Pestien tuki Jäsenhankinta

Miten uudet aikuiset pidetään mukana toiminnassa?

Ei riitä, että onnistuu houkuttelemaan uudet aikuiset mukaan lippukuntaan. Seuraavaksi partiosta pitäisi tehdä niin kiva harrastus ja vapaaehtoistyöpaikka, että he haluavat myös pysyä mukana.

Aikuinen ei ole vain lippukunnan resurssi vaan ihminen, jolla usein on paljon muitakin vaihtoehtoja, miten vapaa-aikaansa käyttää. Partion täytyy olla myös aikuiselle kivaa ja innostavaa sekä tuntua hyödylliseltä.

Aikuisten omat jutut pitävät intoa yllä

Aikuisille on hyvä järjestää myös omaa vain aikuisille suunnattua toimintaa, jonka avulla pääsee partiojutuista perille. On kiva, että toiminnassa pääsee tutustumaan muihin lippukunnan aikuisiin ja luomaan yhteishenkeä. Tutustumisen jälkeen on helpompi pyytää apua tarpeen tullen.

Eri lippukunnilla on omia käytäntöjä, minkälaista toimintaa aikuisille järjestetään. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Kulman kiertäjät-lippukunnassa toimii Stadin karhut -aikuisvartio. Stadin karhut, eli tuttavallisemmin Starhut, kokoontuvat kuukausittain ja retkeilevät, kokeilevat seinäkiipeilyä, kokkailevat villiyrteistä, osallistuvat yhdessä partiotaitokisoihin ja tekevät mitä tahansa, mikä osallistujia kiinnostaa.

Viikin Vesikot järjestävät muutaman kerran vuodessa 18 vuotta täyttäneille tarkoitettuja Aikuisten taitoiltoja, joissa harjoitellaan taitoja, joita viikkotoiminnassa opetetaan eteenpäin. Taitoilloissa on esimerkiksi trangiakokkailtu, opeteltu uusia leikkejä ja treenattu solmuja ja köytöksiä.

Aikuisten retkillä voi tutustua muihin lippukunnan aikuisiin ja samalla opetella rennolla meiningillä retkeilytaitoja ja lippukunnan käytäntöjä. Kynnys lähteä vetämään oman ryhmän retkeä madaltuu huomattavasti, kun lippukunnan varusteet ovat tuttuja ja tietää, mistä polttopuut löytyvät kämpältä. Katso vinkit aikuisretkiin Sievin Samoojien ja Lauttasaareen Luotsityttöjen malliin.

Partiotaitokisoihin osallistumalla saa myös osallistua itse tapahtumiin ilman järjestelyvastuuta ja opetella uusia taitoja. Kisoista saa myös hyviä ideoita, joita voi hyödyntää oman lippukunnan toiminnassa.

Aikuiskummi perehdyttää ja kysyy kuulumiset

Uuden aikuisen perehdyttäminen on hyvä hoitaa huolella. Hyödyllinen tapa on nimetä partion aloittavalle aikuiselle oma aikuiskummi. Kummin tehtävänä on tukea ensimmäisen vuoden aikana, tutustuttaa partioon, kysellä kuulumisia ja vastata uuden aikuisen kysymyksiin.

Partiossa moni asia voi hämmentää sellaista, jolle harrastus on täysin uusi. On hyvä, että on tuttu henkilö, jolta voi matalalla kynnyksellä kysellä partioasioista. Tärkeää on myös huolehtia siitä, että uusi aikuinen saa kutsut yhteisiin tapahtumiin ja illanviettoihin ja häntä rohkaistaan osallistumaan niihin.

Aikuisen partiokummin pestikuvaus on ehdotus siitä, mitä partiokummin pesti voi pitää sisällään. Pestiä voidaan soveltaa tarpeen mukaan.

Opas partioseikkailuun -perehdytyspassi toimii uuden aikuisen perehdytyksen muistilistana. Opas partioseikkailuun on apuväline partion aloittaville uusille aikuistille partioon ja omaan lippukuntaan perehtymiseen. Voit jakaa oppaan uudelle aikuiselle ensimmäisen tapaamisen yhteydessä ja tehdä yhdessä suunnitelman, miten ja milloin materiaalissa mainittuihin asioihin pääsee perehtymään. Passin läpikäymiseen voi varata myöhemmin kerran tai kahdesti hetken siihen, että tarkistatte, miten perehtyminen on sujunut ja onko mieleen tullut jotain kysymyksiä.

Hyvää pestaustapaan kuuluu käytäntö, jossa pestin alussa, keskellä ja lopussa käydään pestikeskustelut pestaajan kanssa. Pestikeskustelu antaa mahdollisuuden myös uudelle miettiä toiveitaan ja kehittymistään.

Kaikki vinkit perehdyttämiseen löydät verkkosivuilta.