Jäsenhankinta Partio-ohjelma Yleinen

Lätynkääntäjissä kaikki ikäkaudet toimivat yhdessä

Turkulaisessa Lätynkääntäjät-meripartiolippukunnassa harrastetaan partiota uudenlaisella tavalla. Lippukunnan eri ikäkaudet kokoontuvat samaan aikaan, jolloin partiota harrastetaan yhdessä eri-ikäisten partiolaisten kanssa. Yhdessä toimiminen on tuonut motivaatiota, iloa ja kasvua lippukunnan toimintaan.

Lätynkääntäjissä aloitettiin kaikkien ikäryhmien yhteiset koloillat muutama vuosi takaperin syksyllä 2020. Idea eri ikäkausien yhteisistä kokoontumisista oli kytenyt lippukunnan johtajistossa siitä saakka, kun he miettivät, miten saisi pidettyä vanhemmat ikäkaudet mukana ja kuinka saisi lisää johtajia partioon.

”Huomasimme, että meillä on ollut aina helpointa saada aikuisia mukaan lippukunnan retkille ja leireille, joissa kaikki ikäkaudet ovat mukana. Eri-ikäisten kanssa yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys ovat lippukuntamme vahvuuksia, ja siitä syntyi vähitellen ajatus laajentaa yhteisiä hetkiä myös jokaviikkoisiin koloiltoihin”, lippukunnanjohtaja Heta Pietarinen kertoo.

Yhteiset kokoontumiset ovat nousseet monella tapaa menestyksekkäiksi: uusi käytäntö on lisännyt johtajiston motivaatiota, auttanut pitämään tarpoja-samoaja-ikäiset mukana toiminnassa sekä tuplannut lippukunnan lapsimäärän. Ikäkausien yhteinen toiminta mahdollistaa sen, että partiossa voi olla mukana itselleen sopivalla tavalla ja rytmillä.

Eri-ikäisiä Lätynkävijät-lippukunnan partiolaisia retkellä.
Kuva: Heta Pietarinen

Yhteiset kokoontumiset ovat nousseet monella tapaa menestyksekkäiksi.

”Meillä on paljon vuoro- ja matkatöissä olevia aikuisia, joille viikoittaiset kokoontumiset eivät sopisi. Ikäkausien yhteiset kokoontumiset tuovatkin joustoa lippukunnan toimintaan. Samalla yhteinen toiminta antaa myös nuorille mahdollisuuden kasvaa hiljalleen johtajuuteen, kun kololle ei tarvitse mennä koskaan yksin.”

Suunnitelmallisuus avaimena yhteisen toiminnan onnistumiselle

Lätynkääntäjien kokoontumisissa on selkeäsävelinen konsepti ja rakenne. Ryhmät kokoontuvat kololle aina tiistaisin. Jokaista koloiltaa vetää kippariksi nimetty aikuinen, joka pitää langat käsissään koontutumisen ajan.

”Suunnitelmallisuus on pakollista, sillä yhteisissä kokoontumisissa on paikalla parhaimmillaan noin 40 lasta ja nuorta. Jos suunnitelmaa ei ole, paketti levahtaa helposti käsiin ja toiminta muuttuu kaoottiseksi”, Heta Pietarinen kertoo.

Kokoontumiset alkavat aina yhteisellä aloituksella ja leikillä, minkä jälkeen kippari kertoo illan ohjelman. Kaikki paikalla olevat ikäkaudet eivät toimi aina koko aikaa yhdessä, vaan osa asioista voidaan tehdä pienemmän porukan kesken. Pienemmissä ryhmissä tehtyjen harjoitusten jälkeen voidaan kokoontua vielä yhteiseen lopetukseen.

Koloillat suunnitellaan paikalla olevien ikäkausien mukaan. Koska Lätynkääntäjät on meripartiolippukunta, osa ikäkausista on purjehduksilla kokoontumisten aikana.

Lätynkääntäjiä vesillä.
Kuva: Heta Pietarinen

Suunnitelmallisuus on pakollista.

Johtajat suunnittelevat koloiltojen aiheet ja aktiviteetit kerran kuukaudessa. Samalla he tarkistavat, että jokaisessa kokoontumisessa mukana on tarpeeksi aikuisia ja jokaiselle illalle löytyy kippari.

”Näin ison lapsiryhmän kanssa toimiessa mukana täytyy olla tarpeeksi aikuisia. On tärkeää tarjota tiloja myös rauhoittumiselle ja vetäytymiselle, sillä paikoin äänitasot saattavat nousta korkeiksi.”

Intoa ja uuden oppimista yhdessä tehden

Yhteiset kokoontumiset ovat hitsanneet jo aiemminkin tiiviin lippukunnan vielä tiukemmin yhteen. Kun tekeminen on ollut toisenlaista kuin aiemmin, on koko lippukuntaan tullut uutta intoa ja yhteisöllisyyttä.

”Meidät tunnetaan yhteisöllisyydestä ja kyläkoulumaisesta meiningistä. Eri-ikäisillä on paljon annettavaa toisilleen: meillä hyödynnetään paljon yhdessä oppimista, jolloin samaa aihetta käsiteltäessä isommat partiolaiset voivat toimia oppaina sudenpennuille. Kun opettaa toiselle, myös oma ymmärrys aiheesta syvenee”, Heta Pietarinen avaa.

Hän suositteleekin ikäkausien yhteisiä kokoontumisia muillekin lippukunnille, jos vain tilat antavat myöten.

”Ikäkausien yhteisten kokoontumisten myötä on tuntunut siltä, että resursseja onkin yhtäkkiä paljon enemmän käytössä. Tämä tuo paljon mukavaa joustoa toimintaan ja olisi hyvin vaikea kuvitella enää palaavansa takaisin aiempaan käytäntöön.”

Lätynkääntäjiä ulkona kolon edustalla.
Kuva: Hilkka Näse