Turvallisuus

Mielen hyvinvointia kesän retkillä ja leireillä 

Muistatko ensimmäisen yöretkesi? olit sitten aloittanut partion lapsena tai aikuisena? Saatoit kokea jännitystä ja koti-ikävää, mutta myös innostusta ja onnistumisen kokemuksia. Kesän retket ja leirit voivat olla monelle partiolaiselle lomaa arjesta, ja mahdollistaa rentoutumista ja rauhoittumista arkisten ympäristöjen ulkopuolella. Retkiolosuhteissa voi kuitenkin olla myös kuormitustekijöitä ja jaksamisen haasteet muualla saattavat näkyä partiotoiminnassa. 

Partiossa turvallisuus on tapa toimia, jotta meillä olisi kesän retkien ja leirien puitteet kunnossa ja mahdollisuus toteuttaa elämyksellistä partio-ohjelmaa moninaisissa porukoissa. Henkinen turvallisuus on meidän jokaisen vastuulla ja yhteinen asia partiossa. Henkistä turvallisuutta partiossa ovat mielen hyvinvoinnin tukeminen harrastuksessa, ryhmätyötaitojen harjoittelu yhdessä sekä mielenterveyteen vaikuttavista asioista puhuminen tuomitsematta ja kauhistelematta. Partiossa meidän on toisinaan tarpeen ottaa puheeksi huolenaiheita kohderyhmäläisten, toisten johtajien ja huoltajien kanssa. Tässä blogitekstissä on muutamia nostoja partion tukimateriaaleista meille kaikille kesän retkiä ja leirejä järjestäville partiolaisille. 

Turva-aikuinen on hyvä pestata myös kesän retkille ja leireille. Turva-aikuisen pestistä on tärkeää viestiä ennakkoon kaikille partiotapahtumaan osallistuville, kuten myös esimerkiksi tapahtuman johtajasta ja ensiapuvastaavasta. Kesän tapahtuman alkaessa esittäytyminen voi auttaa siinä, että kasvojen tultua tutummaksi, voi olla helpompi lähestyä ja kertoa, jos on huomannut esimerkiksi kiusaamista tai haluaa muuten vain kertoa kesäkuulumisia. 

Jo aiemmin turva-aikuisen pestissä toimineelle, mutta myös pestissään uudelle aikuiselle suosittelemme Turva-aikuisen Moodle-koulutusta Turvallisesti yhdessä -verkkokurssin lisäksi. Turva-aikuisen koulutus koostuu seuraavista osioista: 

  • turva-aikuisen pesti 
  • turvallinen toiminta lippukunnassa 
  • turvallisen toiminnan kehittäminen 
  • kiusaaminen ja häirintä 
  • lasten kaltoinkohtelu ja 
  • mielen hyvinvointi. 

Moodle-koulutuksen käytyäsi voit kantaa huivissasi turva-aikuisen huiviholkkia, joita myydään Skandinavian Outdoorissa kolmella eurolla. Lisätietoja Moodle-koulutuksesta löydät turva-aikuisen omalta sivustolta.

Vinkkejä ja keinoja kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen löydät Mukavasti yhdessä -ohjeesta. Pohjan Veikkojen Puuttumisen portaat -mallia voi hyödyntää toimintaohjeena tilanteissa, joissa ryhmässä tulee vastaan ei-toivottua käytöstä, kuten sääntöjen rikkomista, kiusaamista tai häirintää 

Mielen hyvinvointi partiossa -sivustolle on koottu eri ikäisille partiossa toimiville johtajille partiossa mahdollisesti vastaan tulevia mielenterveyden haasteita. Yhteinen asioista keskustelu ennen kesän retkiä ja leirejä, niin partion kohderyhmäläisten, vanhempien kuin johtajistonkin kesken, voi madaltaa kynnystä tulla kertomaan omista huolistaan ja toisaalta mahdollistaa varhaisen tuen tarjoamisen haastavassa tilanteessa. Mielen hyvinvointi partiossa –sivuston löydät täältä.

Vinkkaukset: 

Mainioita kesän retkiä ja leirejä kaikille!  

PS: Uiminen on mukava tapa viettää lämmintä kesäpäivää. Muistakaa kuitenkin ettei kukaan mene uimaan yksin, vaan jokaisella uimarilla on hyvä olla uimapari. Uimaparina toimimisessa konkretisoituu toisesta huolehtiminen sekä turvallisen toiminnan ajatteleminen. Uimapari huolehtii parinsa turvallisuudesta ja tarvittaessa voi huomauttaa, jos esimerkiksi uidaan liian syvälle tai muuten vaaralliseen paikkaan.