Tarvikkeet

 • Rautalankaa, metallilankaa tai jotain muuta kestävää lankaa.
 • Paksu puunoksa tai jokin muu esine, johon saa kellon langat
  kiinnitettyä.
 • Erilaisia metallisia esineitä, joita voi ripustaa helposti
  langan avulla. Esimerkiksi:
  – nauloja tai ruuveja
  – vanhoja avaimia
  – ruokailuvälineitä, kuten lusikoita, haarukoita ja veitsiä
  – työkaluja, kuten kiintoavaimia
  – muttereita
 • Askartelusakset ja/tai rautalangan leikkaamiseen sopivat sakset.
 • Halutessa voi koristeeksi laittaa esimerkiksi erilaisia helmiä.

Ohjeet

1. Mittaa lanka esimerkiksi noin 30–40 cm pitkäksi. Lankojen mitta riippuu siitä, miten pitkän kellon haluat. Leikkaa lankoja yhtä monta kuin sinulla on esineitä, joita aiot kelloon kiinnittää. Huomaa, että mitä enemmän kiinnität esineitä kelloon, sitä todennäköisemmin se soi tuulessa.

2. Kieputa rautalankaa esineisiin. Esimerkiksi lusikaan on hyvä kieputtaa lankaa sen kahvaosaan ja varsipäähän. Jos pystyt, tee vielä pieni solmu lankaan kieputtamisen alussa. Jos teet jollain muulla langalla kuin rautalangalla, niin solmi esineet hyvin kiinni esimerkiksi umpisolmulla. Tässä vaiheessa, jos haluat koristella
kellon helmillä, pujota niitä nyt esineiden kiinnityksen jälkeen lankaan.

3. Ala kiinnittämään lankojen päässä roikkuvia esineitä yksi kerrallaan puunoksaan tai siihen esineeseen, jonka olet itsellesi kelloon valinnut. Esimerkiksi tämän ohjeen kuvissa on käytetty vanhaa metallista koria. Jos käytät rautalankaa, kieputa lanka itsensä ympäri hyvin kiinnityksen jälkeen. Jos taas käytät jotain toista lankaa, muista
tehdä kiinnitykseen tiukat ja hyvin pitävät solmut, kuten umpisolmut. Kun kiinnität esineitä, huomioi niiden etäisyys toisiinsa. Jos esineet ovat lähekkäin, ne soivat helpommin tuulessa.

4. Kun olet saanut kaikki esineet kiinni, solmi koko kellolle ripustusnaru. Esimerkiksi puukeppiin
on helppo tehdä lankapidike, jossa lanka lähtee kepin molemmista päistä ja kello laitetaan roikkumaan kepin keskeltä.

Vinkki!

Jos teet kellon puukeppiin, voit halutessasi vuolla kepin ja vaikka kokeilla tehdä siihen pienet lovet kiinnitettäviä lankoja varten. Kelloon kelpaavia metalliesineitä löytyy helposti kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksesta.