Luterilaiseen perinteeseen kuuluu joulun vietto ja heti sen perään vuoden vaihtuminen. Maailmasta löytyy monia erilaisia kulttuuriperinteitä ja juhlat asettuvat erilaisten kalentereiden tahtiin.
Lähes kaikissa kulttuureissa oma roolinsa on syys- ja kevätpäiväntasauksilla sekä talvi- kesäpäivänpäivänseisauksilla: juutalainen uusivuosi vaihtuu syyspäivän tasauksen tienoilla ja juutalaiset viettävät tänä vuonna Chanukaa (jonka voi lausua tai kirjoittaa myös hanuka) 22.-30.12. Se on valon juhla ja se sijoittuu useimmiten joulukuuhun – vuoden kaikkein pimeimpään aikaan. Sitä juhlitaan kahdeksana päivänä sytyttämällä joka ilta kynttilä kahdeksanhaaraiseen kynttelikköön (chanukia).
Joulu on suurin Suomessa vietettävä juhlatapahtuma yhdessä juhannuksen ja uudenvuoden kanssa. Joulua vietetään Suomessa 24. – 26.12. vuosittain ja sitä juhlitaan Jeesuksen syntymän kunniaksi. Uusi kirkkovuosi alkaa 1. adventtina.
Joulua vietetään monissa venäläisissä perheissä 7. tammikuuta, sillä Venäjän ortodoksinen kirkko seuraa juliaanista kalenteria. Ennen joulua paastotaan. Jouluna syödään hyvin, ja perinteisiin kuuluu myös piirileikki kuusen ympärillä. Vanhan tavan – колядки – mukaan lapset ja nuoret laulavat joululauluja ikäihmisille. Pitkään juhlittavaan joulunaikaan osuu myös uusivuosi, jota vietetään innokkaasti Venäjällä.
Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan 25.1.2020. Juhlan väreissä näkyy onnea symboloiva punainen väri. Vuosi 2019 on ollut sian vuosi, seuraavaksi vietetään rotan vuotta. Kuukalenteriin perustuva kevään juhlan ajankohta vaihtelee vuosittain hieman.
Holi on hindujen kevään juhla ja sitä vietetään 9.-10.3.2020. Juhlaa vietetään tekemällä kepposia ja hulluttelemalla. Juhlan ensimmäisenä päivänä sytytetään kevätnuotio ja toisena päivänä heitetään värijauhetta ja värillistä vettä toisten päälle.
Theravada-buddhalaisisia asuu etenkin Kambodzassa, Sri Lankalla, Vietnamissa ja Thaimaassa. Thaimaassa 7.4. vietettävää uuttavuotta juhlitaan suihkuttamalla vettä munkkien ja muiden ihmisten päälle. Päivän aikana hassutellaan esimerkiksi maalaamalla omia ja toisten kasvoja talkilla valkoiseksi.
Nowruz on persialainen uusivuosi ja Iranin tärkein juhla- ja loma-aika. Sitä on juhlittu jo yli 3000 vuotta ja se merkitsee kevään tuloa ja persialaisen uuden vuoden alkua. Nowruz kestää yhteensä kaksi viikkoa ja se sijoittuu kevätpäivän tasaukseen 20.3.
Islamilaiset juhlat ja merkkipäivät noudattavat islamilaista kalenteria, joka seuraa kuun kiertoa. Uuden vuoden aloittava Muharram-kuu sijoittuu vuonna 2020 gregoriaanisessa kalenterissa elokuun loppupuolelle.
Partiolaisia löytyy miltei jokaisesta maailman kolkasta, erilaisista kulttuureista ja uskontoperinteistä: juhlapäiviä riittää siis jokaiseen viikkoon. Partiolaisten tapoihin viettää esimerkiksi edellä listattuja juhlia voit tutustua hakemalla Internetistä hakusanoilla ”scouts celebrating chanuka/holi/muharram”.
Juttu julkaistu alunperin 28.11.2018 / juttua päivitetty 11.10.2019.