Yli sata partiolaista valittiin päättämään seurakuntien asioista

Sunnuntaina valittiin luottamushenkilöt seuraavaksi neljäksi vuodeksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa. Ympäri Suomen valittiin 102 partiolaista paikallisiin seurakuntaneuvostoihin tai kirkkovaltuustoihin sekä 37 partiolaista seurakuntayhtymien yhteisiin kirkkovaltuustoihin. Tiedossa olleita partioehdokkaita oli tänä vuonna ennätysmäärä.

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa 16 vuotta täyttäneet voivat äänestää. Alustavan ääntenlaskennan perusteella nuorten äänestysprosentti oli 6,9, äänestysprosentin ollessa kaiken kaikkiaan 12,7. Partiolle on tärkeää, että nuorten ääni kuuluu myös seurakunnissa.

Ensikertalainen yllättyi saamastaan äänimäärästä

Siiri Tuovila, Vartiovuoren Tytöt lähti ehdolle Helsingin Oulunkylän seurakunnassa ensimmäistä kertaa ja tuli valituksi heti sekä seurakuntaneuvostoon että yhteiseen kirkkovaltuustoon.

– Aika häkeltynyt on olo, kun ensikertalaisena sain näin suuren luottamuksen seurakuntalaisilta. Vaikka vaalien yleinen äänestysaktiivisuus laski, on nuorten tulos meillä Oulunkylässä rohkaiseva, sillä täällä nuoret äänestivät jopa muita aktiivisemmin. Erityisesti voin iloita siitä, että kaikki ehdolle lähteneet nuoret saivat vahvan mandaatin seurakuntalaisilta toimia tehtävissään, toteaa Tuovila.

Siiri pitää tärkeänä sitä, että partiolaiset ovat edustettuina seurakuntaneuvostoissa, jotta lippukuntien ja seurakunnan kumppanuutta rakennetaan yhteisistä lähtökohdista.

– Koen että partiolla ja seurakunnilla on myös hyviä yhdessä jaettuja tavoitteita, kuten hiilineutraalisuustyö, vapaaehtoisten toiminnan tunnistaminen, sekä lasten ja nuorten osallisuus ja laadukas vapaa-ajan toiminta. Näkisin että partiolaisilla on paljon annettavaa tähän työhön, Tuovila jatkaa.

Partiossa saatu osaaminen kantaa pitkälle

Turun Henrikin seurakunnasta valittiin seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon ensimmäistä kertaa Pauli Engblom Kupittaan Henrikinpojista Pauli on toiminut aiemmin varajäsenenä eri seurakunnassa.

– Lähdin ehdolle nyt, koska asun tällä hetkellä lapsuuteni seurakunnassa, joka on myös partiolippukuntani taustayhteisö. Koin, että olen nyt muun muassa partion kautta hankkinut sellaista osaamista ja kokemusta, jota voin viedä eteenpäin luottamushenkilönä hyödyksi seurakuntaan, toteaa Engblom.

– Koen erityisesti tärkeiksi asioiksi esimerkiksi lasten ja nuorten toiminnan kehittämisen ja kestävän kehityksen asioiden edistämisen seurakunnassa, hän jatkaa.

Suomen Partiolaiset kannustaa aktiivisuuteen vaaleissa

Suomen Partiolaiset kannustavat jäsenistöään aktiivisuuteen kaikissa valtakunnallisissa vaaleissa. Vaaleissa partiotaustaisia ehdokkaita kerätään Partioehdokkaat-sivustolle.

Partiolippukunnilla on usein taustayhteisönä paikallinen seurakunta. Muutama vuosi sitten tehdyn partion peruskirjan uudistamisen myötä varsinaista muutosta partion arvopohjassa ei tapahtunut, vaan siinä partion arvoja lähinnä selkeytettiin. Partiossa on tilaa eri uskontokuntiin kuuluville ja uskonnottomille.

Kaikki seurakuntavaaleissa partioehdokkaaksi ilmoittautuneet läpimenneet partiolaiset löytyvät sivuilta Partoehdokkaat-sivuilta.