkeä yhteisö, jossa voi tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten hyväksi.

”Partio merkitsee minulle lasten ja nuorten opettamista yhteiskunnassa vastuullisiksi henkilöiksi”, Rasmus summaa.

Monicalle partio tarkoittaa ennen kaikkea luonnosta huolehtimista, ystävyyttä yli rajojen, itsensä kehittämistä ihmisenä sekä hyvien kokemusten luomista nuorille ja lapsille.

Parasta partiomuistoa kysyttäessä heidän on vaikea nimetä vain yhtä muistoa. Yksi asia käy kuitenkin hyvin selväksi: kumpikin heistä suosittelee partioharrastusta varauksetta aivan kaikille, sillä partiosta löytyy jokaiselle oma paikkansa.

”Parhaat muistot syntyvät ihmisistä ja yhdessä tekemisestä. Partiossa pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja kokeilemaan uusia juttuja mahtavien tyyppien kanssa”, Monica kannustaa.

Toimivat partiojohtajat 2024 Rasmus Lindberg ja Monica Åhman.
Toimivat partiojohtajat 2024 Rasmus Lindberg ja Monica Åhman. Kuva: Susanna Ronkainen

Toimiva partiojohtaja -apuraha

Partiosäätiö myöntää kerran vuodessa kahdelle nuorelle partiojohtajalle Toimiva partiojohtaja -apurahat. Apurahan suuruus on 1 000 euroa, ja sen jakamisen tarkoituksena on kohottaa nuorten partiojohtajien tekemän vapaaehtoistyön yleistä arvostusta sekä korostaa toiminnan suurta yhteiskunnallista merkitystä. Palkitut valitaan partiopiirien nimeämien ehdokkaiden joukosta, ja apuraha on tarkoitettu käytettäväksi saajan henkilökohtaiseen partiokoulutukseen kotimaassa tai ulkomailla.