Saamenkielistä partiotoimintaa Inarissa

Saamen kielten viikkoa vietetään 21.-27.10.2019. Partio on tällä hetkellä ainoa harrastus Suomessa, jota järjestetään inarinsaameksi.

Lapin Partiolaiset ry:n syyskokouksessa 19.10.2019 julkaistiin ensimmäinen inarinsaamenkielinen partiolaulu Nuotio syttyy.
”Laulu valittiin ensimmäisenä käännettäväksi, koska tuli on tärkeä elementti ja nuotion sytyttäminen on osa lähes jokaista saamepartion kokoontumista. Lisäksi valittu laulu on sopiva kaikenikäisille, myös nuorimmille eli sudenpennuille”, saamepartiovetäjä Tiina Lehmuslehti Inarin Tunturisusista kertoo.

Ensimmäinen inarinsaameksi käännetty partiolaulu

Tässä on ensimmäinen inarinsaameksi käännetty partiolaulu: Nuotio syttyy. Laulu valittiin ensimmäisenä käännettäväksi, koska tuli on tärkeä elementti ja nuotion sytyttäminen on osa lähes jokaista saamepartion kokoontumista. Lisäksi valittu laulu on sopiva kaikenikäisille, myös nuorimmille eli sudenpennuille.Laulun esittävät saamepartion ryhmänjohtajat Tiina Lehmuslehti ja Henna Tervaniemi Inarin Tunturisudet -lippukunnasta. Video on kuvattu Inarissa Inarinjärven rannalla saamepartion partiokolon vieressä.Tällä viikolla on myös saamen kielten viikko. Lisätietoa saamen kielten viikosta: https://www.samediggi.fi/events/saamen-kielten-viikko/

Julkaissut Lapin Partiolaiset Maanantaina 21. lokakuuta 2019

Partio on tällä hetkellä ainoa harrastus Suomessa, jota järjestetään inarinsaameksi. Saamepartioryhmät koostuvat sudenpentu- ja seikkailijaikäisistä lapsista sekä perhepartiolaisista.

Kaikki voivat osallistua teemaviikkoon ja saamenkielten näkyvyyden lisäämiseen esimerkiksi laatimalla päivän ruokalistat saameksi, tervehtimällä saameksi tai käyttämällä vaikkapa saamenkielisiä paikannimiä.

Suomi-Inarinsaame -partiosanastoon ja saamepartion sudenpentujen tarinoihin voi tutustua Partiomediassa.

Lisää materiaalia saamen kielten viikkoon löydät esimerkiksi näistä:
Julkinen Kahoot peli: https://create.kahoot.it/…/192cc2e5-7477-4b05-b56d…
Sano se saameksi: http://sanosesaameksi.yle.fi/
Suora linkki tehtäviin: http://sanosesaameksi.yle.fi/opettajille
Lyhyet dokumentit: http://sanosesaameksi.yle.fi/dokumentit/
Yle Oddasat: https://areena.yle.fi/1-3238937
Unna Junna -lastenohjelma: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-610

Kota Inarissa
Lapin partiolaisten syyskokouksessa Inarissa pystytettiin ensimmäistä kertaa saamepartiolaisten kota, eli siirrettävä majoite. Kuva: Anne-Mari Pirinen