Rasisminvastaiseen viikkoon osallistutaan yhdessä SPR:n ja Marttojen kanssa

Rasisminvastaista viikkoa vietetään 21.-27.3. Partiolaiset osallistuvat viikkoon yhdessä Suomen Punaisen Ristin ja Marttojen kanssa järjestämällä paikallisia tempauksia. Tänä vuonna kampanjan ydinviesti on ”Tunnista, tiedosta, toimi”.

Partiolaiset osallistuvat yhdessä SPR:n ja Marttojen kanssa Rasisminvastaiseen viikkoon 21.-27.3. Paikallisessa yhteistyössä on voimaa ja järjestöjä yhdistää vahva tahto edistää yhdenvertaisuutta.

Rasisminvastaisella viikolla paikallisyhdistykset, -osastot ja partiolippukunnat järjestävät erilaisia tempauksia, osallistuvat koulutuksiin ja tekevät viestintänostoja aiheesta. Viikkoa voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #rasisminvastainenviikko.

Vuoden 2022 kampanjan ydinviesti on ”Tunnista, tiedosta, toimi”. On tärkeää tunnistaa rasismi arjessa ja rakenteissa, tiedostaa omat ennakkoluulot ja oppia lisää, sekä toimia aktiivisesti rasismia vastaan. Kampanjalla halutaan tänä vuonna erityisesti lisätä tietoisuutta nuorten kokemasta rakenteellisesta rasismista, tarjota alustaa nuorten äänille ja tehdä rasisminvastaisia toimintaohjeita tunnetuksi.

”Partiolaisen ihanteena on kunnioittaa toista ihmistä, joten arvopohja tälle yhteiselle kampanjalle löytyy hyvin läheltä. Partiossa on valmistunut viime vuoden lopussa uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja yhdenvertaisuutta edistetään muutenkin laajasti, joten Rasisminvastaiseen viikkoon osallistuminen on hyvin luonnollinen osa tätä kokonaisuutta”, projektipäällikkö Petra Valkonen summaa.

”On jokaisen velvollisuus puuttua vihapuheeseen, rasismiin, syrjintään ja häirintään. Se ei ole helppoa tai miellyttävää, mutta tiedän partiolaisista löytyvän tahtoa ja rohkeutta paremman maailman rakentamiseen”, Valkonen lisää.

Partio on aktiivinen toimija järjestökentällä. Marttojen ja SPR:n kanssa yhteistyötä tehdään varmasti jatkossakin.

Erilaisia tapoja osallistua Rasisminvastaiseen viikkoon on listattu aiempaan artikkeliin.

Rasisminvastaista viikkoa vietetään vuosittain sillä viikolla, jolle YK:n rasisminvastainen päivä 21.3. osuu. (Tänä päivänä, vuonna 1960, poliisi avasi tulen ja tappoi 69 rauhanomaisen mielenosoituksen osanottajaa Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa. Vuonna 1966 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi, ja kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään ponnistuksiaan kaiken rotusyrjinnän poistamiseksi.) Suomen Punainen Risti on jo pitkään koordinoinut valtakunnallista rasisminvastaisen viikon kampanjaa Suomessa.