Partiolaiset ihmisoikeuksien puolella Pridessa

Kesäkuussa vietetään Pride-kuukautta! Osallistuminen Pride-tapahtumiin on tärkeä osoitus siitä, että jokainen on partioon tervetullut ja partio on kaikille turvallinen harrastus.

Partiolaisten osallistuminen Prideen on tärkeä viesti kaikille. Pride-tapahtumissa juhlitaan, kokoonnutaan yhteisönä ja muistutetaan siitä, että yhdenvertaisuuden eteen on vielä työtä tehtävänä. Pride on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma. On tärkeää, että myös me partiossa osallistumme aktiivisesti ja varmistamme jokaiselle turvallisen paikan harrastaa.

Sateenkaariteemojen esiin tuonti on omien jäsenten edunvalvontaa ja partion arvoista kertomista ulospäin. Vaikka kesäkuu tunnetaan kansainvälisenä Pride-kuukautena, Pride-kuukauden viesti kuuluu vuoden jokaiseen päivään. Heinäkuu taas on Disability Pride -kuukausi, jonka aikana juhlistetaan vammaisten ihmisten ihmisarvoa, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

Partiolaisten ohjenuorana on kohdella kaikkia tasa-arvoisesti, puolustaa heikommassa asemassa olevia ja puuttua syrjintään. Moninaisuuden huomioiminen tuo aina lisää tilaa kaikille, ei vain vähemmistöille.

Miten voi osallistua?

  • Helsingin Pride-viikolla Partioasemalla on sateenkaariliputus osoituksena liittolaisuudesta ja tuesta sateenkaareville nuorille.
  • Partiolaiset osallistuvat Helsinki Prideen järjestämällä nyt jo perinteeksi muodostuneen kylttityöpajan Partioasemalla (Töölönkatu 55, Helsinki) torstaina 27.6. kello 18–20 ja osallistumalla kulkueeseen lauantaina 29.6.Kylttityöpajan Facebook-tapahtuma
  • Tämän vuoden Helsinki Priden teema on Rauha ja toivo. Partiolaisille on oma osasto Helsinki Pride 2024 -kulkueessa lauantaina 29.6. Kulkueen tarkemmat tiedot ilmoitetaan heti, kun ne julkaistaan. Kulkue lähtee Senaatintorilta kello 12, mutta kokoonnumme jo kello 11 alkaen. Aiempien vuosien perusteella pääsemme liikkeelle vasta reilusti kahdentoista jälkeen, joten kannattaa varautua odottamiseen. Kulkueesta partiolaisille varatun osaston numero ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa. Osaston edessä kulkee partion rekka. Partiolaisten osastoon ovat tervetulleita kaikki nykyiset ja entiset partiolaiset sekä partiosta kiinnostuneet. Partiolaisten osastoon mahtuu 50 henkilöä, mutta kaikki paikalle saapuvat voivat tietenkin osallistua kulkueeseen. Kulkueen päätteeksi järjestetään piknik Kaivopuistossa. Tervetuloa mukaan!

    Partiolaisten kulkueosallistumisen Facebook-tapahtuma
    Lisätietoa kulkueesta (aikataulu, muodostuminen, turvallisuus ja esteettömyys) ja puistopiknikistä päivitetään pian Helsinki Priden sivuille
  • Pride-tapahtumia järjestetään eri puolella Suomea ympäri vuoden, joten osallistumaan pääsee muulloinkin ja muissa kaupungeissa. Katso Parempi lippukunta -blogista vinkit, jos lippukuntasi haluaa osallistua paikalliseen Pride-tapahtumaan. Tapahtumat on listattu Setan sivuille
  • Myös lippukuntien osaamista halutaan lisätä ja tänä vuonna valmistellaan uutta partiolaisille suunnattua koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Myös näiden ohjeiden avulla pääsette alkuun sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden huomioinnissa lippukunnassanne. Tutustu lippukuntien ohjeisiin

Pinkkipartio ry edistää tasa-arvoista partiotoimintaa

Pinkkipartio on partiossa toimiva yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sukupuolen ilmaisusta.

Pinkkipartio toteuttaa tarkoitustaan partiokasvatuksen keinoin järjestämällä tapaamisia, koulutuksia, yleisötilaisuuksia ja vertaistapahtumia sekä jäsenilleen että yhdistyksen ulkopuolisille henkilöille.

Pinkkipartio ry:n jäseneksi voivat liittyä kaikki yli 15-vuotiaat henkilöt. Voit tukea Pinkkipartion toimintaa jäsenyyden sijaan tai lisäksi myös ostamalla kannatusmerkin tai sateenkaarihuivin Pinkkipartion verkkokaupasta.

Pinkkipartion verkkokauppa

Seuraa Pinkkipartion toimintaa somessa:

Keskustele aiheesta toisia kunnioittavasti

Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja samalla vastuu valita, mitä ja miten sanoo. Sateenkaariviestintä ja Pride-tapahtumat saattavat saada aikaan vilkastakin keskustelua. Kaikessa partion toiminnassa ja tapahtumissa tulee noudattaa turvallisemman tilan periaatteita sekä estää vihapuhetta, syrjintää ja häirintää. Sosiaalinen media ei ole tästä poikkeus vaan samat ohjeet pätevät myös digitaalisessa maailmassa. Partioihanteisiin kuuluu toisten ihmisten kunnioittaminen sekä ystävyyden rakentaminen yli rajojen.

Avoimen vuorovaikutuksen, oppimisen ja kohtaamisen tavoitteet toteutuvat paremmin silloin, kun jokainen tulee kohdatuksi omana itsenään, eikä kenenkään tarvitse pelätä syrjintää tai häirintää. Siksi pyydämme kaikkia sosiaalisen median kanavissamme keskustelevia noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita ja vihapuheesta vapaan keskustelun sääntöjä.

Tutustu periaatteisiin ja sääntöihin partion nettisivuilla

Lisätietoa aiheesta: