Partiossa nuoret opettavat itseään nuorempia. Johtamiseen menee paljon nuorten ja aikuisten omaa aikaa, joten on tärkeää, että myös johtajat saavat rentoutua ja pitää hauskaa yhdessä.

Johtajahuollon voi tehdä niin isosti kuin pienestikin. Tärkeintä on, että ihmisillä on hauskaa ja rakennetaan yhteishenkeä johtajistolle.

Johtajahuoltoa voi järjestää yksittäisinä illanviettoina, koko viikonlopun retkenä tai vain päivän tai yhden illan kestävänä tapahtumana.

Hyvää tekemistä johtajahuoltoon ovat esimerkiksi

  • Leffailta kololla
  • Päiväretki läheiselle leirialueelle
  • Yhteinen viikonloppuretki metsässä tai partiokämpällä
  • Johtajien yhteinen megazone tai keilailuilta
  • Nyyttärit tai picnic (Helpointa on, kun kaikki tuovat ruokaa, niin kaupassa käynti ei kaadu yhden ihmiseen niskaan)

Ei ole yhtä oikeaa tapaa järjestää johtajahuoltoa. Jokaisella lippukunnalla on omat perinteensä ja jokaisella ihmisellä omat tapansa rentoutua.

Kiitos ei ole kirosana

Johtajahuollon tarkoituksena on rakentaa yhteishenkeä ja pitää hauskaa ystävien kesken, mutta siihen on joskus hyvä yhdistää muutakin.

Moni johtaja tekee paljon töitä partion eteen ja on ansainnut kiitokset. Retkellä voi vaikkapa rakentaa kiitosseinän.

Merimetsojen johtajaretkellä jokainen johtaja sai oman rakkauskirjeen, johon muut saivat kirjoittaa kiitoksia, lempiasioitaan kyseisestä henkilöstä tai muuta kivaa.

Jokainen ihminen ansaitsee kiitosta ja siksi onkin tärkeää, että sitä myös annetaan. Tekikö joku erityisen hyvää ruokaa, onko joku johtanut sudareita viimeisen vuoden tai auttoi järjestämään johtajaretken? Kiitä siitä! Mitä enemmän johtajat tuntevat, että

heitä ja heidän työpanostaan arvostetaan, sitä mukavampaa partion parissa on tehdä hommia jatkossakin.

Koulutusta hyvässä hengessä

Johtajahuoltoon voi yhdistää myös kaikkia hyödyttävän koulutusosan. Sen ei tarvitse olla monen tunnin pituinen luento, vaan jotain, jossa kaikki pääsevät osallistumaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Voidaan miettiä vaikka sitä, miten sudenpentujen ryhmät saadaan rauhallisemmiksi tai sitä, miten motivoidaan tarpojat osallistumaan partiokilpailuihin. Yhtä hyvin voidaan pohtia, miten varainkeruukampanjat saadaan pystyyn seuraavana vuonna.

Johtajien yhteinen pelihetki Merimetsojen johtajaretkellä.

Pitää muistaa, että kaikki johtajat ovat saapuneet kololle omasta tahdostaan, joten ripitys tai pitkä luennoiminen ei ole paras lähestymistapa. Asioita pitää tuoda esille niin, että johtajat itse haluavat ottaa asiaa enemmän selvää ja osata asian.

Koulutusvinkki!

Kerää papereille kysymyksiä tai aiheita, jotka esimerkiksi koskevat omaa lippukuntaa. Johtajat saavat kirjoittaa omia ehdotuksia asiaan ja ne käydään yhdessä läpi.